Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΕλλάδαΗ Ελλάδα της αλληλεγγύης και της προσφοράς

Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της προσφοράς

- Advertisement -

 

Της Ολγας Σελλα για την καθημερινή

Κάθε χρόνο κρίνει και κρίνεται η Ακαδημία Αθηνών. Γιατί με τις επιλογές της για μετάλλια, βραβεία και επαίνους δίνει ένα στίγμα πνευματικού ήθους.

Φέτος, δίνοντας έμφαση σε δύο κυρίως άξονες, η Ακαδημία Αθηνών επέλεξε να τιμήσει την υψηλή αξία της παιδείας που προσφέρει η ανάδειξη και η διάσωση της αρχαίας και νεότερης ιστορίας αλλά και τις πράξεις αλληλεγγύης, μεγαλύτερες ή μικρότερες που καθημερινά γίνονται ή δεν γίνονται γνωστές στη χώρα.

- Advertisement -

Και με αυτόν τον τρόπο, μέσω των βραβείων της, και χωρίς πολλά λόγια, δίνει τον τόνο για τις αξίες και τις κατευθύνσεις που θα ήθελε

να υπερτερούν σε αυτόν τον τόπο.

Αρχαιολογική επιστήμη

Η υψηλότερη τιμή, το Χρυσό Μετάλλιο, δίδεται στο περιοδικό «Αρχαιολογική Εφημερίς» για την επί 175 συμβολή του στην πρόοδο και την καλλιέργεια της αρχαιολογικής επιστήμης από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ώς σήμερα. Ενα βραβείο επιστημονικής αρτιότητας και σταθερής προσφοράς.

Η δεύτερη υψηλότερη τιμή, το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, απονέμεται στον αρχιτέκτονα και γενικό διευθυντή Αναστηλώσεως των Μνημείων, κ. Ιορδάνη Δημακόπουλο, σε αναγνώριση του υψηλής στάθμης επιστημονικού του έργου και της προσφοράς του. Στο ίδιο πλαίσιο, βραβείο απονέμεται στον Δανιήλ Ιακώβ, για την καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία έργου κλασικής φιλολογίας στο δίτομο έργο «Ευριπίδη, Αλκηστη», αλλά και στους αδελφούς Ηρκο και Στάντη Αποστολίδη και μεταθανατίως στον Ρένο Αποστολίδη για το εξάτομο έργο τους «Ιστορία του Ελληνισμού», ενώ ο διακεκριμένος και ακάματος καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας τιμήθηκε για την πρωτότυπη επιστημονική μελέτη με θέμα τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο το βιβλίο του «Βυζαντινή Αθήνα, 10ος-12ος αι.».

Κι αν αυτά τα βραβεία αφορούν τη μελέτη της ιστορίας και των έργων της, τα βραβεία της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών συμβαδίζουν απόλυτα με την Ελλάδα της αλληλεγγύης, της προσφοράς και, συχνότατα, της αυτοθυσίας. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται τα βραβεία στον σύλλογο γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Η ΦΛΟΓΑ», για την 30χρονη προσφορά του στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών για τα 40 χρόνια δράσης και προσφοράς σε παιδιά και ενήλικες, αλλά και σε δύο ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και άφησαν την τελευταία τους πνοή κάτω από τις ρόδες του τρένου, προσπαθώντας να σώσουν ζευγάρι ηλικιωμένων, το αυτοκίνητο των οποίων είχε εγκλωβιστεί στις γραμμές.

- Advertisement -

Οι Πακιστανοί Hamayum Anwar (18 ετών) και ο Wakar Ahmed (32 ετών) τιμώνται μετά θάνατον για υπέρτατη πράξη αυτοθυσίας. Οι οικογένειες των δύο Πακιστανών θα πάρουν από 5.000 ευρώ. Στην τελετή της Ακαδημίας τους δύο Πακιστανούς εκπροσώπησαν χθες βράδυ ο πρόξενος του Πακιστάν στην Ελλάδα και ο θείος του ενός από τους δύο νέους. Για αντίστοιχη πράξη τιμάται ο Θεόδωρος Μονέος, επειδή πριν από 3 χρόνια, με κίνδυνο της ζωής του, καταδίωξε ένοπλο δράστη ληστείας στη Νίκαια και συνέβαλε στη σύλληψή του. Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο άξονες, η διαρκής πράξη της εκπαίδευσης, ιδιωτικής ή δημόσιας. Εδώ εντάσσονται τα βραβεία: στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας για το σημαντικό εκπαιδευτικό και μορφωτικό της έργο, στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» και στο μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ελληνοαμερικανική Ενωση» σε αναγνώριση της πολυετούς και υψηλής στάθμης προσφοράς του σε θέματα παιδείας και πολιτισμού.

Και σε μια χρονιά που οι κάτοικοι αυτής της χώρας πιέστηκαν και συννέφιασαν πολλές φορές, η Ακαδημία Αθηνών επιλέγει να βραβεύσει έναν άνθρωπο που δουλειά του είναι να προσφέρει γέλιο: τον σκιτσογράφο Γιάννη Κυριακόπουλο (ΚΥΡ) για το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου.

Πολιτισμός

Στον τομέα του πολιτισμού ξεχωρίζει το βραβείο στους παραγωγούς Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη (δημιουργοί των εκπομπών «Μονόγραμμα») για το σύνολο του έργου τους, εκπομπές πνευματικού, ιστορικού, καλλιτεχνικού περιεχομένου, «με τα οποία προάγεται η ελληνική ποιοτική τηλεόραση».

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ