Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑναλύσειςΗ Κύπρος μένει στην Ευρωζώνη και οι… μάγκες της αποχώρησης

Η Κύπρος μένει στην Ευρωζώνη και οι… μάγκες της αποχώρησης

- Advertisement -

 

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είναι… σύντροφος του Άντρου Κυπριανού. Είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι πλέον του ΔΗΣΥ ή ένας κομματάρχης. Όταν μιλά, κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα του οφείλει να τη ζυγίζει και να υπολογίζει τις επιπτώσεις. Προχθές, ο Πρόεδρος συγκάλεσε σύσκεψη των συντεχνιών και των εργοδοτών, ενόψει της εδώ παρουσίας της Τρόικας.

Ενημέρωσε για τις πιέσεις που ασκούνται και, εν τη ρύμη του λόγου του, φαίνεται να επισήμανε πως, αν οι εταίροι μας συνεχίσουν να μας πιέζουν, δεν αποκλείεται να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη. Ήταν αυτονόητο ότι η προειδοποίηση Αναστασιάδη ήταν βούτυρο στο ψωμί του ΑΚΕΛ. Παρόμοια δήλωση είχε κάνει προ καιρού και ο ΓΓ του κόμματος. Και το μεν ΑΚΕΛ είναι συνεπές στον αταλάντευτο ευρωσκεπτικισμό του και στη γνωστή πολιτική του ότι δεν έπρεπε να μπούμε στην Ευρωζώνη, να μην υιοθετήσουμε το ευρώ και να περιμένουμε ακόμα ένα χρόνο, για να… μάθουμε.

Όμως, ο Ν. Αναστασιάδης, χαρακτηρισθείς από τον ευρωπαϊκό Τύπο ως «απτόητος Ευρωπαίος», δεν δικαιολογείται να πέφτει σε τέτοιες ανεπίτρεπτες γκάφες σε στιγμή έντασης και κρίσης. Ο ίδιος και το κόμμα του είναι διαπρύσιοι κήρυκες της Ευρώπης. Ο Ν. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε να αναγεννήσει μιαν ευρωπαϊκή Κύπρο. Αμέτρητες φορές διεκδίκησε, και ορθά, τη θέση ότι ο ΔΗΣΥ και ο ίδιος είναι οι κατ’ εξοχήν εκφραστές των ευρωπαϊκών ιδεωδών και του ευρώ, γι’ αυτό και θα εργαστεί ώστε να αποκτήσουμε αξιοπιστία, αποδοχή και σεβασμό μεταξύ των εταίρων μας.

- Advertisement -

Με αφορμή τα οικονομικά προβλήματά μας, κάποιοι εξ αυτών συμπεριφέρονται εκτός της διακηρυγμένης αλληλεγγύης. Η πιο αποτελεσματική αντίσταση δεν είναι κραυγές ανέξοδης μαγκιάς, αλλά σοβαρές, πειστικές, υπεύθυνες, σταθερές διαπραγματευτικές θέσεις. Επειδή μας πιέζουν και ή μας εκβιάζουν, θα πάρουμε των ομματιών μας και θα επιστρέψουμε στη… λίρα; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα από μια κυβέρνηση που θέλει να κάνει τη διαφορά από την προηγούμενη.

Ούτε ήταν υπεύθυνη η θέση του Αβ. Νεοφύτου ότι, αφού το ΔΝΤ θέτει «εξαιρετικά σκληρούς όρους» για τη δανειακή σύμβαση και τις καταθέσεις, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί επειδή «ουσιαστικά θα ισοδυναμούσαν με υπόδειξη της πόρτας εξόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ευρωζώνη και από την Ευρώπη». Το ΔΝΤ όπως και η ΕΕ δοκιμάζουν σκληρά τις αντοχές και τις αντιστάσεις μας. Μας μετρούν! Αντί η Κυβέρνηση να αποδείξει ότι ξέρει να συζητά και να διαπραγματεύεται, μυξοκλαίει και επισείει παιδαριωδώς την απειλή της αποχώρησης από την Ευρωζώνη και την ΕΕ. Και να θέλουμε, δεν θα μας αφήσουν!

Δεν συμφέρει σε κανέναν διάσπαση της Ευρωζώνης και για έναν άλλο λόγο, που δεν πρέπει να λησμονείται: Η ΕΕ μας έχει ανάγκη και ενεργειακά. Η θέση της Κύπρου έχει επίσης αναβαθμιστεί γεωπολιτικά, πολιτικά, αμυντικά, στρατηγικά. Γιατί όλοι ενδιαφέρονται για μας; Για όλους αυτούς και πολλούς άλλους λόγους. Κι ας μην αλληθωρίσουν κάποιοι προς τη Ρωσία.

Οι σφαίρες επιρροής ακόμα λειτουργούν. Η Κύπρος ανήκει στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ με υποαντιπροσώπους την ΕΕ, τη Βρετανία και το Ισραήλ. Συνεπώς, οι μαγκιές της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας να κατατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μνημόνιο. Εκεί οι εταίροι θα μας μετρήσουν, θα μας αξιολογήσουν και θα μας σεβαστούν ή… θα μας λιανίσουν. Έτσι παίζεται το παιγνίδι των συμφερόντων, της υπεράσπισης και της διεκδίκησής τους. Να δούμε, λοιπόν, τις ικανότητες Αναστασιάδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Αυτό δεσμεύτηκε, προεκλογικά, να πράξει.   

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ