Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΕυρωζώνη: Χωρίς μέτρα δεν καλύπτουμε το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

Ευρωζώνη: Χωρίς μέτρα δεν καλύπτουμε το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

- Advertisement -

Στη σύνδεση του ζητήματος της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του ελληνικού προγράμματος για το 2014 με το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού προχωρούν στελέχη της Ευρωζώνης. Μιλώντας στο in.gr στελέχη του Ευρωσυστήματος ξεκαθαρίζουν πως εάν δεν επιβεβαιωθεί  πρώτα με τη «βούλα» της τρόικας η δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, η συζήτηση για τα κεφάλαια που θα καλύψουν το κενό χρηματοδότησης που παρουσιάζει τον προσεχή Ιούλιο το ελληνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να γίνει.

Αν και ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο in.gr πως το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού είναι στη παρούσα συγκυρία «δευτερογενές», ωστόσο επιστρατεύεται από τις Βρυξέλλες ως μοχλός πίεσης για τον ταχύτερο προσδιορισμό των δημοσιονομικών μέτρων του 2014.

Μάλιστα, το σιωπηρό «βέτο» της Ευρωζώνης διαταράσσει τις ισορροπίες και εντός της τρόικας, καθώς η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προϋποθέτει την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος σε βάθος 12μηνου. Έτσι, εάν το θέμα του χρηματοδοτικού κενού παραμείνει σε -μόνιμη- εκκρεμότητα, η Διοίκηση του Ταμείου θα βρεθεί εκτεθειμένη σε επικρίσεις ότι δεν ακολουθεί το καταστατικό του ΔΝΤ.

- Advertisement -

Διαφωνίες για τα νούμερα

Στη συζήτηση των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την Τρίτη δεν έγινε συζήτηση για τα νούμερα του Προϋπολογισμού 2014, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα δεν έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία που τους έχει στείλει το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών ήδη από το προηγούμενο Σάββατο.

Τα στελέχη της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αμφιβάλουν για το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ, αλλά και για την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ το 2014 από τη φορολογική συμμόρφωση. Πάντως, φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τη θέση για πρόσθετο μέτρα 2,9 δισ. ευρώ και να έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους στα 2 δισ. ευρώ.

«Οι τροϊκανοί κάνουν ότι δεν πιστεύουν τα νούμερα. Τα νούμερα είναι νούμερα και δεν χωρούν αμφισβήτησης», δηλώνει στο in.gr στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σημειώνοντας πως οι προβλέψεις για το 2014 είναι απόλυτα ρεαλιστικές.

Την ίδια θέση στηρίζουν τόσο ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όσο και επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου οι οποίοι σημειώνουν πως οι επιδόσεις στο σκέλος των εσόδων το 2013 ξεπέρασαν τις προβλέψεις της τρόικας κάτι που -όπως αναφέρουν- έχει αιφνιδιάσει τους δανειστές που ελέγχουν και ξαναελέγχουν τα στοιχεία.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως τα έσοδα του 2013 ξεπέρασαν τους στόχους λόγω της μικρότερης του αναμενόμενου ύφεσης και της προσαρμογής των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στα κατάλληλα επίπεδα. Θεωρούν, δε, πως η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στην επίτευξη των εισπρακτικών στόχων αρκεί να μην εφαρμοσθούν μέτρα που δεν θα αφήσουν τους λεγόμενους «αυτόματους σταθεροποιητές» να ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα.

- Advertisement -

Η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση πρόσθετο χρόνο για να επεξεργασθεί τα δεδομένα που της έχουν δώσει οι υπηρεσίες των υπουργείων (ειδικά του υπουργείου Εργασίας), καθώς μπορεί να μην θεωρεί εισπράξιμα τα ποσά από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, αλλά δεν μπορεί ακόμα να τεκμηριώσει τις θέσεις της.

Καθυστερήσεις λόγω απειρίας

Σημαντικό πρόβλημα, που έχει ανακύψει ειδικά από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ότι μεγάλο μέρος του κλιμακίου της αποτελείται από νέα πρόσωπα που δεν έχουν εμπειρία από το ελληνικό πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις τόσο με την ελληνική πλευρά όσο και με τα στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, γεγονός που κωλυσιεργεί τις συζητήσεις σε κάποιους τομείς, αλλά και την επεξεργασία των δεδομένων εκ μέρους της τρόικα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος κοντά στις διαπραγματεύσεις, μπορεί ο Ματίας Μορς να είναι εξαιρετικός τεχνοκράτης και συνομιλητής, αλλά οι νέοι συνεργάτες του δεν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr οι αποχωρήσεις των παλαιών στελεχών της Κομισιόν έγιναν εθελοντικά, ήτοι τα ίδια ζήτησαν την «απεμπλοκή» τους από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π.Τσακλόγλου θα ταξιδεύσουν σήμερα, Τετάρτη, το απόγευμα για τις Βρυξέλλες με τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ προκειμένου να παραστούν στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη.

Το ελληνικό θέμα δεν αναμένεται να απασχολήσει σε βάθος τη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την  Παρασκευή οι επικεφαλής της τρόικα θα επιστρέψουν στην Αθήνα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα παραμείνει και για την συνεδρίαση του Ecofin και θα επιστρέψει το Σάββατο.

Θανάσης Κουκάκης – Από in.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ