Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΝέες παρεμβάσεις σε κατώτατο μισθό και εργασιακά

Νέες παρεμβάσεις σε κατώτατο μισθό και εργασιακά

- Advertisement -

Της Ρούλας Σαλούρου

Περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και μείωση της απασχόλησης, οριστικοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τον κατώτατο μισθό και περαιτέρω αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο Μνημόνιο για τα εργασιακά. 

Το κείμενο της Τρόικας προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει ότι η παρέμβασή της στον νέο κατώτατο μισθό θα πρέπει να επιφέρει ισορροπία μεταξύ της προστασίας της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. 

Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν «περαιτέρω αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου των εργασιακών». 

- Advertisement -

Αιχμή της νέας παρέμβασης αποτελεί η αλλαγή στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων που ήδη, έχει προεξοφλήσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντησή του με την Τρόικα στις αρχές του μήνα. Στο νέο κείμενο αναφέρεται  ότι η αλλαγή στις ομαδικές απολύσεις, είναι μία μόνο παρέμβαση από αυτές που σχεδιάζονται, με στόχο τις αλλαγές στις υφιστάμενες εργασιακές ρυθμίσεις και σκοπό αφενός την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αφετέρου την ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις βέλτιστες πρακτικές, ιδίως σε άλλες χώρες της Ε.Ε. 

Παράλληλα, επαναλαμβάνεται η παλιά μνημονιακή δέσμευση για μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας μέσα από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. 

Στο νέο Μνημόνιο αναφέρεται ότι η  πολύ υψηλή ανεργία, δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνον τις  μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Επισημαίνεται δε, ότι οι προσπάθειες προσαρμογής που λαμβάνονται σε διάφορους άλλους τομείς, θα πρέπει να οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης εργατικού δυναμικού και να υποστηρίζει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αυτό απαιτεί μεταξύ άλλων, και επαυξημένη ευελιξία στην αγορά εργασίας. 

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται η ανάγκη λήψης νέων μέτρων, υπέρ των μακροχρόνια ανέργων και των οικογενειών που δεν έχουν έναν προστάτη (400.000 οικογένειες χωρίς έναν εργαζόμενο).  

Οι ελληνικές αρχές αναζητούν επίσης,  σύμφωνα με την έκθεση,  τρόπους για τη βελτίωση των κοινωνικών δικτύων ασφαλείας  και στήριξη των ανέργων και των απόρων, με αιχμή την εφαρμογή του πιλοτικού συστήματος εφαρμογής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, από τον Ιανουάριο του 2014. 

Πηγή:www.capital.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ