Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΓ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει «μαύρη τρύπα» στα έσοδα

Γ. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει «μαύρη τρύπα» στα έσοδα

- Advertisement -

 

Συνεχείς διαβουλεύσεις εν όψει του νέου γύρου συζητήσεων με την τρόικα, που αναμένεται στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, έχουν η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε ο προϋπολογισμός, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και η προετοιμασία για την έλευση της τρόικας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων «εάν είμαστε έτοιμοι», ο ΥΠΟΙΚ απάντησε καταφατικά.

Προηγήθηκε ακόμη μία συνάντηση στο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού, του οικονομικού επιτελείου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλου με θέμα τη διευθέτηση των ζητημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα και την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των συγχωνεύσεων.

- Advertisement -

Υπενθυμίζεται ότι και χθες πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Εκτός από τον καθορισμό του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, η κυβέρνηση φαίνεται πως ανησυχεί και για την πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Εξερχόμενος πάντως του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη σημερινή σύσκεψη με το διοικητή της ΤτΕ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία «μαύρη τρύπα» σε ό,τι αφορά στα έσοδα.

 

 

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα έσοδα», υπογράμμισε, ενώ αναφορικά με το τι θα γίνει με το ειδικό τέλος ακινήτων, ο κ. Στουρνάρας κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. «Το συζητάμε», αρκέστηκε να πει, ερωτηθείς σχετικά.

- Advertisement -

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ παραμένουν ανοικτά τα εξής ζητήματα:

 

  1. Οι απολύσεις στο Δημόσιο.
  2. Τα οικονομικά των Ταμείων.
  3. Η παράταση για έναν ακόμα χρόνο του ΕΕΤΗΔΕ.
  4. Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο.
  5. Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία σε πολλές δόσεις.
  6. Η ρύθμιση των τραπεζικών «κόκκινων» δανείων.
  7. Οι ανεπαρκείς μηχανισμοί έλεγχου των δημοσιονομικών των ΟΤΑ.
  8. Η κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς για τις δημόσιες υπηρεσίες.
  9. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.
     

Σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων την Τετάρτη

Όπως έγινε επίσης γνωστό, εν όψει της επικείμενης άφιξης της τρόικας, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, την προσεχή Τετάρτη 3 Απριλίου, στις 19.00.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο Πρωθυπουγός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της απόφασης των κυβερνητικών εταίρων για το έκτακτο πρόγραμμα κατά της ανεργίας, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συναντάται σήμερα με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Στην αντιπροσωπεία του κόμματος μετέχουν συγκεκριμένα οι: Φ. Σαχινίδης υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική, Π. Κουκουλόπουλος  μέλος Πολιτικού Συμβουλίου και οι Χ. Πρωτόπαπας και Γ. Κουτρουμάνης μέλη της Γραμματείας Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου.

 

Επικαιροποίηση της κυβερνητικής προγραμματικής συμφωνίας ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Εν όψει της επικείμενης συνάντησης των κυβερνητικών εταίρων και με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, κύκλοι της Ιπποκράτους θέτουν την ίδια ώρα θέμα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης και των κανόνων λειτουργίας που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των τριών κομμάτων που την στηρίζουν.

«Οι εξελίξεις στην Κύπρο, μας κάνουν όλους να είμαστε πιο προσεκτικοί και διορατικοί σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας και πιο ταχείς και αποτελεσματικοί στο εσωτερικό», αναφέρουν παράγοντες του Κινήματος.

Επισημαίνουν ακόμη ότι το Κίνημα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι «για να μην υπάρξουν άλλα μέτρα θα πρέπει να επαναφέρουμε τη συζήτηση με τους εταίρους μας σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος και την πραγματική επιμήκυνση».

«Τώρα γίνεται σαφές πόσο δίκιο είχε το ΠΑΣΟΚ όταν ζητούσε επίμονα -χωρίς να εισακουστεί τελικά- πρώτα να καθοριστούν οι στόχοι και μετά να προχωρήσουμε στην εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων», συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

 

Όπως αναφέρουν, «είναι αναγκαίο να συμβάλουμε ενεργά και δημιουργικά στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων που συμβάλλουν στην αποτελεσματική προώθηση του κυβερνητικού έργου και αποτρέπουν την καθήλωση και την ακινησία».

«Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ θέλουμε να υιοθετούνται  από την κυβέρνηση γιατί τις θεωρούμε αναπτυξιακά και κοινωνικά αναγκαίες», καταλήγουν.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένει τέλος, εν όψει τις άφιξης των επικεφαλής της τρόικας, τις προτάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τις εκκρεμότητες και ειδικότερα για το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το ΕΕΤΗΔΕ, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την εκτέλεση του προϋπολογισμού ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες, τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα εξοντωτικά μέτρα σε κάθε μνημονιακή αστοχία

Ως επιβεβαίωση της «πλήρους κατάρρευσης της επικοινωνιακής προπαγάνδας της κυβέρνησης» βλέπει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ την επικείμενη άφιξη της τρόικας.

«Η παράταση του χαρατσιού της ΔΕΗ και οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα, σε συνδυασμό με τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», αναφέρει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι η εφαρμογή του μνημονίου δημιουργεί ένα «φαύλο κύκλο όπου κάθε μνημονιακή ‘αστοχία’ έρχεται να ‘διορθωθεί’ από νέα, πιο εξοντωτικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η περίφημη ρήτρα αυτόματων περικοπών αποτελεί ταυτόχρονα και ομολογία της αποτυχίας του μνημονιακού προγράμματος, αλλά και απόδειξη της εμμονής στο μνημόνιο με κάθε κόστος για την οικονομία και την κοινωνία».

Σε ανακοίνωσή του στο μεταξύ με αφορμή τον ισχυρισμό του υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπάρχει «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, ο βουλευτής του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να εξηγήσει «γιατί αντί να επιστρέψει φόρους 490 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν, τελικά έδωσε μόνο 96 εκατ.».

Διερωτήθηκε επίσης «γιατί εμφανίζονται διπλάσιες οι εισροές από την ΕΕ για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων όταν οι επενδυτικές δαπάνες του δημοσίου είναι λιγότερες από το ήμισυ που προβλεπόταν».

«Είναι προφανές ότι ο κ. Στουρνάρας προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι η πολιτική του Μνημονίου θα αποφέρει αποτέλεσμα, όταν έχει αποτύχει όλα τα προηγούμενα χρόνια.  Μήπως, όμως, προσπαθεί να πείσει τον ίδιο του τον εαυτό ότι δεν θα καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη λήψη νέων μέτρων;», κατέληξε.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Προετοιμάζουν εν κρυπτώ νέα μέτρα

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, υποστηρίζοντας ότι προετοιμάζονται εν κρυπτώ νέα μέτρα.

«Το μνημονιακό δίδυμο Στουρνάρα-Προβόπουλου, το οποίο εκτελώντας τα κελεύσματα των δανειστών έχει οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, προκαλώντας ταυτόχρονα τεράστια απώλεια δημοσίων εσόδων, εν όψει της άφιξης της Τρόϊκας προετοιμάζει εν κρυπτώ νέα μέτρα που θα θίξουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις, τον κατώτατο μισθό και θα οδηγήσουν σε απόλυση χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους» σημείωσε ο κ. Μαριάς.

πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ