Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΚόσμοςΝίκη Νετανιάχου στο Ισραήλ, μετά από σκληρή στροφή προς τα δεξιά

Νίκη Νετανιάχου στο Ισραήλ, μετά από σκληρή στροφή προς τα δεξιά

- Advertisement -

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες της προεκλογικής περιόδου ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να συναινέσει στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους αλλά και πως θα συνεχισθεί η οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, κερδίζοντας την βάση του κόμματος Λικούντ.

Νίκη-έκπληξη στις εκλογές του Ισραήλ πέτυχε το δεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από έναν αμφίρροπο και δύσκολο προεκλογικό αγώνα.

Με το 99,5% των ψήφων καταμετρημένο, το Λικούντ κερδίζει 30 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ, έχοντας σαφές προβάδισμα σε βάρος της κεντρώας Σιωνιστικής Ένωσης, η οποία καταλαμβάνει 24 έδρες. Ο ηγέτης της Σιωνιστικής Ένωσης, Γιτζάκ Χέρτσογκ, τηλεφώνησε στον κ. Νετανιάχου για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Την τελευταία εβδομάδα, ορισμένες δημοσκοπήσεις έδιναν στην Σιωνιστική Ένωση μικρό προβάδισμα σε βάρος του Λικούντ. Ωστόσο, ο κ. Νετανιάχου φαίνεται πως κάλυψε τη διαφορά χάρη στην εντυπωσιακή στροφή προς τα δεξιά που πραγματοποίησε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες της προεκλογικής περιόδου οπότε και δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να συναινέσει στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους αλλά και πως θα συνεχισθεί η οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Πριν ακόμα την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωση τη νίκη του Λικούντ και δεσμεύτηκε πως θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση «χωρίς καθυστέρηση». Οι επαφές με κόμματα της δεξιάς και της κεντροδεξιάς έχουν ήδη αρχίσει.

«Είμαι περήφανος για το λαό του Ισραήλ, ο οποίος την ώρα της αλήθειας ήξερε πώς να διακρίνει μεταξύ αυτών που είναι σημαντικά και αυτών που είναι περιφερειακά», προσέθεσε ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος κέρδισε την τέταρτη θητεία του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ωστόσο, η νίκη Νετανιάχου, σε συνδυασμό με την έντονη στροφή του προς τη δεξιά βάση του Λικούντ, μπορεί να σημάνει προβλήματα για τις προσπάθειες επίτευξης λύσης για πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το παλαιστινιακό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Νετανιάχου έχει επικρίνει δριμύτατα την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να βρεθεί διπλωματική λύση για τη ρύθμιση και την εποπτεία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, προκαλώντας την ενόχληση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: www.skai.gr
 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ