Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΔιεθνήIndependent: Θα φτάσει η Αραβική Ανοιξη στη Σαουδική Αραβία;

Independent: Θα φτάσει η Αραβική Ανοιξη στη Σαουδική Αραβία;

- Advertisement -

 

«Ποτέ μην κάνετε προβλέψεις για τη Μέση Ανατολή», γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στον «Independent». Αλλά ο βετεράνος ανταποκριτής στην περιοχή αποτολμά τα εξής για το 2013: «Η "Αραβική Αφύπνιση" θα συνεχιστεί, η απαίτηση για αξιοπρέπεια και ελευθερία – ας μην πούμε "δημοκρατία"  – θα συνεχίσει να ρημάζει την "ψευδοσταθερότητα" της Μέσης Ανατολής προκαλώντας τόσο φόβο στην Ουάσινγκτον όσο και στα παλάτια του Αραβικού Κόλπου»Στον «εύφλεκτο πυρήνα» βρίσκεται η απαίτηση για ένα παλαιστινιακό κράτος, η οποία μπορεί να μην πραγματοποιηθεί ποτέ, και οι ενέργειες του Ισραήλ που μέσω της ανέγερσης εβραϊκών οικισμών σε παλαιστινιακό έδαφος εξασφαλίζουν ότι η «Παλαιστίνη» θα παραμείνει στη σφαίρα του ονείρου.

 
«Μια τρίτη Ιντιφάντα;» αναρωτιέται ο Φισκ. Ισως. Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για να καταδικαστεί το Ισραήλ επειδή χτίζει εβραϊκούς οικισμούς σε γη που δεν είναι δική του; Πιθανώς. Αλλά και λοιπόν; Οι Παλαιστίνιοι έχουν πετύχει την καταδίκη του Ισραήλ για την ανέγερση του Τείχους και απολύτως τίποτε δεν έγινε. Αυτή είναι η μοίρα των Παλαιστινίων. Τους λέει ο Τομ Φρίντμαν και οι λοιποί να εγκαταλείψουν τη βία και να υιοθετήσουν την τακτική του Γκάντι. Αλλά και όταν το κάνουν, παραμένουν ηττημένοι και ο Φρίντμαν παραμένει σιωπηλός.
 
Ασχημα λοιπόν τα νέα για την Παλαιστίνη το 2013. Το Ιράν; Οι Ιρανοί έχουν έναν ενδιαφέροντα τρόπο να κερδίζουν ό,τι και αν κάνουν. Ο Τζορτζ Μπους εισέβαλε στο Αφγανιστάν και απάλλαξε τους σιίτες Ιρανούς από τους σουνίτες εχθρούς τους, τους οποίους πάντα αποκαλούσαν «Μαύρους Ταλιμπάν». Στη συνέχεια ο Μπους με τον Τόνι Μπλερ εισέβαλαν στο Ιράκ και απάλλαξαν την Ισλαμική Δημοκρατία από τον πιο μισητό εχθρό της, τον Σαντάμ Χουσεΐν. Συνεπώς το Ιράν κέρδισε τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ – χωρίς να ρίξει ούτε μια βολή.  
 
Αναμφίβολα όμως το Ιράν θα ρίξει πολλές βολές αν το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ επιτεθούν στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Ομως, το Ισραήλ δεν έχει τα κότσια για έναν πόλεμο με το Ιράν και οι ΗΠΑ, έχοντας χάσει δυο πολέμους στη Μέση Ανατολή, δεν ενθουσιάζονται να χάσουν και τρίτο. Οι κυρώσεις προκαλούν μεγαλύτερο πρόβλημα στο Ιράν απ' όσο οι απειλές του Ισραήλ για επίθεση.
 
«Και γιατί παρακαλώ η Ουάσινγκτον απειλεί το Ιράν;» αναρωτιέται και πάλι ο Φισκ. Δεν απείλησε την Ινδία όταν έγινε πυρηνική δύναμη. Και όταν το πιο ασταθές και εξτρεμιστικό κράτος που αποκαλείται Πακιστάν ανάπτυξε πυρηνικά όπλα, η Ουάσινγκτον δεν απείλησε να βομβαρδίσει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.
 
Τι απέμεινε για το 2013;
 
Ο Ασαντ, βεβαίως, συνεχίζει ο Φισκ. Ναι, ο Ασαντ θα φύγει. Κάποια μέρα. Το λέει και ο ίδιος. Αλλά μην περιμένετε να συμβεί αυτό στο άμεσο μέλλον ή σε στυλ Καντάφι. Η Αίγυπτος δεν ήταν Τυνησία και η Υεμένη δεν ήταν Αίγυπτος και η Λιβύη δεν ήταν Υεμένη και η Συρία δεν είναι Λιβύη.
 
Το Ιράκ; Ο υποβόσκων εμφύλιος πόλεμος θα συνεχίσει να κατατρώει την ιρακινή κοινωνία ενώ εμείς θα τον αγνοούμε σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν πλέον μέρες στις οποίες σκοτώνονται περισσότεροι Ιρακινοί από Σύρους.
 
Και ο Κόλπος; Μερικοί υποστηρίζουν ότι τα αραβικά βασίλεια θα παραμείνουν ασφαλή για πολλά ακόμη χρόνια. «Μην το δένετε κιόλας. Να έχετε τον νου σας στη Σαουδική Αραβία», καταλήγει ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στη Μέση Ανατολή. 
 
ΒΗΜΑ
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ