Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΓια ποια Ευρώπη μιλάμε;

Για ποια Ευρώπη μιλάμε;

- Advertisement -

Του Παναγιώτη Γκρουμούτης, Πρώτο Θέμα

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτυπώσει κανείς σε λίγες λέξεις το τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την περίοδο στην Ευρωζώνη.

Μια Ευρωζώνη που εξακολουθεί να ταλανίζεται από την κρίση στις αδύναμες χώρες μέλη της την ίδια ώρα που οι πολιτικοί της ταγοί θέλουν να πιστεύουν πως και την κρίση θα ξεπεράσουν και την περαιτέρω τραπεζική, οικονομική και εν τέλει πολιτική ενοποίησή της θα επιτύχουν.

- Advertisement -

Μιλάμε για το άκρον άωτο της ειρωνείας, εδώ που έχουμε φτάσει. Προσέξτε για να μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά:

Το βράδυ της Παρασκευής, γύρω στις 10 ώρα Ελλάδας, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ ζήτησε «να προχωρήσει το συντομότερο η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια "κρίσιμης σημασίας απάντηση", η οποία είναι απαραίτητη επειγόντως για την αντιμετώπιση της κρίσης». Μάλιστα, δεν μπόρεσε να μην υπερβάλλει ακόμα περισσότερο λέγοντας (αυτολεξεί): «Οδεύουμε προς μια τραπεζική ένωση, που είναι αυτό που έλειπε από τη νομισματική ένωση»!

Ναι, και η Ελλάδα από τη δόση μαμούθ, όταν την πάρει, τα περισσότερα στις τράπεζες θα τα δώσει, για την ανακεφαλαιοποίηση. Πάμε παρακάτω:

Επειδή λοιπόν οι τράπεζες είναι αυτές που θα δώσουν τη λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα, λίγη ώρα πριν ο μεσιέ Νουαγιέ ανέβει στο βήμα της ετήσιας συνέλευσης της Ένωσης χρηματοπιστωτικών αγορών στη Μαδρίτη και πει αυτά τα περισπούδαστα για την τραπεζική ένωση, τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν με την εξής χρονική σειρά (Σ.Σ: ώρες Ελλάδος) τις εξής ειδήσεις:

17:40: Μήνυση στην ΕΚΤ κατέθεσαν πάνω από 5.100 Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι αντιδρούν στη συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων αδυνάμων ευρωπαϊκών κρατών (το επονομαζόμενο ΟΜΤ) της Ευρωτράπεζας.

20:15: Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε μεγάλες ολλανδικές τράπεζες για τις οποίες εκτιμά ότι είναι εκτεθειμένες σε αυξημένους κινδύνους, ως αποτέλεσμα της ύφεσης στην Ολλανδία και στην ευρύτερη ευρωζώνη.

- Advertisement -

20:35: Ισπανία: Ανακοινώθηκε «κούρεμα» στους ομολογιούχους της χρεοκοπημένης τράπεζας Bankia, το οποίο πάντως θα είναι κάτω από το 50%.

Οι τράπεζες και η διάσωσή τους είναι η λύση; Αν ναι τότε γιατί τόσο οι Ευρωπαίοι πολίτες, όσο και οι περισσότεροι ανεξάρτητοι αναλυτές διαφωνούν; Αν αυτή είναι η πανάκεια για τα ευρωπαϊκά προβλήματα γιατί όλοι εμείς δεν τη «βλέπουμε»; Γιατί οι Γερμανοί πολίτες νιώθουν να ασφυκτιούν εγκλωβισμένοι σε έναν «παράξενο συνεταιρισμό» με τους υπολοίπους εταίρους τους; Γιατί οι χώρες που μέχρι προ δύο-τριών ετών συναθροίζονταν στον προθάλαμο της Ευρωζώνης και της ΕΕ, τώρα «κρατούν αποστάσεις» και δεν… βιάζονται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξής τους; Γιατί οι Βρετανοί πολίτες θέλουν να φύγει η χώρα τους από την ΕΕ; Γιατί σταμάτησαν οι δημοσκοπήσεις που μας «βομβάρδιζαν» κάθε εβδομάδα για το πόσο πολύ θέλουν οι λαοί της Ευρώπης την Ένωσή τους. Πού’ ναι αυτά τα Ευρωβαρόμετρα;

Με κάποιο τρόπο η τρέχουσα οικονομική κρίση θα αντιμετωπισθεί. Προσοχή: ΔΕΝ θα λυθεί ως δια μαγείας, αλλά ενδεχομένως θα βρεθεί μια φόρμουλα διαχείρισης, ή αν προτιμάτε μετάθεσης της εξεύρεσης οριστικής λύσης στο απώτερο μέλλον.

Μόνο που το ερώτημα πια είναι εάν η Ευρωζώνη και πιθανόν η ΕΕ έχει… απώτερο μέλλον. Κι αν ναι, με ποιόν τρόπο οι «πεφωτισμένοι» πολιτικοί ταγοί της θα το… επικοινωνήσουν στους πολίτες της!

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ