Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΔεν υφίσταται θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ,

Δεν υφίσταται θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ,

- Advertisement -

εκτός αν η Ελλάδα το ζητήσει…

Της Δέσποινας Συριοπούλου, *

Την πεποίθηση ότι δεν διακινδυνεύει η δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι θα δοθεί κανονικά στα τέλη Ιουλίου, αναφέρουν πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, με τον σαφή ωστόσο διαχωρισμό από μια οποιαδήποτε ενδεχόμενη ένσταση, εμπλοκή ή κωλυσιεργία που μπορεί να δημιουργηθεί από τους δυο άλλους εταίρους των δανειστών. Ακόμα και για το καυτό θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων, οι εκτιμήσεις -πάλι από την πλευρά της Ουάσινγκτον- "βλέπουν" ότι θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, δεδομένης "της δυσκολίας που υπάρχει ώστε να ικανοποιηθεί η συγκεκριμένη συνθήκη μέχρι και την στιγμή που θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για την έγκριση της δόσης του Ιουλίου".

- Advertisement -

Ο Διεθνής Οργανισμός φέρεται να είδε θετικά και να είναι μάλλον ικανοποιημένος από τις αλλαγές στην κυβέρνηση που προκάλεσε η προ εβδομάδων κυβερνητική κρίση και οδήγησε στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, τον ανασχηματισμό και την τοποθέτηση νέων προσώπων μεταξύ άλλων τόσο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και στο Υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρουν πηγές στην Ουάσινγκτον, "η κατάσταση με τον κ. Μανιτάκη είχε φτάσει σε οριακό σημείο, υπογραμμίζοντας την αδυναμία συνεννόησης του πρώην υπουργού με τους δανειστές  προς ανεύρεση λύσης. Το ίδιο θετικά φαίνεται να έχει εκληφθεί και η αλλαγή στο υπουργείο Υγείας. Από την άλλη, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, αυτό που τονίζεται είναι ότι "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να έχει ομολόγους να συζητάει. Από την στιγμή που υπήρχαν υπουργοί στην θέσης τους όταν την περασμένη Δευτέρα επέστρεψαν στην Αθήνα, δεν υφίσταται θέμα".

Στην συζήτηση που κατά καιρούς ανοίγει περί πιθανότητας αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα της Ελλάδας, η απάντηση είναι κατηγορηματική: Η έννοια της αποχώρησης δεν υφίσταται νομικά και δεν περιέχεται στο καταστατικό του διεθνούς οργανισμού, εκτός και αν η μια χώρα ζητήσει να φύγει από το πρόγραμμα (δεν χρειάζεται χρηματοδότηση). Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, για την οποία το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ έχει εγκρίνει ένα τετραετές πρόγραμμα, (ExtendedFundFacility, EFF), ισχύει μέχρι το 2016 και οι δόσεις θα δίνονται τακτικά,  όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις κάτω από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ωστόσο αυτό που μπορεί να συμβεί, είναι η προσωρινή διακοπή της εκταμίευσης των δόσεων, εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις υποσχέσεις-δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Μπορεί αυτό να συντείνει στην καθυστέρηση της χρηματοδότησης και της καταβολής των δόσεων, οι οποίες αθροιστικά θα δοθούν όταν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τον δανειζόμενο. Ως εκ τούτου γίνεται σαφές ότι τα χρήματα δεν χάνονται, απλά καθυστερούν. Σύμφωνα με το καταστατικό του ταμείου, (το ΔΝΤ) δεν έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει μια χώρα, έχει την υποχρέωση να εξακολουθεί να την χρηματοδοτεί, την ώρα που η συγκεκριμένη χώρα έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από το πρόγραμμα του οργανισμού, όπως επίσης αντίστοιχα έχει και το δικαίωμα να προπληρώσει τα δάνεια πιο σύντομα από ότι θα ήταν υποχρεωμένη να το κάνει, σύμφωνα με τις αρχικές δεσμεύσεις προς το ΔΝΤ. 

Δημοσιεύτηκε στον Επενδυτή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ