Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΡεπορτάζΤεράστιο έλλειμμα στα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ

Τεράστιο έλλειμμα στα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ

- Advertisement -

Αντιμέτωποι με ένα τρομακτικό και τεράστιο έλλειμμα-βόμβα στο συνταξιοδοτικό τους σύστημα, βρίσκονται οι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με μελέτη του Employee Benefit Research Institute (EBRI).

Βάσει της μελέτης, στο σύνολό τους, τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ, των οποίων ο «αρχηγός» είναι μεταξύ 25 και 64 ετών, αντιμετωπίζουν συνταξιοδοτικό έλλειμμα της τάξης των 4,13 τρισ. δολαρίων. Δηλαδή τα χρήματα που αποταμιεύουν με οποιοδήποτε τρόπο υπολείπονται των συνταξιοδοτικών αναγκών κατά 4 τρισ.

Το μοντέλο που χρησιμοποιεί το ινστιτούτο EBRI υποθέτει ότι όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται στα 65 και ότι αμέσως αρχίζουν να λαμβάνουν βοήθεια είτε από την Κοινωνική Ασφάλιση είτε από οποιοδήποτε άλλο ιδιωτικό συμβόλαιο ή Ταμείο έχουν.

- Advertisement -

Το μοντέλο, επίσης, υποθέτει ότι οι εργαζόμενοι ξεκινούν να βγάζουν χρήματα από διάφορα Ταμεία (όπως τα Ταμεία καθορισμένων εισφορών, cash balance plans) και προσωπικά συνταξιοδοτικά προγράμματα για να καλύψουν έξοδα (ιατρικά και άλλα) που υπερβαίνουν τα μετά φόρων χρήματα που λαμβάνουν από την την Κοινωνική Ασφάλιση και τα προγράμματα καθορισμένων εισφορών.

Το EBRI διενήργησε προσομοιώσεις για τα ελλείμματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα και βρήκε ότι το έλλειμμα ποικίλει ανάλογα την ηλικία, το γένος και την οικογενειακή κατάσταση. Επιπλέον, το EBRI βρήκε ότι το μακροπρόθεσμο κόστος της Υγείας καθώς και ο «κίνδυνος μακροζωίας», έχουν τεράστιες συνέπειες στο μέγεθος του ελλείμματος.

Μεταξύ των «early baby boomers», όσων δηλαδή γεννήθηκαν από το 1946 έως το 1955, το μέγεθος του συνταξιοδοτικού ελλείμματος είναι μεγαλύτερο για τις ανύπαντρες γυναίκες. Οι ανύπαντρες γυναίκες που ανήκουν στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν έλλειμμα ύψους 62.734 δολαρίων. Κατά μέσο όρο, οι ανύπαντροι άντρες στην ίδια ομάδα θα αντιμετωπίσουν «κενό» στο συνταξιοδοτικό τους, της τάξης των 33.778 δολαρίων, όταν γίνουν 65 χρόνων.

Την ίδια ώρα, το αντίστοιχο έλλειμμα για τους παντρεμένους της ίδιας ηλικιακής ομάδας τοποθετείται στα 19.304 δολάρια.

Κατά μέσο όρο, τα κενά για τους «late baby boomers», όσους δηλαδή έχουν γεννηθεί μεταξύ 1955-1964, ποικίλει από 76.222 δολάρια έως 102.287 δολάρια. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το συνταξιοδοτικό έλλειμμα για την «Generation X” (γεννημένοι μεταξύ 1964-1980), διαμορφώνεται μεταξύ 82.083 δολάρια  και 129.861 δολάρια.

Το παιχνίδι αλλάζει όταν οι δαπάνες κατ’ οίκον υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας δεν συνυπολογίζονται στο μοντέλο της αποταμίευσης. Σε αυτή την περίπτωση, ένας ανύπαντρος άντρας της γενιάς των «early baby boomers» αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα μέσο έλλειμμα παρούσας αξίας μόλις 10.210 δολαρίων.

- Advertisement -

Συνολικά για όλες τις ηλικιακές ομάδες, «η εξαίρεση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης κατ’ οίκον οδηγεί σε μείωση το έλλειμμα κατά 74% κατά μέσο όρο», σημείωσε ο Jack VanDerhei, διευθυντής μελετών του EBRI.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία για την καταγραφή του πληθυσμού, Population Reference Bureau, οι «baby boomers» που ζουν στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 76,4 εκατομμύρια, ενώ οι μεγαλύτεροι εξ αυτών έφτασαν τα 65 χρόνια το 2011.

Παρ’ όλα αυτά, ενώ στα σχετικά μοντέλα το όριο συνταξιοδότησης ορίζεται στα 65 χρόνια, εκατομμύρια Αμερικανών δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τα 65, είτε για να παράγουν εισοδήματα, είτε για να έχουν υγειονομική περίθαλψη μέσω της εργασίας τους.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν αποταμιεύσει αρκετά για το επίπεδο ζωής που έχουν φανταστεί ότι θα έχουν όταν συνταξιοδοτηθούν και ένας τρόπος για να κλείσει το εν λόγω έλλειμμα είναι να δουλέψει κανείς περισσότερο.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ