Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΚοντά στην επιστροφή στις αγορές η Κύπρος

Κοντά στην επιστροφή στις αγορές η Κύπρος

- Advertisement -

Πολύ κοντά στη λήψη απόφασης για επάνοδο της Κύπρου στις αγορές -1,5 χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις- βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαίωσε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και ανέφερε ότι είναι εφικτός ο στόχος της άντλησης 500 εκατομμυρίων ευρώ με την έκδοση ομολόγου και με ανοικτή διαδικασία.

Είπε, επίσης, ότι υπήρξε συνεννόηση με την τρόικα για την προοπτική αυτή, ενώ έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα.

- Advertisement -

Η κυβέρνηση αρχικά υπολόγιζε, με αρκετή δόση αισιοδοξίας, ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές το καλοκαίρι του ερχόμενου χρόνου.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι ο στόχος καθίσταται εφικτός, αφού αποκαθίσταται σταδιακά η αξιοπιστία της Κύπρου, σε συνδυασμό με το έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που αγγίζει και τα περιφερειακά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη χρεών από εσωτερικό δανεισμό που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια και δεν καλύπτονται από την τρόικα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, με την επιστροφή χρημάτων που οφείλονται στις τράπεζες θα αυξηθεί η ρευστότητα στο εσωτερικό.

Οριστική απόφαση για την έκδοση του ομολόγου, που αναμένεται να είναι πενταετούς διάρκειας και με επιτόκιο κάτω από 6,5%, θα ληφθεί στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη αυτή, αναφέροντας ότι μια από τις παραμέτρους για επανεκκίνηση της οικονομίας είναι να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.

- Advertisement -

«Αυτό θα επιτευχθεί με την αποπληρωμή του χρέους από τον εσωτερικό δανεισμό, που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ