Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΝαι της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία

Ναι της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία

- Advertisement -

με διαφωνίες και διαφοροποιήσεις- Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή.

Παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν στην μαραθώνια συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ, η Κ.Ο. υπερψήφισε την συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης της 20ης Φεβρουαρίου. Σήμερα συνεδιάζει η πολιτική Γραμματεία του κόμματος, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκπεφρασμένες αντιδράσεις, φέρεται να εξετάζει -σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος, τη νομική διερεύνηση της πιθανότητας να μην τεθεί το κείμενο της συμφωνίας προς ψήφιση. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο εν λόγω ρεπορτάζ “Το θέμα τέθηκε τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στο Κυβερνητικό Συμβούλιο καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση πρόκειται για «νομικό και όχι πολιτικό» ζήτημα.Κυβερνητικοί κύκλοι, που πιστεύουν ότι δεν απαιτείται ψηφοφορία, σημειώνουν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε η παράταση και του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, επομένως αυτή τη στιγμή τίθεται προς συζήτηση το κατά πόσο η όποια συμφωνία θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο. Το θέμα διερευνάται νομικώς, κάτι που επιβεβαιώνει και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.Στελέχη της πλειοψηφίας, όπως ο Νίκος Παππάς, αλλά και της μειοψηφίας, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, συμφωνούν ότι η συμφωνία δεν πρέπει απαραιτήτως να ψηφιστεί από τη Βουλή. Αντίθετη γνώμη διατυπώνουν στελέχη που ανήκουν στην λεγόμενη ομάδα των 53, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο”.

Σύμφωμα με κυβερνητικούς κύκλους

Αναλυτική ενημέρωση για το τι έχει γίνει από το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης, με έμφαση τα θέματα της διαπραγμάτευσης, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες και το κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και τις συγκρούσεις που υπήρξαν, πως προχώρησαν τα πράγματα από Eurogroup σε Eurogroup και πως κατάφερε η κυβέρνηση να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τι ακριβώς κατάφερε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση:

* Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνιο

* Απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας

* Ενδιάμεση συμφωνία, 4μηνης διάρκειας, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό

* Αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε “αριστερή παρένθεση” της κυβέρνησης

* Τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων

* Ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup

Σε ότι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους, η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που “πατάνε” στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Έχει γίνει ένα βήμα, ωστόσο τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.

Υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να “χτίσει” αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το “ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες”.

 

- Advertisement -

 

Με ενστάσεις η στήριξη στην κυβέρνηση από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: «Αποτρέψαμε την αριστερή παρένθεση»

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ