Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΕπιστρέφει η τρόικα

Επιστρέφει η τρόικα

- Advertisement -

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα όπου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, για τις εκκρεμότητες με σημαντικότερη τη δέσμευση η ελληνική κυβέρνηση να δώσει μέχρι το τέλος του μήνα τα ονόματα 12.500 υπαλλήλων που θα μπουν σε κινητικότητα.

Για τη συγκεκριμένη υποχρέωση δίνεται μικρή παράταση μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ενώ διερευνώνται εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να μην τιναχθούν στον αέρα οι συνομιλίες.

Περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις δεν υπάρχουν και οι νέοι υπουργοί που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκιά τους δεν έχουν περίοδο χάριτος

Κρίσιμο ζήτημα είναι και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, που για φέτος εκτιμάται στο 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της "τρύπας" του ΕΟΠΥΥ, που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ για φέτος. Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι έχουν γίνει δεκτά τα ισοδύναμα που πρότεινε, αλλά και της τρύπας των ασφαλιστικών ταμείων ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

Προβληματισμό προκαλεί και η υστέρηση των φορολογικών εσόδων που φθάνει τα 549 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο, με την κυβέρνηση πάντως να σημειώνει ότι δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Κριτική ασκούν οι εκπρόσωποι των δανειστών και για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ για φέτος θεωρείται ανέφικτος μετά την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ.

 

Σημείο τριβής αποτελεί και ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα, καθώς ο τρόπος είσπραξης διχάζει κυβέρνηση και δανειστές, με την πρώτη να επιμένει στην είσπραξη από τις εφορίες και τους δεύτερους να ζητούν να συνεχίσει να εισπράττεται μέσω του σίγουρου μηχανισμού της ΔΕΗ. Ενστάσεις έχει εκφράσει η τρόικα και για τους 33 συντελεστές στον νέο φόρο.

 
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα σήμερα εισπράττει τη δόση των 3,3 δις ευρώ και με την κυβέρνηση να έχει νέα σύνθεση, ξεκινάει ο Γολγοθάς για να ολοκληρωθούν όλες οι δράσεις του Μνημονίου και να εγκριθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου η επόμενη δόση που συνολικά μπορεί να φθάσει και τα 8,1 δις ευρώ.

Οι εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 6-7 Ιουλίου, ώστε στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου να εγκριθεί η εκταμίευση 6,3 δις ευρώ. Πρόκειται για τις δόσεις των τελευταίων δύο τριμήνων του έτους από την Ευρωζώνη και τα κέρδη του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Επίσης, μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε έως τις 31 Ιουλίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ύψους 1,8 δις ευρώ. Ετσι, συνολικά η επόμενη δόση ενδέχεται να ανέλθει έως τα 8,1 δις ευρώ από Ευρωζώνη και ΔΝΤ.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ