Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΣτέιτ Ντιπάρτμεντ: σε συνεχή επαφή Ελλάδα και ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: σε συνεχή επαφή Ελλάδα και ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις

- Advertisement -

«Εχουμε συνεχή διάλογο με την Ελλάδα για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για τη συλλογή πληροφοριών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, για τις παρακολουθήσεις.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι «η Ελλάδα κατασκόπευε δύο Αμερικανούς πρέσβεις», καθώς και για το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ότι «οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τους Έλληνες», η κ. Ψάκι απάντησε ως εξής:

«Δεν έχω κανένα συγκεκριμένο σχόλιο, εκτός από το να πω ότι έχουμε συνεχή διάλογο με την Ελλάδα για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για τη συλλογή πληροφοριών. Βέβαια, αυτό θα συνεχιστεί. Όπως γνωρίζετε, τώρα έχουμε μια αναθεώρηση που είναι σε εξέλιξη, όπου θα δούμε όλα αυτά τα ζητήματα».

- Advertisement -

Σε άλλη ερώτηση «αν οι ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν στους Έλληνες ή οι Έλληνες στις ΗΠΑ γι' αυτό το σκάνδαλο», η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε:

«Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο επ' αυτού. Υπάρχει βέβαια διάλογος σε εξέλιξη για μια σειρά θεμάτων. Αλλά, εάν έχουν (οι Έλληνες) επιθυμία να υπάρξει σε υψηλότερο επίπεδο ή ένα διαφορετικό είδος συνάντησης, είμαι σίγουρη ότι θα είμαστε ανοιχτοί σε αυτό».

Μήνυση κατά Πάγκαλου για τις αναφορές σε ΕΥΠ

Να κινηθούν διαδικασίες αυτοφώρου για τον πρώην υπουργό Θεόδωρο Πάγκαλο και να ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη για κακουργηματικές πράξεις ζητεί με μήνυση που κατέθεσε στο Α.Τ. Παπάγου ο δικηγόρος Αγις Τάτσης. Η μήνυση αφορά τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου για υποκλοπή από την ΕΥΠ τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πρέσβεων των ΗΠΑ σε Αθήνα και Αγκυρα. Ο κ. Τάτσης αναφέρει ότι οι δηλώσεις του πρώην υπουργού, εφόσον αληθεύουν, συνιστούν «αποκάλυψη μυστικών πολιτείας» και εκθέτουν σε κίνδυνο τη χώρα και τους υπαλλήλους της.

Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκαν χθες οι αντιδράσεις στις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, ενώ συνολικά οι αποκαλύψεις για το ζήτημα των υποκλοπών πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθεση. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, δήλωσε (ΒΗΜΑ FM) ότι οι αναφορές Πάγκαλου δεν ισοσκελίζουν το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει για τον παγκόσμιο αμερικανικό μηχανισμό παρακολούθησης ηγετών. Ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση, ενώ παρέπεμψε στη σημερινή ακρόαση του επικεφαλής της ΕΥΠ στη Βουλή, η οποία συμπίπτει με τις εξελίξεις. Για το θέμα των παρακολουθήσεων τηλεφώνων από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση στη Βουλή.

Η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε «ατυχείς και προκλητικές» τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου και τόνισε την ανάγκη δημοκρατικής εξυγίανσης των θεσμών προστασίας του πολίτη και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το θέμα κάνει λόγο για επιβεβαίωση των μεγάλων ανταγωνισμών και των αντιθέσεων μεταξύ καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

- Advertisement -

Εν τω μεταξύ, αναρμόδια δηλώνει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για τα θέματα που θίγουν τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Spiegel και άλλων μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις παράνομες παρακολουθήσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα. Η ΑΔΑΕ αναφέρει ότι στις διπλωματικές αποστολές δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τη διενέργεια ελέγχων, ενώ σε ό,τι αφορά παράνομες παρακολουθήσεις επικοινωνιών που άπτονται της εθνικής ασφαλείας, αυτές αποτελούν αρμοδιότητα της κυβέρνησης και των οργάνων της Ε.Ε. «Εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, τα αρμόδια όργανα έχουν επιληφθεί για την αντιμετώπισή τους», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της ΑΔΑΕ. Τέλος, σημειώνει ότι σχετικά με τα προαναφερθέντα θέματα, δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν κάποια καταγγελία ή αίτημα ελέγχου.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ