Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑναγνώσματαΟι αναμνήσεις ενός καρδιοχειρουργού

Οι αναμνήσεις ενός καρδιοχειρουργού

- Advertisement -

 

Μια ουσιαστική αποστολή ζωής

Του Θαναση Δριτσα*

 

ΠETPOΣ A. AΛIBIZATOΣ
Aποστολή… το τίμημα
Εκδ. Επτάλοφος, 2012

 
Το βιβλίο παρουσιάζει το ταξίδι του διακεκριμένου καρδιοχειρουργού Πέτρου Αλιβιζάτου, ο οποίος είναι και γεννήτορας του μοναδικού προγράμματος μεταμοσχεύσεων καρδιάς στον τόπο μας, με αποτελέσματα που ανταγωνίζονται καταξιωμένα διεθνή αντίστοιχα κέντρα. Αφηγητής ο ίδιος ο οποίος σε ζωντανά και άριστα ελληνικά διηγείται την πορεία του μέσα στον κόσμο της Ιατρικής και ειδικότερα των μεταμοσχεύσεων. Στην ουσία εξιστορεί την αποστολή που από την παιδική του ηλικία προσδιόρισε η οικογενειακή του -επτανησιακή- παράδοση, η οποία υπαγόρευε τη διάκριση, αλλά μέσω μιας ουσιαστικής προσφοράς.
Μέσα από τα μάτια ενός ευαίσθητου παιδιού, ο συγγραφέας περιγράφει την αγριότητα των ημερών του 1944, τις μάταιες θυσίες νέων ανθρώπων σε βωμούς ιδεολογιών, τον καθημερινό τρόμο και τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης που ανεξίτηλα σημάδεψαν την οικογένειά του. Στη συνέχεια περιγράφει ως παιδαγωγικό εφόδιο ζωής τη μαθητεία του στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα πρότυπο σχολείο αρίστων μαθητών όπου η ποιότητα και το ήθος των εκπαιδευτικών υπήρξαν μοναδικά και το επίπεδο της διδασκαλίας υποδειγματικό. Ο συγγραφέας τονίζει την έλλειψη ταξικών διακρίσεων στα πρότυπα σχολεία καθώς οι μαθητές έμπαιναν με μόνο κριτήριο την αριστεία μετά από δύσκολες εισαγωγικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να ανήκουν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις (η επιλογή αρίστων μαθητών στα πρότυπα σχολεία καταργήθηκε μετά το 1981, από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου).
Κατόπιν ο συγγραφέας περιγράφει την εμπειρία του από τα χρόνια των πανεπιστημιακών του σπουδών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1955-1961). Εκθέτει αντικειμενικά τα ζητήματα της παντοδύναμης καθηγητικής έδρας και της υποτέλειας στην εξουσία που χαρακτήριζε το ελληνικό πανεπιστήμιο της εποχής, και γράφει κάπου χαρακτηριστικά: «Αν συγκρίνω τα έξι χρόνια των σπουδών μου με αυτά που έμαθα αργότερα, θα έλεγα πως ουσιαστικές γνώσεις απέκτησα σε ελάχιστα εργαστήρια ή κλινικές, που με το σωστό σύστημα θα μπορούσαν να συντμηθούν σε δύο-τρία χρόνια.Υπήρχαν καθηγητές που κατείχαν μια θέση κι απλώς εξυπηρετούσαν την κοινωνική προβολή τους χωρίς να προσφέρουν. Κάποτε μπήκε στο εργαστήριο ένας απ' αυτούς κρατώντας σωληνάριο με κίτρινο υγρό και ρώτησε τους φοιτητές τι περιείχε. Ενας είπε διάλυμα πικρικού οξέος, άλλος διχρωμικού καλίου. Οχι, όχι, λέει τότε ο καθηγητής. Δεν μπορείτε να το μαντέψετε. Είναι τα ούρα του διαδόχου Κωνσταντίνου! Ηταν ο δικός του τρόπος για να πει ότι είχε γίνει αυλικός γιατρός».
«Ιπτάμενος Ολλανδός»
Ο συγγραφέας (ως «Ιπτάμενος Ολλανδός», όπως λέει ο ίδιος) περιγράφει στη συνέχεια όλους τους σταθμούς του μεγάλου επιστημονικού του ταξιδιού στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Μαθήτευσε σε σπουδαία κέντρα της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ με εμπνευσμένους μέντορες της χειρουργικής όπως ο Dwight Harken, καθηγητής του Harvard, και o Richard Lower, καθηγητής του Medical College of Virginia, που ήταν «πατέρας» των μεταμοσχεύσεων καρδιάς. Καθοριστική ήταν η θητεία του κοντά στον σπουδαίο Magdi Yacoub, που αποκαλείται και «Λεονάρντο ντα Βίντσι» της καρδιοχειρουργικής. Στο Baylor University Medical Center των ΗΠΑ ο συγγραφέας ξεκινάει το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων καρδιάς με μεγάλη επιτυχία.
Το τελευταίο κομμάτι της αποστολής του Πέτρου Αλιβιζάτου ολοκληρώνεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο οποίο ανέλαβε καθήκοντα το 1996 και ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων καρδιάς. Τελικά, στο Ωνάσειο κατάφερε να χαρίσει μια καινούργια καρδιά σε 70 μεταμοσχευμένους, που ξαναγύρισαν στις οικογένειές τους. Ο ίδιος θεωρεί ότι η επιτυχία του αυτή οφείλεται στην ασυνήθιστη για τη χώρα μας «εργασία ομάδας». Μιας ομάδας με όραμα, γνώση και ταλέντο, η οποία δούλεψε με αφοσίωση μέσα στην ατμόσφαιρα παρακμής και έλλειψης αυτοσεβασμού που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.
Θεωρώ ότι το καλογραμμένο αυτό βιβλίο του Πέτρου Αλιβιζάτου θα αποτελέσει πολύτιμο εφόδιο για όλους τους νέους γιατρούς που τώρα ξεκινούν το ταξίδι τους στον κόσμο της ιατρικής. Την επιστημονική του πορεία χαρακτηρίζουν η εντιμότητα, το πείσμα, η μαχητικότητα, η προσήλωση στον στόχο, η φιλοδοξία για διάκριση αλλά μέσω της προσφοράς. Ιδιαίτερα σήμερα που η σηπτική Ελλάδα των μνημονίων, των κομματαρχών και της «βλαχοπολιτικής» βρίσκεται στο ζενίθ της, βιβλία όπως αυτό του Πέτρου Αλιβιζάτου προσφέρουν ελπίδα, ανακούφιση, αισιοδοξία και κυρίως όραμα για το μέλλον.
* Ο κ. Θανάσης Δρίτσας είναι καρδιολόγος
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ