Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΣτουρνάρας: Υπάρχουν ακόμη περιθώρια μείωσης δαπανών

Στουρνάρας: Υπάρχουν ακόμη περιθώρια μείωσης δαπανών

- Advertisement -

"Υπάρχουν ακόμη περιθώρια μείωσης δαπανών που έχουν και το χαρακτήρα σπατάλης" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ Στουρνάρας σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα λήψης νέων μέτρων. Μιλώντας στον Real FM ανέφερε ότι "έχουμε, ήδη κόψει στο μέγιστο δυνατόν αυτό που λέμε λειτουργικές δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου».

Εξήγησε ότι για το ενδεχόμενο νέων μέτρων "υπάρχει πρόβλεψη συμμετρική". Αυτό σημαίνει, ανέφερε ότι "εάν δεν πάμε καλά σε ορισμένα κομμάτια -και αυτό δεν οφείλεται στην ύφεση, αλλά εμάς – τότε θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα. Αν, όμως, πάμε καλύτερα από ότι λέει το πρόγραμμα, τότε το 2014 θα έχουμε λιγότερα μέτρα από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα. Ό,τι θα κάνουμε το 2014 προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο. Δεν σημαίνει ότι αν κάτι δεν πάει καλά πρέπει να κόψουμε μισθούς και συντάξεις". 

Για το εάν θα τοποθετηθούν Επίτροποι στα Υπουργεία είπε ότι με το πολυνομοσχέδιο, ψηφίσαμε ένα σχέδιο αυτόματης προειδοποίησης, όπου τα Υπουργεία από μόνα τους θα ειδοποιούν το ΓΛΚ για το πώς πηγαίνουν οι δαπάνες. "άρα με την έννοια που ρωτάτε, όχι" κατέληξε. 

- Advertisement -

Σχετικά με παλαιότερες δηλώσεις ότι «εάν δεν πάρουμε τη δόση χρεοκοπούμε» είπε ότι υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση σε αυτό το σημείο. "Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε και να μιλήσουμε με παρρησία στον κόσμο – έχετε ευθύνη και εσείς, όπως έχω και εγώ. Αυτή τη στιγμή, ναι μεν δεν έχουμε πάρει ακόμη τη δόση, αλλά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ζει με τη στήριξη της ΕΚΤ. Η στήριξή της υπάρχει διότι συνεχίζουμε, διαπραγματευόμαστε και οδεύουμε προς τη δόση". 

Εάν το Eurogroup είχε πάρει αρνητική στάση, εάν εμείς δεν είχαμε τηρήσει όλα τα προαπαιτούμενα, θα είχε βγει το «καλώδιο από την πρίζα» πρόσθεσε. Δεν υπάρχει σήμερα περίπτωση η Ελλάδα να επιζήσει εάν δεν τηρήσει το πρόγραμμα. Εμείς έχουμε σχέδιο το οποίο ξεδιπλώνεται σε κάθε φάση και ό,τι στόχους βάλαμε στο τραπέζι τους πετύχαμε. Δόση είναι και τα λεφτά που η ΕΚΤ δίνει στις ελληνικές τράπεζες και είναι περίπου τα ίδια, ανέφερε ο υπουργός. 

Για την ενδοκυβερνητική κριτική στους χειρισμούς του Υπουργού Οικονομικών είπε ότι "εγώ κρίνομαι εκ του αποτελέσματος. Δεν ιδρώνει το αυτί μου. Δεν είμαι πολιτικός, δεν πρόκειται να πολιτευτώ. Δεν ξέρω το μέλλον τι μου επιφυλάσσει. Έχω έρθει να κάνω μια συγκεκριμένη δουλειά. Ας πετύχω σε αυτό που κάνω τώρα- διότι αυτό είναι ο βασικός μου στόχος – και τα άλλα είναι τόσο μακρινά, που ούτε καν τα βλέπω". 

Σε ερώτηση για το εάν είναι εύθραυστος ο κυβερνητικός συνασπισμός απάντησε "Όχι. Τουλάχιστον από τις διαβουλεύσεις που έχω τώρα για το φορολογικό, αλλά και πριν, η αίσθηση που μου δίνεται είναι ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη της κυβέρνησης". 

Σε ερώτηση ακροατή, εάν ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να ζήσει με 500 ευρώ είπε "Όχι βέβαια. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να υπάρχει μέριμνα για τους φτωχότερους- στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια- και για τους ανέργους. Κάνουμε πραγματικά ό,τι μπορούμε. Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως είπα και πριν, ωφελούνται εισοδηματικά κλιμάκια που είναι κάτω από τι 25.000 ευρώ"

Η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος

- Advertisement -

Την πρόσφατη δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία κρίνεται παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ σχολίασε στον Real.fm ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως το τέλος θα συνεχίσει να εισπράττεται, διότι θίγεται το δημόσιο συμφέρον.

«Κοιτάζουμε όλο μας το νομικό οπλοστάσιο. Μία πρώτη ένδειξη που έχω από τους νομικούς συμβούλους είναι ότι η απόφαση αφορά μόνο τους διαδίκους, άρα η ΔΕΗ δεν πρέπει να διακόψει να εισπράττει το τέλος αυτό και βεβαίως θα κάνουμε άμεσα αναίρεση στον Άρειο Πάγο» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στο ζήτημα του τέλους ακινήτων. Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση αυτή δεν ερείδεται σε αντισυνταγματικούς λόγους, δηλαδή το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η είσπραξη του τέλους. Θα εξαντλήσουμε όλο το νομικό μας οπλοστάσιο». 

Στην ερώτηση δε αν παραμένει ανοιχτό να συνεχίσει το τέλος να εισπράττεται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Θα συνεχίσει να εισπράττεται, διότι θίγεται εδώ το δημόσιο συμφέρον. Θεωρούμε ότι το δικαστήριο αυτό δεν είχε τη δικαιοδοσία να βγάλει μια τέτοια απόφαση. Ετσι τουλάχιστον μου λένε οι νομικοί μου. Να ξέρετε ότι τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους σημαίνει ότι τα έσοδα θα πάνε πίσω και αν πάνε τόσο πολύ πίσω και έχουμε πρόβλημα θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ επώδυνα μέτρα. Αρα πρέπει πραγματικά να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνουμε…» 

Μιλώντας στο Capital.gr, πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν πως "είμαστε σε συνεννόηση με την πολιτεία για το θέμα".

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στους ελεύθερους επαγγελματίες που διατηρούν μπλοκάκι και κόβουν αποδείξεις σε έναν εργοδότη. «Αυτός που έχει μπλοκάκι σε έναν εργοδότη δεν θα φορολογηθεί ως επιχειρηματίας και ούτε και θα πληρώσει και τέλος» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. 

Και πρόσθεσε: «Για τους υπόλοιπους προσπαθούμε να εξυγιάνουμε το σύστημα, όλοι θα φορολογούνται με βάση βιβλία, θα αφαιρούνται οι δαπάνες, θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές τους εισφορές, κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα, άρα θα έχουμε ένα πραγματικά καλύτερο σύστημα από πριν το οποίο θα πατάσσει την φοροδιαφυγή, βέβαια να είμαστε ξεκάθαροι η φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται μόνο με την φορολογική κλίμακα και με το φορολογικό σύστημα, θέλεις και ελέγχους, θέλεις περιουσιολόγιο, θέλεις και ποινές. Αρα προσπαθούμε να εξυγιάνουμε κάθε μέρος του φορολογικού συστήματος». 

«Θα αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ» 

Για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «την έχουμε ζητήσει, θα έρθει, θα την παραλάβει η διεύθυνση διεθνών οικονομικών σχέσεων του ΥΠΟΙΚ και θα την παραδώσει στο ΣΔΟΕ, παρόντος του οικονομικού εισαγγελέα». Στο ερώτημα αν θα αξιοποιηθεί ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε: «Θα αξιοποιηθεί, όπως αξιοποιείται και η άλλη λίστα με όλους τους Ελληνες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, νομίμως ή παρανόμως, αλλά αυτό που θα κοιτάξουμε είναι να δούμε αν τα χρήματα που έχουν “φύγει” αντανακλώνται και στις φορολογικές τους δηλώσεις».

 

Πηγή
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ