Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑναλύσειςStratfor: Απέχει πολύ για να τελείωσει η ελληνική κρίση

Stratfor: Απέχει πολύ για να τελείωσει η ελληνική κρίση

- Advertisement -

Ποιες είναι οι 4 επιλογές που θα έχει η κυβέρνηση μετά τον Ιούνιο

Η απόφαση του eurogroup, μπορεί να απομάκρυνε το ενδεχόμενου εξόδου από την ευρωζώνη, εντούτοις απέχει πολύ ακόμα ώστε να δοθεί τέλος στην ελληνική κρίση, αναφέρει η εταιρία πληροφοριών Startfor σε νέα της ανάλυση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες το επόμενο τετράμηνο με την συμφωνία της Αθήνας με τους εταίρους να είναι εύθραυστη, «έτοιμη να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή». Μάλιστα η ανάλυση του Stratforαναφέρει ότι απειλή της χρεοκοπίας δεν έχει εξαφανιστεί, εννοώντας ότι μετά τον Ιούνιο, «η αθήνα θα έχει να απαντήσει σοβαρά ερωτήματα πάλι».

Κάνοντας μια περιγραφή των όσων έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και τις θέσεις τις Γερμανίας ενόψει της αυριανής ψήφισης της παράτασης του ελληνικού προγράμματος στην γερμανική Βουλή, το Stratforαναφέρεται εκτενώς στην «σημαντικά πιο εύθραυστη» στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τις αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία.

- Advertisement -

Οι συντάκτες της ανάλυσης θεωρούν ότι παρά το γεγονός ότι αύριο Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετωπίσει την πρώτη διαδήλωση-διαμαρτυρία εναντίον της συμφωνίας από το ΚΚΕ, φαίνεται ότι έχει την κατάσταση υπό έλεγχο, τονίζοντας ωστόσο ότι η «κατάσταση θα ενταθεί, όταν η Βουλή θα αρχίσει να εγκρίνει τα μέτρα που η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους δανειστές». «Στις επόμενες εβδομάδες», συνεχίζει το Stratfor, «ο Τσίπρας θα πιεστεί να μην προωθήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει υποσχεθεί, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα τέλη Απριλίου, όταν η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει την λίστα πιο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και αναμένεται να αποφασιστεί για να δοθεί η τελευταία δόση των 7 δις».    

Οι αναλυτές του Stratfor θεωρούν ότι «αν η Ελλάδα επιβιώσει των πολιτικών και οικονομικών χρονοδιαγραμμάτων, η μεγάλη δυσκολία θα έρθει τον Ιούνιο, όταν θα λήξει η τετράμηνη παράταση, έχοντας σημαντικές αποπληρωμές χρέους να κάνει τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα φέρει σε δύσκολη κατάσταση την Αθήνα, αφήνοντας την με 4 βασικές επιλογές».     

Πρώτη επιλογή, η Αθήνα να στραφεί στις αγορές, αλλά με υψηλό επιτόκιο. Η επιλογή κρίνεται ως ακριβή. Δεύτερον, τρίτο πακέτο διάσωσης-μικρότερο από τα προηγούμενα δυο (περίπου στα 20 δις), μια εκρηκτική κίνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτη επιλογή, σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους, με τρόπο ελκυστικό στους δανειστές. Αλλά, όπως σχολιάζει το Startfor, “αυτό που είναι ελκυστική από οικονομική άποψη μπορεί να μην είναι σε πολιτικό επίπεδο», συμπληρώνοντας ότι «η Γερμανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης αντιτάσσονται σε κάθε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τον Ιούνιο».

Τέταρτον, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Ένα σενάριο που δεν θέλει η Αθήνα, αλλά μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που η Βόρεια Ευρώπη συνεχίζει να απορρίπτει τα σχέδια για αναδιάρθρωση». Συνεχίζοντας οι αναλυτές του Stratfor, εκτιμούν ότι «αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, ενδεχομένως να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και η Αθήνα θα πρέπει να τυπώσει δικό της νόμισμα. Οι συγκεκριμένοι όροι υπό τους οποίους θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί είναι αδύνατο να προβλεφθούν, ενώ είναι δυνατό να ζητηθεί η γνώμη του Ελληνικού λαού». «Ο ΣΥΡΙΖΑ», συνεχίζει η ανάλυση, «εξελέγη να τερματίσει τα μέτρα λιτότητας και να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η Αθήνα είναι πιθανό να αποφασίσει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές»

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των 4 επιλογών που θα αντιμετωπίσει η Αθήνα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Stratfor, επισημαίνεται ότι η κατάσταση θα γίνει εντονότερη. «Με μια τέτοια εύθραυστη συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές και με πιο ασταθή πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό, δεν υπάρχει εύκολη λύση για την ελληνική κρίση. Η Ελλάδα θα πρέπει να σταθμίσει τις επιλογές της προσεκτικά καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες (αποπληρωμής των δανείων) Η τύχη της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη κρέμεται στην ισορροπία, την ώρα που τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη-οφειλέτες παρακολουθούν στενά».  

Τύπος της Κυριακής

- Advertisement -

Υπεύθυνη διαχείρισης για την Ελλάδα: Δέσποινα Συριοπούλου

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ