Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΓιουνκερ: Προσπαθούμε να συμβάλουμε για να υπάρξει πρόοδος

Γιουνκερ: Προσπαθούμε να συμβάλουμε για να υπάρξει πρόοδος

- Advertisement -

Αλέξης Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να βρεθούν λύσεις

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους την συνάντηση απασχόλησαν τα σοβαρά ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανεργία των νέων.

Συμφωνήθηκε ότι, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων.

- Advertisement -

Στην συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άμεσα ειδική ομάδα, αποτελούμενη από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της προεδρίας της Κομισιόν για να συντονίσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν πόροι από:

–          Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (EuropeanRegionalDevelopmentFund)

–          Τα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (European Social Fund)

–          την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative). Μάλιστα στελέχη της κομισιόν επισήμαναν τη χαμηλή απορροφητικότητα της τάξης του 1%  που σημειώθηκε το 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση στα σχετικά κονδύλια

–          Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived)

- Advertisement -

Η πρώτη σύγκληση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

 

 
 
Play Button

Αναλυτικά οι κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών έχουν ως εξής: 

 

 

JEAN CLAUDE JUNCKER: Κυρίες και κύριοι, με μεγάλη χαρά υποδέχομαι για δεύτερη φορά τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Αυτές είναι συναντήσεις για την ανταλλαγή απόψεων. Ούτως ή άλλως, το κάναμε την περασμένη εβδομάδας αλλά τώρα ήρθε η στιγμή για να έχουμε και μια συνάντηση δια ζώσης.

Θα συζητήσουμε με τον Πρωθυπουργό τα διάφορα θέματα, τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα θέλει να έχει ένα βοηθητικό ρόλο, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ένας από τους μείζονες παίκτες εδώ.

Θα πρέπει να πω ότι δεν έχει υπάρξει πολύ μεγάλη πρόοδος, στο πλαίσιο των εξελίξεων, τις τελευταίες εβδομάδες. Προσπαθούμε, όμως, να συμβάλουμε, ούτως  ώστε να υπάρξει πρόοδος, σε ό, τι αφορά τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Έχω κάνει και θα κάνω προτάσεις στο φίλο μου τον Αλέξη και μετά θα δούμε τι θα γίνει. Απλά να διευκρινίσω ότι δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία. Πρέπει οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί. Ήρθε η ώρα για συνεργασία, για το όραμά μας.

Και βεβαίως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υιοθετεί μια τροχιά ευρωπαϊκή και τις ερχόμενες  εβδομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που έχουμε μπροστά μας με επιτυχή τρόπο.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ : Αισθάνομαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ. Συζητούμε με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, προκειμένου να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο για την εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου η οποία ελήφθη στο Eurogroup.Είμαι αισιόδοξος, διότι συζητούμε με καλούς φίλους της Ελλάδας και με ανθρώπους που είναι ευρωπαϊστές. Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξος ότι υπάρχει πολιτική βούληση, ούτως ώστε να βρεθούν σύντομα λύσεις στα κοινά μας προβλήματα.

Και πιστεύω, βεβαίως, ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, τα πάντα είναι εφικτά.

JEAN CLAUDE JUNCKER – ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ :  Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

Κομισιόν: Χρειάζεται άμεση πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας

Αναφορικά με την σημερινή 2ωρη συνάντηση των Τσίπρα – Juncker, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε ότι κεντρικό θέμα των συζητήσεων ήταν η επιτάχυνση των εκροών των κοινοτικών κονδυλίων, που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προς τον σκοπό αυτόν η Ελλάδα δεσμεύθηκε ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα δράσης (Task Force), επικεφαλής της οποίας θα είναι υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνομιλεί για το θέμα, απευθείας με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε επίσης πως σε ότι,τι αφορά τις εργασίες τού λεγόμενου Brussels Group, θα συνεχιστούν, ενώ παράλληλα επισήμανε πως σε ό,τι αφορά τις επαφές των κοινοτικών υπηρεσιών με τις ελληνικές Αρχές, ρόλο θα διαδραματίσουν και τα στελέχη της υπάρχουσας Task Force που είναι εγκατεστημένα στην Αθήνα.

Συνάντηση με τον Schulz

Το ρεπορτάζ του capital.gr για την συνάντηση Τσίπρα-Σούλτς αναφέρει τα εξής:

Είχε προηγηθεί το μήνυμα ελπίδας ότι δεν υπάρχουν μόνο η εφαρμογή αποφάσεων και οι υποχρεώσεις, αλλά και η ανάγκη για στήριξη και αλληλεγγύη με συγκεκριμένους τρόπους για να επιλυθεί η πολύ δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Schulz, στις Βρυξέλλες.

«Συζητήσαμε την ατζέντα της ανάπτυξης ώστε να εξεταστεί η απαράδεκτη κατάσταση της υψηλής ανεργίας των νέων και να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» είπε ο Α. Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι έγιναν παραγωγικές συζητήσεις και είναι αναγκαίο να εφαρμοστού ιδέες για την επίλυση της κρίσης.

«Περνάω το 90% του χρόνου μου για την εξεύρεση άμεσων λύσεων αλλά τώρα ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε για το μέλλον, αλλά μέλλον με 60% ανεργία νέων δεν είναι το μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας του Γιουρογκρούπ της 20ης Φεβρουαρίου και «αναμένουμε από τους εταίρους να πράξουν το μερίδιο που τους αναλογεί».

Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις που είναι προς το κοινό μας συμφέρον, σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα» και στο τέλος του δρόμου θα επιλυθούν όλες οι παρεξηγήσεις και θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της ειλικρινούς συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού ανέφερε ότι «είχαμε εντατικές συζητήσεις και ζούμε σε δύσκολους καιρούς» τόνισε: « Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα από τη συνεργασία μας για να επιλύσουμε μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα προβλήματα με μια στρατηγική για την ανάπτυξη».

Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του δράματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την αξιοποίηση πόρων από το ταμείο εγγυήσεων για τους νέους, είπε ο Μ. Σούλτς, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχουν πόροι προς αξιοποίηση για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου ελληνικού σχεδίου επενδύσεων και ανάπτυξης για τους τέσσερις επόμενους μήνες.

Παράλληλα είπε ότι τις τελευταίες μέρες είδαμε ότι υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες για αποφάσεις που ελήφθησαν και οι οποίες οδήγησαν σε εντάσεις . Οι παρεξηγήσεις θα πρέπει να επιλυθούν για να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, υπογράμμισε ο Μ. Σούλτς

Αναγνώρισε ότι οι μεγαλύτερες εντάσεις υπάρχουν με τη Γερμανία και τόνισε ότι συνάντησε «έναν πρωθυπουργό που κατάλαβε ότι είναι πρωθυπουργός και όχι μόνο πρόεδρος του κόμματός του» και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση για την ανάκαμψη της οικονμίας με ρεαλιστικούς στόχους αλλά πρώτα απ όλα πρέπει να βρεθεί λύση για την άμεση χρηματοδότηση της χώρας όπου ή κατάσταση είναι σοβαρή.

Εξάλλου, όπως σημείωσε, θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ του αιτήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και της συζήτησης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών. Η διασύνδεση των δύο θεμάτων είναι αντιπαραγωγική και ακατάλληλη, υποστήριξε.

«Συνάντησα έναν πρωθυπουργό που έχει επίγνωση των κινδύνων για τη χώρα του και που έχει τη δέσμευση να συμφωνήσει με τους εταίρους» υπογράμμισε ο κ. Σουλτς και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολύ σοβαρή προσέγγιση που διέκρινε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού θα αντιπροσωπεύεται και στο σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης.

** Η φωτογραφία είναι από την προηγούμενη συνάντηση των δυο ανδρών

 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ