Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαBloomberg: Εξετάζεται η βοήθεια της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος

Bloomberg: Εξετάζεται η βοήθεια της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος

- Advertisement -

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει νέους τρόπους για να βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το χρηματοδοτικό κενό χρησιμοποιώντας τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης κατέχουν ελληνικά ομόλογα στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, ενώ συμφώνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο να επιστρέψουν πιθανά κέρδη από τα συγκεκριμένα ομόλογα πίσω στην Ελλάδα.

Το θέμα έχει ανοίξει και πάλι και η ΕΚΤ εξετάζει επιλογές, που περιλαμβάνουν τη μετακύλιση των ομολόγων ή το να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να τα επαναγοράσει, δηλώνουν οι αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας.

- Advertisement -

Υπάρχουν μεταξύ 10 δισ. και 15 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκια, δηλώνει ο ένας από τους αξιωματούχους. Το ποσό που θα εξοικονομήσει η Ελλάδα θα είναι ωστόσο σημαντικά μικρότερο από τη συνολικά αξία των ομολόγων, σημείωσε το ίδιο άτομο.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το σχέδιο για τη μετακύλιση ή την επαναγορά είναι πάντως αμφιλεγόμενο καθώς θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα η ΕΚΤ να κατηγορηθεί για νομισματική χρηματοδότηση κρατών, σημειώνει το πρακτορείο, ενώ προσθέτει ότι η γερμανική Bundesbank έχει ήδη ασκήσει κριτική στην ΕΚΤ για το νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Η μετακύλιση θα μείωνε τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ενώ η επαναγορά θα οδηγούσε την ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα να πληρώσει στην ΕΚΤ την τιμή που η ίδια η κεντρική τράπεζα πλήρωσε, που είναι χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία.

Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό για να ικανοποιήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης και να λάβει την επόμενο δόση των κεφαλαίων. Εφόσον αυτό γίνει, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να δέχεται και πάλι ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα για την παροχή ρευστότητας, βοηθώντας τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτηση τους από την έκτακτη ρευστότητα και να αναχρηματοδοτηθούν με φθηνότερα επιτόκια, δήλωσαν δύο από τους αξιωματούχους.

 

- Advertisement -

Πηγή:www.capital.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ