Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΧαμός στο Ελληνικό Κοινοβούλιο!

Χαμός στο Ελληνικό Κοινοβούλιο!

- Advertisement -

Δείτε τα βίντεο

 Μοναδικές στιγμές ένδοξης κοινοβουλευτικές έντασης έζησε το ελληνικό κοινοβούλιο στην ολομέλειά του με μοναδικό θέμα την άρση της ασυλίας του Α. Γεωργιάδη. Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου αρχικά ζήτησε να αναβληθεί η διαδικασία (η οποία ομού και ομοθυμαδόν είχε ψηφίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή όχι στην άρση της ασυλίας του βουλευτή, επιβεβαιώνοντας το λαϊκό κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει), διότι έλειπαν παράνομα από τη διαδικασία οι βουλευτές της ΧΑ που κρατούνται τον Κορυδαλλό. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να χαλούν το κόσμο. Τελικά προχώρησαν στην ψηφοφορία, σύμφωνα με την οποία κατά της άρσης του βουλευτή της ΝΔ ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των 216 βουλευτών, μόλις ένας ψήφισε υπερ ενώ επτά δήλωσαν «παρών». Δείτε και διαβάστε πώς περιγράφεται η είδηση που κάνει το γύρο του ελληνικού διαδικτύου. 

 

- Advertisement -

Μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν το αίτημα για άρση ασυλίας… του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, που μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες συνεδρίασης που απορρίφθηκε τελικά με 216 ψήφους κατά, ένα υπέρ, ενώ 7 βουλευτές δήλωσαν παρόν. Τουλάχιστον συμφώνησαν ότι η συζήτηση έπρεπε να ολοκληρωθεί πριν… ξημερώσει μια νέα μέρα.

Αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί είχαν εκτυλιχτεί στην αίθουσα της Ολομέλειας σκηνές απείρου κάλλους. Βαριές εκφράσεις, κατηγορίες για ατοπήματα, πραξικοπήματα, αποκαλύψεις ήταν μερικά απ’ όσα ακούστηκαν ανάμεσα στο προεδρείο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων.

Αφορμή για να ανάψει «κόκκινο φως» στη Βουλή, στάθηκε η εισήγηση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, να αναβληθεί η διαδικασία με την ομόφωνη απόφαση του προεδρείου, καθώς όπως υποστήριξε, δεν ήταν επαρκώς δικαιολογημένη η απορριπτική απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα ώστε να προσέλθουν στο κοινοβούλιο οι έξι κρατούμενοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η αναφορά αυτή της κ. Κωνσταντοπούλου, προκάλεσε αρχικά τις έντονες αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Κυριάκου Μητσοτάκη και Γιάννη Κουτσούκου, οι οποίοι αμφισβήτησαν μάλιστα ότι η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από το προεδρείο της Βουλής, όπως είχε υποστηρίξει η πρόεδρος της Βουλής.

Έντονα αντέδρασε τόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης που ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση όσο και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης που έκανε λόγο για ατόπημα και επικίνδυνες αντιλήψεις της κ. Κωνσταντοπούλου.

«Δεν θα σας πως για «κωλοτούμπες», ή ότι αποδεχθήκατε πίσω και τα μνημόνια και όλα και θέλετε να επιβάλλετε και τον τρόπο συζήτησης στο κοινοβούλιο, Ή θα μας επιτρέπετε να μιλάμε και να λέμε την άποψη μας στο κοινοβούλιο, ή αλλιώς κλείστε το. Το σώμα είναι κυρίαρχο όχι ο πρόεδρος», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

- Advertisement -

«Πόσο θα ευχόμουν να τα είχαμε ζήσει αυτά σε όλη την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και στη Βουλή που είναι πάντα τόπος αντιπαράθεσης, συζήτησης και διαλόγου», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Έντονη ήταν η αντίδραση της προέδρου της Βουλής, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κατηγόρησε ότι έκανε ατόπημα, εγγράφοντας την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στην ημερήσια διάταξη χωρίς να έχει ανακοινωθεί το όνομα.

«Όταν σας είπα ότι δεν γνωρίζω το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας μου είπατε αν ανακοινωθεί το όνομα του κ. Αβραμόπουλου δεν έχετε πρόβλημα. Αν είναι άλλο όνομα τότε θα έχετε πρόβλημα. Κακόπιστες, τέτοιου τύπου κυβιστήσεις, δεν θα τις συνηθίσετε», του απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Το λόγο, ζήτησε και πήρε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που επιτέθηκε προσωπικά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί το θεσμικό λειτούργημα που ασκεί, προκειμένου να διοχετεύσει κομματικές πολιτικές απόψεις.

Ο κ. Βενιζέλος, μίλησε ακόμα για πρωτοφανή προσβολή της συνταγματικής τάξης και κραυγαλέα αντιθεσμική προσπάθεια της προέδρου της Βουλής , ώστε να πιέσει και να επηρεάσει τη δικαιοσύνη παραβιάζοντας την διάκριση των εξουσιών.
«Πότε θα φέρει η κυβέρνηση την παράταση του μνημονίου στη Βουλή για να την ψηφίσει;», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

«Αυτή η βουλή δεν θα ψηφίσει παράταση του μνημονίου και μην αγωνιάτε», του απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Δεν θα γλιτώσετε την αλήθεια. Την ψηφοφορία θα την κάνετε. Το πραγματικό θέμα είναι η παραβίαση του Συντάγματος. Φοβάστε τους βουλευτές σας και την αλήθεια», αντέτεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Η ευαισθησία που επέδειξε το προεδρείο να φέρει το θέμα αυτό στη Βουλή σημειώνεται ως ένα στοιχείο προσπάθειας αποκατάστασης της ποιότητας που χρειάζεται αυτή η Βουλή. Η κυβέρνηση δεν διανοείται να παρέμβει ούτε να υπαγορεύσει την άποψη της στον εισαγγελέα Αυτή η συζήτηση εδώ δίνει την αφορμή και στη νομοθετική και στην εκτελεστική και στην δικαστική εξουσία να σκεφθεί και να φερθεί με βάσει το κοινό νου και τη λογική», σχολίασε στην παρέμβαση του, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

«Με τον ίδιο τρόπο που η Βουλή δεν μπορεί να υπαγορεύσει το έργο της στη δικαιοσύνη δεν μπορεί και η απόφαση της Βουλής να αλλάζει τις πλειοψηφίες της, με αποφάσεις της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε από την πλευρά της η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Δεν μπορεί να κάνουν τους τιμητές των θεσμών, αυτοί που είχαν εγκρίνει τα έγχρωμα ψηφοδέλτια και να μιλάνε για διάκριση εξουσιών», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

«Στη Δημοκρατία είναι η ουσία και όχι η εντύπωση. Το κοινοβούλιο μπορεί να παίρνει αποφάσεις χωρίς να εξαρτάται από τις αποφάσεις των δικαστικών. Πρέπει να κλείσουμε αυτή τη θλιβερή και δύσκολη για το κοινοβούλιο στιγμή» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η πρόεδρος της Βουλής δεν εξέφρασε προσωπική άποψη και επιθυμία, αλλά ομόφωνη απόφαση όσων συμμετέχουν στο προεδρείο. Όπως στη Δημοκρατία επιβάλλεται, έγινε η συζήτηση», επέμεινε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Όταν ξαναγίνει συζήτηση για ορισμένα θέματα, θα μας βοηθήσει η μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και το λιγότερο πάθος», επεσήμανε στην παρέμβαση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, επεσήμανε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί η Βουλή, να είναι όμηρος των εισαγγελικών αποφάσεων και τάχθηκε υπέρ του να συνεχιστεί η συζήτηση.

«Η συζήτηση πρέπει να γίνει, και κάθε κόμμα να πάρει τις ευθύνες του για το τι αποφασίζει», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Υπέρ του να συνεχιστεί η διαδικασία και να μην αναβληθεί τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Νίκος Νικολόπουλος.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ