Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςπίεση Αμερικανών & Ισραηλινών για διευθέτηση του Κυπριακού

πίεση Αμερικανών & Ισραηλινών για διευθέτηση του Κυπριακού

- Advertisement -

Της Δέσποινας Συριοπούλου-Επενδυτής 28 Σεπτεμβρίου

"Τέτοια ώθηση μπορεί μόνο να επιτευχθεί διαμέσου της υιοθέτησης θαρραλέων μέτρων, τα όποια θα είναι καθοριστικής σημασίας και θα δημιουργήσουν μια κατάσταση με την οποία θα βγουν κερδισμένες όχι μόνο οι δύο κοινότητες αλλά και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη", ανέφερε στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, καλωσορίζοντας στην συνέχεια στην συνέντευξη τύπου θετικά την απόφαση της Άγκυρας να συνομιλήσει με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη για "καλή προετοιμασία" της διαπραγματευτικής διαδικασίας, "ουσιαστικές συνομιλίες", με "ρεαλιστικές προοπτικές επιτυχίας", την "υιοθέτηση εποικοδομητικής συμπεριφοράς, καθοδηγούμενης από καλή πίστη, που θα συμβάλει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της επίτευξης διευθέτησης". 

Ο κ. Αναστασιάδης με τον πιο επίσημο τρόπο, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης "αποδέχεται" τις πιέσεις -και του αμερικανικού αλλά και του ισραηλιτικού παράγοντα- παρουσιάζοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο διαλλακτική, προφανώς έχοντας διασφαλίσει σε γενικές γραμμές το ζήτημα της Αμμοχώστου.

- Advertisement -

Στους επόμενους μήνες, αν η επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας τους επόμενους μήνες θα αποφέρει "πικρούς ή γλυκούς" καρπούς στην Κυπριακή πλευρά απομένει να διαπιστωθεί. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν, αφήνοντας στην Λευκωσία περιορισμένο χώρο ελιγμών και κινήσεων, δεδομένης και της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει, με το παράλληλο δέλεαρ της ενέργειας…       

Και ενώ η εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ -και των συναντήσεων στο περιθώριο της- για την πρόοδο των προσκηνιακών (και παρασκηνιακών) διαβουλεύσεων προς την τελική ευθεία για την διευθέτηση, καθόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η ανάλυση του διεθνούς κύρους αμερικανού ινστιτούτου της "Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων" για τις πιέσεις που ασκεί το Ισραήλ  σε Λευκωσία και Άγκυρα για την επίλυση του Κυπριακού, ανοίγοντας τον δρόμο στην συν-εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Το αμερικανικό ινστιτούτου μέσω του HughPopes, ενός αναλυτή, άριστου γνώστη του θέματος, γράφει χαρακτηριστικά:   

Το Ισραήλ σιωπηρά πιέζει την Κύπρο και την Τουρκία να κάνει την επιλογή: να προχωρήσουν μαζί στην συνεργασία για το φυσικό αέριο του Ισραήλ στα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου ή να εμείνουν στο περιθώριο και να διαιωνίζουν το επί δεκαετίες αδιέξοδο. Το δίλλημα είναι σκληρό για την ελληνοκυπριακή ηγεσία. Τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ και οι εθνικιστές πολιτικοί είναι δεν επιθυμούν στο ελάχιστο να δοθεί κάποιο πλεονέκτημα στην Τουρκία. Στο εσωτερική πολιτική διαμάχη στην Κύπρο, και τα δυο κόμματα έχουν επιλέξει να τιμωρούν το ένα το άλλο, ακόμα και το κόστος είναι πολύ μεγάλο για τα ίδια. Χωρίς το ισραηλινό αέριο, τα οικονομικά του κυπριακού φυσικού αερίου είναι αμφίβολα, τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που μπορεί να αποδειχθεί από τα ίδια τα κοιτάσματα της Κύπρου. Η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να περιμένει. Μετά την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος τον Μάρτιο του 2013 και με τα περισσότερα μαγαζιά στον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας να παραμένουν κλειστά και σκονισμένα, η Κύπρος απεγνωσμένα χρειάζεται κάτι θετικό, οικονομική ανάπτυξη και ρευστό προκειμένου να αποπληρώσει τα χρήματα με τα οποία η ΕΕ την βοήθησε. Με μια σκληρή επιλογή μπροστά της με την απειρία στα θέματα ενεργειακής ανάπτυξης, οι κύπριοι αξιωματούχοι απλώς μπορεί να καθυστερήσουν. Αλλά για έναν ακόμη λόγο που οι Κύπριοι δεν έχουν πολύ χρόνο μπροστά τους. Οι Ισραηλινοί θέλουν μια απάντηση μέχρι τις αρχές του χρόνου, κοιτάζοντας παράλληλα σε άλλες επιλογές -πιο δύσκολες-, όπως σε μια δική τους μονάδα υγροποιημένου αερίου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η διαδρομή εξαγωγής φυσικού αερίου του Ισραήλ μπορεί να αποδειχθεί άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τους ελληνοκυπρίους, τους τουρκοκυπρίους και την Τουρκία να βρουν μια δίοδο εξόδου από τον λαβύρινθο.

Και βεβαίως να μην ξεχνάμε ότι η λύση που προωθείται αναγκαστικά περνά μέσα από την "ασφαλιστική δικλείδα" των πιέσεων του Ισραήλ, λόγω όσων αναλύθηκαν από τον έγκυρο αναλυτή αλλά και τον όρο συνεκμετάλλευση και συνεταιρικότητα που θα τους συναντήσουμε στην πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ της Ελληνικής(Κυπριακής) και Τουρκικής(Τ/Κυπριακής) πλευράς σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σχήμα και λύση προθάλαμος και για το αυτό καθ' αυτό Κυπριακό ζήτημα. Κάτι που πρώτος ο Ε είχε επισημάνει από τον Ιούλιο(2013).

********Τέλος για να μην περάσει στα "ψιλά" στην 68η Γενική Συνέλευση των ΗΕ αν και δεν προβλήθηκε από την Ελληνική πλευρά  μάλλον εσκεμμένα το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων υπήρξε στην κρυφή ατζέντα  των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών (Ελλάδος και Σκοπίων ) με τον κ. Μάθιου Νίμιτς. Θα το δούμε να "αναδύεται" ως κεντρικό θέμα το προσεχές διάστημα με όσα θα προβάλλονται σταδιακά… 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ