Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑναλύσειςΟ δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγλήματος

Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγλήματος

- Advertisement -

Γράφει ο Όμηρος Αλεξάνδρου

Σε συνέχεια του άρθρου μου ‘’Ιδού το ποιόν των Προεδρικών συνεργατών και κουμπάρων’’ (είναι αναρτημένο στο Μπλοκ μου), που σας είχα στείλει αρχές Ιουλίου και αναφέρετο στον διορισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χρύσανθου* Αναστασιάδη (ΝΧΑ) του κύριου Τώνη Αντωνίου ως προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών, έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

Ο πρόεδρος ΝΧΑ υπέπεσε σε νέο ολίσθημα, διορίζοντας τον κ. Μιχάλη Πολυδωρίδη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Με βάση το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο σε σχέση με τη δημόσια εταιρεία Interfund Investments Ltd (απόσπασμα του οποίο παραθέτω πιο κάτω) Ο κύριος Μιχάλης Πολυδωρίδης (Γραμματέας) και ο κύριος Τώνης Αντωνίου Πρόεδρος τότε της εταιρείας Interfund Investments Ltd έκαναν πράγματα και θαύματα προκειμένου να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό, όπως ψευδορκίες, παραπλανητικές και ψευδείς δηλώσεις στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας κ.λ.π. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα υπήρχαν ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, καθώς επίσης και εσκεμμένα λάθη στην πρόσθεση με αποτέλεσμα να υπερεκτιμηθεί η αξία της εταιρείας κατά 2.686.577 λίρες. (€4.590.285).

Πιο συγκεκριμένα στο Ενημερωτικό ∆ελτίο της εταιρείας ηµεροµηνίας 29/9/2000 περιλαµβάνονται οι πιο κάτω παραπλανητικές και ψευδείς δηλώσεις: Η αναφορά στις σελίδες 4 και 8 όσο και στην ανακοίνωση ηµεροµηνίας 19 Οκτωβρίου 2000, που έκδωσε η εταιρεία µε βάση τον Κανονισµό 73, ότι το  ΧΑΚ έχει αποδεχθεί προς εισαγωγή στο ΧΑΚ 157.650.450  µετοχές ονοµαστικής αξίας  τιµή έκδοσης 30 σεντ ανά µμετοχή ήταν λανθασμένη. 

- Advertisement -

Σε μια περίοδο που οι συντάξεις πείνας μειώνονται και οι άνεργοι πολίτες ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια, ο ΝΧΑ αυξάνει την αντιμισθία των συμβούλων της Κεντρικής Τράπεζας κατά 18 περίπου φορές ( από €1.700 σε €30.000). Σαν γνήσιος εκπρόσωπος της κομματοκρατίας διατηρεί την κυβερνητική χορηγία στα κόμματα ανέπαφη στα €6.8 εκ, και ας έχουν τα κόμματα κύριους χρηματοδότες τον υπόκοσμο και εταιρείες και οργανισμούς του εξωτερικού. Τα πράγματα φυσικά δεν σταματούν εδώ. Ο κουμπάρος και φίλος του Προέδρου Αναστασιάδη (ο Πρόεδρος έχει τους περισσότερους κουμπάρους από οιονδήποτε άλλον στην Κύπρο), Τώνης Αντωνίου είχε διοριστεί, εκτός από πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών, οι οποίες βρίσκονται ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο, και στο ΔΣ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ). Από πληροφορίες που έχω  ο Πρόεδρος ΝΧΑ πρόκειται να τον προωθήσει στην κενωθείσα πρόσφατα θέση του προέδρου του ΤΕ.ΠΑ.Κ

Ο κύριος Αντωνίου, όπως και πολλοί άλλοι, του ΝΧΑ μη εξαιρουμένου, για τα εκατομμύρια που οικειοποιήθηκε με ψευδείς και παραπλανητικές παραστάσεις αντί να καταλήξει στην φυλακή και να υποχρεωθεί να τα επιστρέψει, τα επένδυσε σε ακίνητα  επ’ ονόματι της οικογενειακής του εταιρείας Micrologic Ltd. Πιο συγκεκριμένα είχε αγοράσει, μεταξύ άλλων, το 2000 γη 1900 τ.μ. με κτίρια 3500 τ.μ. επί της οδού Λεκορπουζιέ 31, 3075 Λεμεσός για το ποσό των κυπριακών λιρών 675.000 ( €1.154.000), τα ανακαίνισε το 2003 και στην συνέχεια τα ενοικίασε μέσω του ΤΕ.ΠΑ.Κ στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, παράρτημα  του Υπουργείου Παιδείας. Αν δεν κάνω λάθος το ακίνητο αυτό είναι το μόνο απ’ όλα τα ενοικιαζόμενα κτήρια του ΤΕ.ΠΑ.Κ που βρίσκεται εκτός πανεπιστημιακού δακτυλίου. Από πληροφορίες που κυκλοφορούν, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα απίστευτα ψηλά ενοίκια του ΤΕ.ΠΑ.Κ, όλα ‘’από σύμπτωση’’ ιδιοκτησία ημετέρων, το ενοίκιο του κουμπάρου από €18200 μηνιαίως, μέσα στα πλαίσια του ‘’εκσυγχρονισμού’’ και της ‘’περισυλλογής’’ που επιχειρεί ο ΝΧΑ έχει αυξηθεί στα €20000 μηνιαίως, η άλλως €15 το τ.μ. Αν κάπου υπάρχει λάθος στα όσα αναφέρω ας τα διαψεύσει ο κουμπάρος του προέδρου. Αν και προεδρικός κουμπάρος, ας ψάξει καλύτερα το Γραφείο Φόρου Εισοδήματος για να διαπιστωθεί αν κουμπάρος πλήρωσε φόρους πάνω στα τεράστια ποσά που έχει αποκομίσει από το 2000 μέχρι σήμερα.

Θα μου πει κάποιος, αμάν βρέ αδελφέ, σταμάτα επιτέλους την κριτική σου στο σύστημα και ιδιαίτερα στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Στο κάτω, κάτω αυτόν επέλεξε ο λαός για να το κυβερνήσει, άσε τον ήσυχο να κάνει την δουλειά. Μα, ακριβώς για αυτό του ασκώ κριτική, γιατί απλά δεν κάνει την δουλειά του και ούτε κυβερνά. Σαν γνήσιος διάδοχος του ανεκδιήγητου Χριστόφια και προστάτης του αρρωστημένου και αμαρτωλού κατεστημένουσυνεχίζει να εφαρμόζει με γηνάτι το ξερόλικο δόγμα του, ‘’εγώ είμαι ο πρόεδρος και ότι θέλω κάνω’’. Συνεχίζει προκλητικά να βολεύει ημετέρους, διεφθαρμένους και ανίκανους και να παραγκωνίζει τους άξιους και τίμιους. Σ’ ότι αφορά την επιλογή του κυπριακού λαού να το εκλέξει πρόεδρο, σεβαστή μεν άστοχη κατά τη άποψη μου δε. Όχι τόσο γιατί δεν είχε κρίση ο λαός, αλλά γιατί εγκλωβίστηκε και παραπλανήθηκε από τις ψεύτικες υποσχέσεις του.

Ο Πρόεδρο ΝΧΑ ας πάψει‘’να τριγυρνά σαν δολοφόνος στο χώρο του εγκλήματος’’, ας πάψει επιτέλουςνα προκαλεί βάναυσα το δημόσιο αίσθημα με τις επιλογές του να διορίζει σε καίρια πόστα φίλους και κουμπάρους και γενικά όμοιους του που έδρασαν από κοινού το 1999-2000 στο ΧΑΚ και κατασπάραξαν τις οικονομίες 200.000 περίπου κυπριών. Ο  ΝΧΑ, σαν γνήσιος εκφραστής του αμαρτωλού κατεστημένου, με τις εντελώς άστοχες επιλογές των υπουργών και συνεργατών του, καθώς επίσης και με τις όποιες εξαρτήσεις των ταλαιπωρούν δυστυχώς δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει και αυτό είναι πασιφανές 7 μήνες μετά την εκλογή του.  Επιβάλλεται εδώ και τώρα να σοβαρευτεί και νακάνει κάποιο ξεσκαρτάρισμα των συνεργατών του, να αλλάξει νοοτροπία και να σταματήσει να μας προκαλεί ανασφάλεια και απόγνωση με την συμπεριφορά του. Ας μην εφησυχάζει ο πρόεδρος και ο περίγυρος του, γιατί η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση θα κάνει τους πολίτες απρόβλεπτους και βίαιους και οι επιπτώσεις για την Κύπρο μας θα είναι ολέθριες.

* Το Χρυσάνθου παραπέμπει στο ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο ‘’αδιάφθορος’’ Νίκος Αναστασιάδης στις χρηματιστηριακές του συναλλαγές κατά την διάρκεια της χρηματιστηριακής απάτης του 1999-2000 για να εξαπατά τους ανυποψίαστους επενδυτές, να θησαυρίζει σε βάρος τους και να μην γίνεται αντιληπτός

 

- Advertisement -

έκθεση

ΓΙΑ   ΤΗ   ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ   ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ INTERFUND   INVESTMENTS LTD

 

INTERFUND INVESTMENTS LTD Έκθεση για τη Δημοσιοποίηση

πορίσματα

 

Αρ

 

Παραγρ. Έκθεσης

Σελίδα Έκθεσης

1

Η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως Λτδ είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση, δημοσιοποίηση και διοίκηση της Interfund όσο και στην ίδρυση της Global Capital Ltd στην οποία ανατέθηκαν οι ρόλοι του Διευθυντή Έκδοσης, Διευθυντή/Διαχειριστή Επενδύσεων και Διαχειριστή/Διευθυντή των εργασιών της. Μέχρι τις 23/7/2001 η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως Ατδ κατείχε το 1/3 του εκδομένου κεφαλαίου της Global Capital Ltd.

2

6-8

 

 

 

 

2

Με βάση συμφωνία ημερομηνίας 3/1/2000, τα όργανα διοίκησης της εταιρείας, ανάθεσαν στην εταιρεία Global Capital Ltd τόσο την αποκλειστική διοίκηση και διαχείριση των εργασιών της Interfund όσο και τη διοίκηση και διαχείριση του χαρτοφυλακίου της. Η συμφωνία αυτή δε φαίνεται να προήλθε από ελεύθερη διαπραγμάτευση (not at arms length) καθότι τα όργανα διοίκησης της Interfund είχαν σημαντικό συμφέρον στο μετοχικό κεφάλαιο της Global Capital Ltd.

2 (δ)

8

 

 

 

 

3

0 πρόεδρος της Εταιρείας κ. Τώνης Αντωνίου και ο Γραμματέας κ. Μιχάλης Πολυδωρίδηςκατάθεσαν ενόρκως στην Επιτροπή ότι τόσο τα άτομα τους όσο και η εταιρεία Global Capital Ltd, διαχειριστής επενδύσεων, δεν είχαν καμία σχέση με χρηματιστηριακό Γραφείο και με τα όργανα διοίκησης της Interfund. Η δήλωση αυτή είναι ψευδής καθότι τα όργανα διοίκησης της Interfund ελέγχουν την εταιρεία Global Capital Ltd και η οποία μέχρι 13/12/2000 κατείχε το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Benchmark Securities Ltd (χρηματιστηριακή εταιρεία).

3

8-9

 

 

 

 

4

Κατ' ερμηνεία του όρου εντολής 15, η Interfund ανήκει ή ελέγχεται έμμεσα από Χρηματιστηριακό Γραφείο και έτσι παρέχεται η δυνατότητα χειραγώγησης των τιμών των μετοχών της.

3

8-9

 

 

 

 

5

Η πρόσκληση για Εγγραφή με την ονομασία «Πληροφοριακό Μνημόνιο» που εξέδωσε η εταιρεία το Φεβρουάριο 2000 δεν συνάδει με τις απαιτήσεις του άρθρου 39(1) του περί Εταιρειών Νόμου.

4

9

 

 

 

 

6

Η πρόσκληση για Εγγραφή με την ονομασία «Πληροφοριακό Μνημόνιο» που εξέδωσε η εταιρεία το Φεβρουάριο 2000 δενκατατέθηκε στην Έφορο Εταιρειών κατά παράβαση του άρθρου 41(1) του Περί Εταιρειών Νόμου.

4

9

 

Ο τύπος αίτησης με τίτλο «Αίτηση Έκδοσης Μετοχών» που εξέδωσε και κυκλοφόρησε η εταιρεία ήταν παράνομη επειδή αυτή δεν εκδόθηκε με πρόσκληση για εγγραφή σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 39(3) του Περί Εταιρειών Νόμου.

 

Οι πίνακες 11 (Χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας στις 17/1/2000 και 12 (Υπολογισμός Καθαρής Εσωτερικής Αξίας στις 17/1/2000), σελίδες 22 και 23 του Ενημερωτικού Δελτίου, που ετοιμάστηκαν με σκοπό τον καθορισμό της τιμής έκδοσης 77.018.850 μετοχών με αμετάκλητες αιτήσεις στην τιμή των 30 σεντ ανά μετοχή περιλαμβάνουν τα πιο κάτω λάθη και παραλείψεις:

(α)   Η εταιρεία περιέλαβε στο χαρτοφυλάκιο της επένδυση ύψους £1.000.000 σε χρεόγραφα της Medochemie Ltd, η οποία επένδυση, σύμφωνα με το Πληροφοριακό Μνημόνιο έγινε μια εβδομάδα αργότερα στις 25 Ιανουαρίου 2000.

(β) Οι αξίες που δόθηκαν στους μη εισηγμένους τίτλους της εταιρείας δηλαδή των £1.000.000 χρεογράφων Medochemie Ltd (σε τρέχουσα αξία £1.850.000) και των 100.000 Ειδικών Μετατρέψιμων μετοχών Τάξης Α' της LK Global Soft Com Ltd, (σε τρέχουσα αξία £168.750) ήταν παράλογα ψηλές, δεν ήταν δίκαιες και εκτιμήθηκαν αντιδεοντολογικά.

(γ) Η εταιρεία περιέλαβε στο χαρτοφυλάκιο της ημερομηνίας 17/1/2000 τις πιο κάτω μετοχές που φαίνεται ότι δεν κατείχε:


9

(στ) To σύνολο των υποχρεώσεων ύψους £302.392 που περιλήφθηκε στον πίνακα 12 δε φαίνεται να είναι ορθό. Σύμφωνα με τον Ισολογισμό της εταιρείας ημερομηνίας 31/12/1999 το σύνολο των υποχρεώσεων ήταν £905.761 και φαίνεται ότι τουλάχιστο η υποχρέωση για αναβαλλόμενη φορολογία ύψους £467.521 δεν περιλήφθηκε στις υποχρεώσεις.

(ζ) Η συσσωρευτική επίπτωση των πιο πάνω λαθών και παραλείψεων ήταν να υπερεκτιμηθεί η αξία της εταιρείας (συμφέρον Μετόχων) κατά £2.686.577 και να καθοριστεί τιμή έκδοσης στα 30 σεντ ανά μετοχή. Με βάση την αξία ανά μετοχή των 26,69 σεντ (βλέπε παράγραφο 9) η τιμή έκδοσης θα καθοριζόταν στα 26 σεντ ανά μετοχή και θα είχε εισπραχθεί λιγότερο ποσό από τους επενδυτές που υπόβαλαν αμετάκλητες αιτήσεις ύψους £3.080.754 (77.018.850 χ 4 σεντ)

8(ε) 8-9

14-15 12-16

 

 

 

 

10

Η  εταιρεία  Interfund  Investments  Ltd  εξέδωσε 77.018.850 μετοχές με αμετάκλητες αιτήσεις στην τιμή των 30 σεντ ανά μετοχή η οποία τιμή ήταν ψηλότερη από την αξία ανά μετοχή των   περιουσιακών της στοιχείων, γεγονός το οποίο δεν είχε γνωστοποιηθεί στο ενημερωτικό δελτίο με αποτέλεσμα, παρά τις διατάξεις του  άρθρου  58  (1)  (α)  της  Νομοθεσίας,  να παραπλανήσει τις αρμόδιεςΑρχές και να πετύχει την εισαγωγή των τίτλων της. Οι γραπτές βεβαιώσεις για την τιμή έκδοσης που προνοούνται από το άρθρο 58(1 )(α) δεν περιλήφθηκαν στο ενημερωτικό δελτίο καθότι το Συμβούλιο του ΧΑΚ αποφάσισε στις 13/4/2000 να   μη   απαιτούνται  οι   βεβαιώσεις  αυτές  στις περιπτώσεις αιτήσεων για εισαγωγή τίτλων με τη μέθοδο της τοποθέτησης.

9

15-16

 

 

 

 

11

Παραπλανητικές και ψευδείς δηλώσεις.

Στο       Ενημερωτικό       Δελτίο       ημερομηνίας       29/9/2000 περιλαμβάνονται οι πιο κάτω  Παραπλανητικές και  ψευδείς δηλώσεις: (α) Η αναφορά στις σελίδες 4 και 8 όσο και στην ανακοίνωση ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 2000, που έκδωσε η εταιρεία με βάση τον Κανονισμό 73, ότι το ΧΑΚ έχει αποδεχθεί προς εισαγωγή στο ΧΑΚ 157.650.450 μετοχές ονομαστικής αξίας 10 σεντ στην τιμή έκδοσης 30 σεντ ανά μετοχή ήταν λανθασμένη και   παραπλανητική.   (Μόνο   οι   77.018.850   μετοχές   που προήλθαν από αμετάκλητες αιτήσεις εκδόθηκαν στην τιμή των 30 σεντ ενώ η μέση τιμή έκδοσης των 80.631.600 μετοχών που είχαν εκδοθεί προηγουμένως ήταν κάτω των 15 σεντ ανά μετοχή.

10(α)

16

 

Ap

11

 

Παραπλανητικές και ψευδείς δηλώσεις (συνέχεια)

(β) Στη σελίδα 28 του Ενημερωτικού Δελτίου αναφέρεται: «Τα όργανα διοικήσεως της Εταιρείας είναι ανεξάρτητα του Διευθυντή Επενδύσεων και δεν υπηρετούν ως επαγγελματικοί σύμβουλοι στον Διευθυντή Επενδύσεων ή σε άλλες εταιρείες του συγκροτήματος στο οποίο ανήκει ο Διευθυντής Επενδύσεων».

Στη σελίδα 57 του Ενημερωτικού Δελτίου (Παρ. ΣΤ.3) αναφέρεται: « κανένας Διοικητικός Σύμβουλος δεν έχει οποιοδήποτε συμφέρον σε συμβόλαια ή συμφωνίες που σχετίζονται με τις εργασίες της εταιρείας».

Στη σελίδα 58 του Ενημερωτικού Δελτίου (Παρ. ΣΤ.6 (10) αναφέρεται: «Καμιά σημαντική σύμβαση δεν υφίσταται ή υφίστατο στην οποία είναι ένα μέλος των οργάνων διοικήσεως της Εταιρείας έχει ή είχε, άμεσα ή έμμεσα, ουσιώδες συμφέρον».

Οι πιο πάνω δηλώσεις φαίνεται να είναι ψευδείς και παραπλανητικέςκαθότι τα όργανα διοίκησης και οι συνεργάτες τους που ίδρυσαν την εταιρεία Global Capital Ltd στην οποία ανάθεσαν τους ρόλους του Διευθυντή Επενδύσεων και Γενικού Διαχειριστή των εργασιών της Εταιρείας, μέχρι 23/7/2001, κατείχαν το κεφάλαιο της εταιρείας Global Capital Ltd.

Το συμφέρον των οργάνων διοίκησης της Εταιρείας στο
κεφάλαιο της Global Capital Ltd μέχρι 23/7/2001
παρουσιάζεται στον                             ΠΙΝΑΚΑ Ε'

(γ) Η δήλωση στη σελίδα 23 του Ενημερωτικού Δελτίου ότι «οι Διοικητικοί σύμβουλοι πιστεύουν ότι η μείωση κάτω των 30 σεντ είναι προσωρινή» δεν βασίζεται πάνω σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα και στη γενική πορεία του γενικού δείχτη τιμών και συνεπώς ήτανεσφαλμένη και παραπλανητική. Επίσης η δήλωση « εν όψη της αναμενόμενης … και της ανοδική πορείας του δείκτη η αξία των μετοχών της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί» ήταν λανθασμένη και παραπλανητική καθότι ο γενικός δείκτης τιμών βρισκόταν σε καθοδική πορεία.

 

Φορολογικό κίνητρο στους επενδυτές:

Κατά την περίοδο είσπραξης των χρημάτων, με αμετάκλητες αιτήσεις, η εταιρεία δεν είχε πληροφορήσει τους επενδυτές ότι δε θα ωφεληθούν από το φορολογικό κίνητρο που παρέχεται από την περί φορολογίας του εισοδήματος νομοθεσία.


18

 

Ap

 

Παραγρ. Έκθεσης

Σελίδα Έκθεσης

13

Εξέταση της αίτησης για εισαγωγή των τίτλων.

Φαίνεται ότι η εξέταση της αίτησης από τις αρμόδιες Αρχές έγινε κατά τα προβλεπόμενα στη Νομοθεσία και Κανονισμούς και στις σχετικές εγκυκλίους που εκδίδονται βάσει αποφάσεων του Συμβουλίου και βασίστηκε στην πρόδηλη βασιμότητα των διαφόρων   δηλώσεων   και   εκθέσεων   των   αξιωματούχων, συμβούλων   χρηματιστών,    ελεγκτών   και   δικηγόρων   της εταιρείας που περιέχονται στο Ενημερωτικό Δελτίο. Με την ανάληψη ευθύνης από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας  για   την  ακρίβεια   και   ορθότητα    , των  διαφόρων δηλώσεων, πληροφοριών και στοιχείων που περιέχονται στο Ενημερωτικό Δελτίο,     η εξέταση δεν υπεισήλθε   σε θέματα όπως αριθμητικός έλεγχος, επαλήθευση της τιμής έκδοσης και το αληθές των εν λόγω δηλώσεων επειδή από τον έλεγχο που έγινε δεν είχαν προκύψει υπόνοιες. Το Πληροφοριακό Μνημόνιο που εξέδωσε η εταιρεία δεν είχε κατατεθεί μαζί με την αίτηση στο Χρηματιστήριο το οποίο εν αγνοία της ύπαρξης του δεν το είχε ζητήσει.

12

18-19

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ