Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΕπίσκεψη Σαμαρά στην Washington: Ο ρόλος διακεκριμένων ομογενών

Επίσκεψη Σαμαρά στην Washington: Ο ρόλος διακεκριμένων ομογενών

- Advertisement -

Επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα  στον Αμερικανό πρόεδρο barrack Obama θα απευθύνει ο Έλληνας πρωθυπουργός

του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, 28 Ιουλίου

«…αυτό που θα θέλαμε είναι αυτή η συνάντηση(σ.σ του  κ. Σαμαρά με τον  Αμερικανό  πρόεδρο)  να μην είναι ένα hello  και ένα  goodbye. Θα πρέπει και έτσι αρμόζει και στον Πρόεδρο να έχει την βαρύτητα που αρμόζει και στον Έλληνα πρωθυπουργό! Τίποτα περισσότερο. Τίποτα λιγότερο. Η Ελλάδα είναι χώρα με παραδοσιακές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τώρα η Αμερική μπορεί και πρέπει να σταθεί δίπλα της. Να την στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί! Τον τρόπο θα τον βρείτε. Εμείς πάντως που σας στηρίξαμε (σ.σ. στην  επανεκλογή Obamaεννοεί) αυτό ζητάμε αφού ζητάτε την γνώμη μας… »

- Advertisement -

Αυτά, μεταξύ άλλων φέρεται να ειπώθηκαν, μεταξύ του Eric Rubin Υφ. Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας με τους Έντι Ζεμενίδη, Andrew Manatos, Τάσο Ζαμπά και Φίλιπ Κρίστοφερ- όλοι τους μέλη της γνωστής ομάδος υποστήριξης και προώθησης των Ελληνικών & Κυπριακών ζητημάτων –   σε μια από τις  τελευταίες έκτακτες και ειδικές συναντήσεις προετοιμασίας και εργασίας, εν όψει του της επίσκεψης Σαμαρά στον Λευκό Οίκο στις 8 Αυγούστου. Hκαθοριστικής σημασίας συνάντηση για το τελικό πρόγραμμα των συναντήσεων του έλληνα πρωθυπουργού, που οργανώθηκε με ευθύνη και πρόσκληση της Αμερικανικής πλευράς προκειμένου να ζητηθεί η γνώμη των υπεύθυνων ανθρώπων που γνωρίζουν καλύτερα ίσως από κάθε άλλον  τα θέματα της Ελλάδος και της Κύπρου και αποτελούν την ομάδα εργασίας προώθησης και προβολής των ζητημάτων των δυο κρατών -μερικοί δε εξ αυτών και μόνιμοι συνομιλητές του Λευκού Οίκου – ήταν  «όχι απλά σε πολύ καλό κλίμα, αλλά κάτι περισσότερο. Άριστο και φιλικό. Ζεστό και με κατανόηση».  Από την  συνάντηση που αποτελεί το επιστέγασμα και την συνέχεια μιας μακράς συνεργασίας των ανθρώπων του Λευκού Οίκου και της Αμερικανικής διοίκησης –κυρίως εκείνων των ανθρώπων που ανεξαρτήτως ένοικου στον Λ. Οίκο είναι αυτοί που κινούν τα νήματα εδώ και 10ετιες- με την γνωστή και δραστήρια ομάδα των Κυπρίων και των Ελλήνων που προωθούν τα εθνικά ζητήματα και των δυο κρατών(Ελλάδος και Κύπρου), αυτό που συνάγεται ως συμπέρασμα ήταν ένα αλλά ουσιώδες: Οι ΗΠΑ θέλουν να αναβαθμίσουν  τις σχέσεις με την Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε κορυφαίος παράγοντας που συμμετείχε στις συναντήσεις προετοιμασίας «μην αποκλείετε να βγουν  ειδήσεις και μάλιστα σοβαρές όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις (Ελλάδος – ΗΠΑ) που σαφώς και θα αναβαθμισθούν και θα ανανεωθούν, αλλά και γενικά για τον νέο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα και γιατί όχι και η Κύπρος στην περιοχή».   Φυσικά δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι οι όποιες επιφυλάξεις της Ουάσινγκτον προς την Αθήνα και ειδικά τον Αντώνη Σαμαρά, ήρθησαν όταν πια έκλεισε το θέμα του φυσικού αερίου και η κατακύρωση  δόθηκε στην  εταιρία SOCΑR και στο  φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν.

Στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, πέρα από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, εξετάζεται να υπάρξει και επίσημη συνάντηση, χωρίς να θεωρείται και  βέβαιο –θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο θα μείνει ανοιχτή η Γερουσία-, με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Γερουσιαστή Bob Menendez γνωστό φιλέλληνα και υποστηριχτή της Ελλάδος και της Κύπρου.  Έναν άνθρωπο-κλειδί για την  σημασία και εξέλιξης  αυτής της συνάντησης  του  Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο. Επίσης στο διάστημα των δυο 24ωρων που θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον ο κ. Σαμαράς υπάρχουν σκέψεις για κλειστές συναντήσεις με Ελληνικής καταγωγής Αμερικανούς πολιτικούς  αλλά και ίσως μια ομιλία του σε ένα πολύ στενό κύκλο επιχειρηματιών όπου κυριολεκτικά δίδεται αγώνας δρόμου για να μπορέσουν να βρεθούν στην Ουάσιγκτον  έστω για ένα 24ωρο κάποιοι εξ αυτών προκειμένου να τους μιλήσει Έλληνας πρωθυπουργός. 

Από την  πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς  θα απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα, πρόσκληση με την οποία το στενό επιτελείο του Barack Obama έχει αρχίσει να φλερτάρει.  Ας μην ξεχνάμε ότι η  Ελλάδα από 1ης   Ιανουαρίου αναλαμβάνει την προεδρεία της Ε.Ε. και αυτό, οπότε αν πράγματι  η Ουάσιγκτον θελήσει να αναβαθμίσει,  τις εδώ και λίγα χρόνια (από την πρωθυπουργία Κ. Καραμανλή με μια μικρή παρένθεση επί ΓΑΠ) ψυχρές έως και υποβαθμισμένες σχέσεις με την Αθήνα, τότε  είναι βέβαιο πως θα θελήσει να το δείξει εμπράκτως  και να αποδεχθεί την επίσημη πρόσκληση που θα απευθύνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Πάντα όλα αυτά εκτός απροόπτου και ενός απρόσμενου απροσδόκητου «τυχαίου γεγονότος» που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα(…) με ότι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο…   Ενδεχόμενο που όμως «βλέπουν» και σοβαροί  Αμερικανοί αναλυτές, αν συνεχιστεί αυτή η πίεση προς τα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.  «Τυχαίο γεγονός»  που μπορεί να ανάψει το φυτίλι για μια  ίσως και ανεξέλεγκτη κοινωνική ανάφλεξη…

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ  μετατίθεται για Σεπτέμβριο…

Από ότι φαίνεται με κοινή απόφαση  Ουάσιγκτον ( και σχετική εισήγηση της Ελληνικής πρεσβείας)  και την σύμφωνη γνώμη της  Αθήνας ( το διπλωματικό γραφείο πρωθυπουργού αλλά και του  υπ. Εξ.) το βάρος αλλά και οι προσδοκίες και τα προσδοκώμενα οφέλη από την επίσκεψη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται να μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί στην αμερικανική μεγαλούπολη για αρκετές ημέρες τον προσεχή Σεπτέμβρη εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Εκεί θα έχει την δυνατότητα και το χρόνο να έχει -βάσει των εισηγήσεων που δέχεται- ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, συναντήσεων και επαφών. 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ