Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΠρόσκαιρη και με πίστωση χρόνου η νίκη Ομπάμα

Πρόσκαιρη και με πίστωση χρόνου η νίκη Ομπάμα

- Advertisement -

 

Αναμφισβήτητα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετρά μια πολιτική νίκη, ύστερα από την συμφωνία της τελευταίας στιγμής του Κογκρέσου, αποφεύγοντας τον λεγόμενο "δημοσιονομικό γκρεμό". Μετά από έντονες διαβουλεύσεις, με παλινδρομήσεις και πολλά "μπρος-πίσω" στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικάνων, η Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την θετική ψήφο της ελεγχόμενης από τους δημοκρατικούς Γερουσίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο, δημιουργώντας κλίμα -έστω και προσωρινά- ευφορίας και ικανοποίησης στον Λευκό Οίκο. Ο Μπαράκ Ομπάμα, χαιρετίζοντας την συμφωνία, αναφέρθηκε στην εκπλήρωση της προεκλογικής δέσμευσής του για δικαιότερη φορολογία, με την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τους υψηλά αμειβόμενους.

Ωστόσο η συμφωνία δίνει -για πολλούς- μια προσωρινή πίστωση χρόνου στον Λευκό Οίκο, και προσωπικά στον Μπαράκ Ομπάμα, αφού όπως πολύ εύστοχα καταγράφει  το αμερικανικό περιοδικό Atlantic"η συμφωνία για τον δημοσιονομικό γκρεμό είναι απίθανο να βλάψει την αμερικανική οικονομία, ωστόσο δεν κάνει τίποτε για να την βοηθήσει", ήτοι ότι τα οικονομικά θέματα που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση απέχουν πολύ ώστε να επιλυθούν.  Μπορεί η πρώτη αυτή συμφωνία με τις αλλαγές στην φορολογία να προβλέπει την είσοδο 620 δις δολαρίων στα δημόσια ταμεία την επόμενη δεκαετία,  δεν αποτελεί ωστόσο παρά μια ελάχιστη κίνηση για την μείωση του ελλείμματος, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνει -τουλάχιστον προς το παρόν- νέες περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες, σχετική απόφαση για τις οποίες δεν αναμένεται νωρίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου, περίπου την ίδια περίοδο που θα απαιτείται (με τις σχετικές διαβουλεύσεις) και η αύξηση του ορίου του χρέους.

- Advertisement -

Η επόμενη μάχη, με έντονες διαβουλεύσεις,  αναμένεται να δοθεί κατά την διάρκεια του προσεχούς διμήνου, στην συζήτηση για την μείωση των κυβερνητικών δαπανών, με τον Λευκό Οίκο να εμφανίζεται πρόθυμος να συναινέσει σε περικοπές τις τάξεως του 1,2 τρις δολαρίων, μικρότερες ωστόσο από αυτές που ζητούν οι ρεπουμπλικάνοι. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του αμερικανού προέδρου τάσσονται υπέρ των μεγάλων περικοπών και μεταρρυθμίσεων κυρίως στα λεγόμενα προνοιακά κυβερνητικά προγράμματα, τα οποία όπως υποστηρίζουν "βυθίζουν την χώρα όλο και περισσότερο στο χρέος", μια συζήτηση η οποία αναμένεται να βρει την σθεναρή αντίσταση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί να "πληγωθεί" ο κοινωνικός χαρακτήρας της πολιτικής του, ιδίως ως προς το νομοσχέδιο για την υγεία, που αποτέλεσε το στοίχημα της πρώτης θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, η αύξηση του ορίου χρέους, σύμφωνα με την επιτροπή του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό, θα κριθεί αναγκαία στα μέσα Φεβρουαρίου, με τους ρεπουμπλικάνους να επιμένουν σε μεγάλες περικοπές (αντίστοιχες με την αύξηση του ορίου χρέους) και τον πρόεδρο Ομπάμα να κινείται προς την κατεύθυνση μιας πιο ισορροπημένης προσέγγισης, η οποία θα περιλαμβάνει ναι μεν περικοπές, αλλά και περαιτέρω αύξηση της φορολογίας για τους υψηλά αμειβόμενους και τις εταιρίες. Προειδοποίηση που επανέλαβε προς τους πολιτικούς του αντιπάλους λίγο πριν επιστρέψει στην Χαβάη για να συνεχίσει τις διακοπές του, εν' όψει των νέων επερχόμενων διαβουλεύσεων, προοιωνίζοντας μια καθόλου εύκολη επικράτηση (;) της πολιτικής του Λευκού Οίκου. Τα νέα ζητήματα θα τα συζητήσει με άλλη σύνθεση το νέο Κογκρέσο, αφού χθες ορκίστηκαν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές που εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.    

Πολλοί αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν θετικό πρόσημο στην εν λόγω συμφωνία, υπογραμμίζουν ωστόσο ότι όλα θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα ακολουθήσουν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ρόμπερτ Καν, αναλυτής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ενός από τα συντηρητικά αμερικανικά ThinkTank, αποκαλούμενο και σκιώδης αμερικανική κυβέρνηση, "στην περίπτωση που οι συμφωνίες που θα ακολουθήσουν καταγράψουν σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών προκλήσεων, η εν λόγω συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο σημαντικό βήμα. Αν όχι, η προ ημερών συμφωνία αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη μιας δυσλειτουργικής κυβέρνησης. Είτε στην μία, είτε στην άλλη περίπτωση το αίσθημα της αβεβαιότητας, ήρθε για να μείνει… ".

Η αβεβαιότητα για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται ότι δεν διακατέχει μόνο τους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους της Washington, έστω και αν δημιούργησε πρόσκαιρη ευφορία στις αγορές και στα χρηματιστήρια. Το ίδιο αίσθημα της αβεβαιότητας διακατέχει και τον αμερικανικό κοινωνικό ιστό με την πλειοψηφία των αμερικανών να θεωρούν ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Gallupπου δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, το 50% των Αμερικανών θεωρούν ότι οι καλύτερες μέρες των Ηνωμένων Πολιτειών ανήκουν στο παρελθόν έναντι του 47% που θεωρούν το αντίθετο, την στιγμή που το 65% πιστεύει ότι το 2013 θα είναι χρονιά οικονομικών δυσκολιών, παρά τις προβλέψεις και τις προσδοκίες για μείωση της ανεργίας, και τις προβλέψεις των οικονομολόγων για ανάπτυξη. 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ