Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΒόμβα στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας από την Commission!

Βόμβα στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας από την Commission!

- Advertisement -

Έρχονται βαριά πρόστιμα σε τράπεζες που παρανομούν έναντι δικαιούχων του προγράμματος ΕΣΠΑ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από έρευνα που έκανε η αρμόδια επιτροπή της Commission, για το θέμα της απορρόφησης των ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το GreekAmericanNewsAgency.comπου ήταν παρόν σε ειδική "κλειστή" σύσκεψη που έγινε στην έδρα της Commission στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, το μόνιμο στέλεχος της ελληνικής αντιπροσωπείας Παναγιώτης Πανταζάτος που ανήκει στην διεύθυνση περιφερειακής πολιτικής αποκάλυψε στην επιτροπή των παραγωγικών και τουριστικών φορέων της Χίου που επισκέφθηκε την Commission, ότι έχουν φτάσει στην Commission δεκάδες σοβαρότατες καταγγελίες από φορείς που έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ, αλλά ενώ τα χρήματα υπάρχουν και η Commission τα έχει εκταμιεύσει προς συγκεκριμένες ελληνικές τράπεζες, εντούτοις δεν έχουν φτάσει στους δικαιούχους. Η σοβαρότητα του θέματος είναι τέτοιας βαρύτητας που το ζήτημα το έθεσε και ο κ. Μπαρόζο στον κ. Σαμαρά στην τελευταία τους συνάντηση. Οι αρμόδιοι φορείς που παρακολουθούν το ΕΣΠΑ εκ μέρους της Commissionέχουν "χτυπήσει καμπανάκι" στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, κ.κ. Χατζηδάκη και Στουρνάρα, αλλά όπως αποκάλυψε το μόνιμο στέλεχος στην διεύθυνση περιφερειακής πολιτικής κ. Πανταζάτος, οι απαντήσεις που έχουν δοθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς δεν έχουν κριθεί ούτε ικανοποιητικές, ούτε επαρκείς, γι' αυτό και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου η Commission στέλνει ειδικό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα ελέγξει αφενός τις καταγγελίες των δικαιούχων -που είναι πάρα πολλές- και αφετέρου πού ακριβώς "κολλάει" στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η εκταμίευση του ποσού που έχει εγκριθεί ανά δικαιούχο.

Όπως αποκάλυψε άλλη ανώτερη πηγή της commission στο  GreekAmericanNewsAgency.com, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα ελέγξει και ήδη ελέγχει την νομιμότητα της επιβολής του επιτοκίου 14% σε ποσά που έχουν ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και οι ελληνικές τράπεζες τα εμφανίζουν ως δάνειο της τράπεζας προς τον κάθε δικαιούχο που του έχει εγκριθεί χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος (ΕΣΠΑ). Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα είναι περίπου ±3%, ενώ οι τράπεζες τα οποία έχουν πάρει από την ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, τα δανείζουν με καπέλο περίπου 11,5%. Δηλαδή μιλάμε για κανονική, κανονικότατη κλοπή και εξαπάτηση. Στην Commission είναι ενοχλημένοι επίσης, διότι οι αρμόδιοι υπουργοί -Χατζηδάκης και Στουρνάρας-εμφανίζουν τους δείκτες απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, οι οποίοι είναι πράγματι υψηλοί (78%), αλλά αποκρύπτουν επιμελώς τους δείκτες εκταμίευσης που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Η επιτροπή που ελέγχει τις καταγγελίες στην έδρα της Commission με άκρα μυστικότητα έχει υπολογίσει ότι στα ταμεία των τραπεζών βαλτώνουν περίπου 1,5 δις ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να έχουν φτάσει στους δικαιούχους τους εδώ και μήνες. Οι ίδεις πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες διευθύνσεις της Commission (Περιφερειακής πολιτικής και Ανταγωνισμού) έχουν πάρει εντολές και ήδη έχουν ενημερώσει τους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας να ελέγξουν την συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία αν επαληθευτεί μετά από τις σχετικές έρευνες, τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα την θεωρία του success story και του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού θα βασίζεται σε τεχνηέντως παραποιημένα στοιχεία. Το θέμα έχει θορυβήσει τόσο τον κ. Στουρνάρα, όσο και το επιτελείο και τους συμβούλους του, γι' αυτό και έχουν κρατήσει μυστική την υπόθεση αυτή, προσπαθώντας να την επιλύσουν δια ζώσης και με ξεχωριστές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τεσσάρων ελληνικών τραπεζικών σχηματισμών (Eurobank, Alpha, Εθνική, Πειραιώς). Η μόνη τράπεζα που ανταποκρίθηκε στις αιτιάσεις και τις συνεχείς πιέσεις των αρμοδίων επιτροπών της Commission -προφανώς φοβούμενη τις συνέπειες και τις επιβολές προστίμων- είναι η Εθνική, η οποία το έπραξε χθες, κατεβάζοντας ελάχιστα τα ήδη υψηλά και παρανόμως επιβληθέντα επιτόκια.

- Advertisement -

Από τα παραπάνω, όπως αποκάλυψαν στο GreekAmericanNewsAgency.comπηγές της Commission, προκύπτει ότι εάν αποδειχτεί ότι οι ελληνικές τράπεζες ευθύνονται για την καθυστέρηση της εκταμίευσης των εγκριθέντων κονδυλίων ανά δικαιούχο του ΕΣΠΑ, τότε κινδυνεύουν με υψηλά και βαρύτατα πρόστιμα. Οι αρμόδιοι της Commission, οι οποίο ερευνούν τις καταγγελίες ετοιμάζουν και ειδική σχετική έκτακτη οδηγία, η οποία θα καθορίζει το πλαίσιο της συναλλαγής των δικαιούχων κονδυλίων ανά τράπεζα.                   

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ