Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΔιεθνήΠρωτοβουλία της Ελλάδος για σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για την προστασία των...

Πρωτοβουλία της Ελλάδος για σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για την προστασία των δημοσιογράφων

- Advertisement -

Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Αργεντινής, της Αυστρίας, της Κόστα Ρίκα και της Τυνησίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία κατάρτισης και υποβολής σχεδίου Απόφασης για την «ασφάλεια των δημοσιογράφων και το ζήτημα της ατιμωρησίας» στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία είναι αρμόδια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η σημασία της πρωτοβουλίας αυτής είναι ιδιαίτερη λόγω του ανησυχητικά μεγάλου αριθμού επιθέσεων που σημειώνονται κατά των εκπροσώπων ΜΜΕ ανά την υφήλιο. Οι επιθέσεις αυτές υπαγορεύουν την άμεση ανάληψη δράσης από τη διεθνή κοινότητα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε ένοπλες συγκρούσεις αλλά και εκτός αυτών. Το πρόβλημα επισημαίνει στην τελευταία έκθεση της η Υπάτη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κα Navi Pillay, η οποία αναφέρει ότι η ατιμωρησία αποτελεί τον κύριο λόγο για τη συνέχιση των εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων.

Το σχέδιο Απόφασης που κατέθεσε η Ελλάδα βασίζεται στο Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και το ζήτημα της ατιμωρησίας, το οποίο εγκρίθηκε στις 13 Απριλίου 2012, και καλεί τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να παρουσιάσει στην επόμενη Γενική Συνέλευση (2014), έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Απόφασης.

- Advertisement -

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της διεθνούς κοινότητας για το ζήτημα της ατιμωρησίας, το σχέδιο Απόφασης ζητά, τέλος, να καθιερωθεί από τον ΟΗΕ, η 1η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα καταπολέμησης της ατιμωρησίας εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ