Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΜυτιληναίος στο Reuters: Μένουμε Ελλάδα από πατριωτισμό

Μυτιληναίος στο Reuters: Μένουμε Ελλάδα από πατριωτισμό

- Advertisement -

Ο πατριωτισμός κρατά τον όμιλο Μυτιληναίο στην Ελλάδα, παρότι οι παράλογες φορολογικές επιβαρύνσεις οδηγούν τους μετόχους του να ζητούν τη μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό, σημειώνει με συνέντευξή του στο Reuters ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ωστόσο, όπως λέει χαρακτηριστικά, υπάρχουν και όρια.

“Το πρόβλημα είναι ότι κάθε μήνα μας επιβάλλονται όλο και περισσότεροι φόροι. Το να σε φορολογούν για τα έσοδά σου είναι αναγκαίο. Το να σε φορολογούν για την παραγωγική διαδικασία σου, να κάνουν το προϊόν σου ακριβό, αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Ποιος κερδίζει από αυτό;”, αναρωτιέται ο επιχειρηματίας.

Και προσθέτει ότι η Μυτιληναίος καταφέρνει μέχρι στιγμής να αντιστέκεται στις τεράστιες πιέσεις που δέχεται από τους μετόχους της να ακολουθήσει το παράδειγμα της Coca Cola 3E και να μεταφέρει την έδρα της και τη βασική διαπραγμάτευση της μετοχής της στο εξωτερικό.

- Advertisement -

“Θέλουμε να συνεισφέρουμε στην αναγέννηση της Ελλάδας και έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες να στηρίξουμε την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Αλλά όσο πατριώτες και εάν είμαστε, υπάρχουν όρια”, δηλώνει ο Ευ. Μυτιληναίος.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Μυτιληναίος έχει καταφέρει να παραμείνει κερδοφόρος, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εστιάζοντας σε projects στο εξωτερικό.

Και ενώ η ανεργία στην Ελλάδα έχει φτάσει στο 27%, η Μυτιληναίος εξακολουθεί να κάνει προσλήψεις και επεκτείνεται στο φυσικό αέριο.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία υπολογίζει ότι η έκτακτη εισφορά και οι έμμεσοι φόροι, που της κόστισαν 11,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, θα υπερτετραπλασιαστούν φέτος, σχεδόν στα 50 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική φορολογική της επιβάρυνση για το 2013 πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Έτσι, πάνω από τα δύο τρίτα των χρημάτων που εξοικονόμησε μέσω του προγράμματος περικοπής κόστους εξανεμίζονται από τους νέους φόρους στην παραγωγή.

Στροφή στις αναδυόμενες αγορές

- Advertisement -

Η θυγατρική του ομίλου, ΜΕΤΚΑ, που είναι η 16η μεγαλύτερη εταιρεία του ΧΑ, έχει στρέψει την προσοχή της στον αναδυόμενο κόσμο, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ενέργεια, προκειμένου να παράξει έσοδα, σημειώνει το Reuters. Και έχει ήδη κατασκευάσει εργοστάσια σε χώρες που πλήττονται από την αστάθεια, όπως το Ιράκ, η Συρία και το Πακιστάν.

Το 1998, όταν η Μυτιληναίος αγόρασε τη ΜΕΤΚΑ, το 95% της δραστηριότητάς της αφορούσε την ελληνική αγορά. Έκτοτε, η εταιρεία έχει 10πλασιάσει το μέγεθός της, με το σύνολο της ανάπτυξής της να προέρχεται από το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από το 10% των δραστηριοτήτων της λαμβάνουν χώρα σήμερα στην Ελλάδα.

Τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίου 1 δισ. δολαρίων στο Δ. Ιράκ.

Όπως εξηγεί ο Ευ. Μυτιληναίος, οι αραβικές χώρες καλωσορίζουν τη δουλειά που κάνει ο όμιλος, ο οποίος, μάλιστα, δεν έχει χάσει ποτέ σε διεθνή διαγωνισμό έναντι ευρωπαίου ανταγωνιστή.

Η ΜΕΤΚΑ εξετάζει τώρα να κατασκευάσει εργοστάσια σε υπο-Σαχάριες χώρες, όπως η Νιγηρία και η Κένυα. “Βλέπουμε πολύ μέλλον στην Αφρική. Οι χώρες αυτές θα έχουν τεράστιες ανάγκες στην παραγωγή ενέργειας τα επόμενα χρόνια”, δηλώνει ο κ. Μυτιληναίος.
Τα έσοδα που παράγει στο εξωτερικό, συντηρούν μέχρι στιγμής τη Μυτιληναίος και μετριάζουν τις επιπτώσεις που προκαλεί στην εταιρεία ο έκτος συνεχόμενος χρόνος της ύφεσης στην Ελλάδα.

Όμως, ο Ευ. Μυτιληναίος είναι επιφυλακτικός. “Το πιο επιτυχημένος που μπορείς να είσαι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι να επιβιώσεις. Αυτό αποκαλούμε επιτυχία αυτή τη στιγμή, γιατί δεν μπορείς να αναπτυχθείς οικονομικά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος”, λέει ο επιχειρηματίας. 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ