Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψεις«Οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται το χρέος ως ενοχή»

«Οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται το χρέος ως ενοχή»

- Advertisement -

Ο δανεισμός για τους Γερμανούς είναι μια ενοχική πράξη ακόμη και όταν οι πιστωτές επωμίζονται απώλειες με αρνητικά επιτόκια για να αγοράσουν τα ομόλογά της, επισημαίνει ο Σάιμον Κένεντι του πρακτορείου Bloomberg. Αυτή την άποψη εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι. 

«Στη Γερμανία, το χρέος είναι συνυφασμένο με την ενοχή», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη. Παραδόξως, οι οικονομικές συνθήκες στη Γερμανία ποτέ δεν ήταν καλύτερες, ενώ η χώρα επωφελείται στο έπακρο από τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με το κόστος δανεισμού να έχει υποχωρήσει στο 0,2% σε βάθος 10ετίας.

Η Γερμανία, ούσα ήδη δημοσιονομικά υγιής ύστερα από χρόνια συντηρητικής διαχείρισης δαπανών και εσόδων, βρίσκεται σε θέση να επωφελείται σε μια νομισματική ένωση με αρκετά πιο ανίσχυρους εταίρους, από την Ελλάδα μέχρι την Ιταλία. Υπάρχουν, μάλιστα, ενδείξεις πως οι Γερμανοί είναι διατεθειμένοι να σπάσουν το ταμπού του συντηρητικού καταναλωτή. Εκτιμήσεις διαβλέπουν αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 2% το 2015 σε μια οικονομία με ποσοστό ανεργίας στο χαμηλό του 6,5%.

Από την άλλη πλευρά, το γερμανικό κράτος φαίνεται απρόθυμο να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες προς όφελος της εγχώριας οικονομίας και της ευρύτερης Ευρωζώνης. Στοίχημα της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι, όπως επισημαίνει ο κ. Κένεντι, να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως τις εθνικές εκλογές του 2017, ώστε να μειωθεί το χρέος στο 72% από το τρέχον 76,9%, ως προς το ΑΕΠ. Οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) υπολογίζουν ότι μια αύξηση των κρατικών δαπανών στο 0,5% του ΑΕΠ επί μια τετραετία θα ενίσχυε την οικονομία κατά 0,75%. Θετική θα ήταν, επίσης, η επίδραση και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη με αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία κατά 0,33%. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, οι δημόσιες επενδύσεις στη Γερμανία κυμαίνονται κάτω από το 10%, από το 14% που ίσχυε αρχές της δεκαετίας του ’90.

Εξωτερικοί παρατηρητές επιμένουν ότι είναι απαραίτητη μια ριζική αναπαλαίωση και συντήρηση των υποδομών στη Γερμανία, όπως τα οδικά δίκτυα. Και ότι η οικονομία είναι σε θέση να αφομοιώσει μια έστω και μετριοπαθή αύξηση των κρατικών δαπανών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φθάσει το 1,6%. Ο δείκτης Dax έχει καταγράψει κέρδη 23% το 2015, ενώ η μεγάλη άνοδος των δεικτών καταναλωτικής, επενδυτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης επιβεβαιώνουν ότι η Γερμανία είναι το «κεφάλαιο επιτυχίας» στην Ευρωζώνη. Ισως γι’ αυτό η κ. Μέρκελ να αναρωτάται ποιος ο λόγος να αυξήσει το χρέος της χώρας όταν όλα εξελίσσονται τόσο ομαλά.

Πηγή: Η Καθημερινή – Ρ. Σπάθη 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ