Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαGoldman – Citi: Δεν βλέπουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Goldman – Citi: Δεν βλέπουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

- Advertisement -

Η απουσία συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έχει αναστατώσει τις αγορές, επισημαίνει σε έκθεσή της με ημερομηνία 17Απριλίου η .

Σε αυτό το στάδιο -εκτιμά ο οίκος- οι διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι θα επεκταθούν πιθανότατα έως το Μάιο ή ακόμη και έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου (25/26).

Στο μεσοδιάστημα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει κεφάλαια και τόκους προς το ΔΝΤ. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι στο διάστημα αυτό το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί και η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες.

- Advertisement -

Το βασικό σενάριο της Goldman προβλέπει πως μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός που θα κρατήσει την  εντός Ευρωζώνης. Ο οίκος σημειώνει, ωστόσο, πως οι πιθανότητες ενός credit event στην  έχουν αυξηθεί αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα έξοδο από το ευρώ.

Ξεχωριστά η Goldman αναφέρει πως ο συσχετισμός των ελληνικών ομολόγων με άλλες περιφερειακές αγορές -και άρα ο βαθμός πιθανής μετάδοσης της κρίσης- έχει αυξηθεί και πάλι, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη μεταβλητότητα στις επιτοκιακές αγορές, τόσο στην περιφέρεια, όσο και στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

: Απίθανο το Grexit, η Ελλάδα θα χρειαστεί και 3ο πακέτο βοήθειας

Για χαμηλές πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, κάνει λόγο η Citi σε ανάλυση της με ημερομηνία 17 Απριλίου, με την αμερικανική τράπεζα να θεωρεί πάντως απίθανο το Grexit.

Η Citi εξακολουθεί να περιμένει ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί στο τέλος πριν από την προθεσμία στα τέλη Ιουνίου, αν και η ακριβής ημερομηνία παραμένει αβέβαιη, όπως σημειώνει.

Αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. «Δεδομένης της έλλειψης πρόσβασης στην αγορά (πέρα από την έκδοση εντόκων) και της επιδείνωσης της ταμειακής της θέσης, η Ελλάδα είναι πιθανό να συνεχίσει να χρειάζεται εξωτερική οικονομική βοήθεια – και πιθανώς ένα τρίτο πακέτο διάσωσης – για να μείνει στην Ευρωζώνη», επισημαίνει η τράπεζα.

- Advertisement -

Εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα φτάσουν έως τα 30 δισ. ευρώ για το 2015-16, για να αυξηθούν στα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

Η τράπεζα σημειώνει πάντως ότι παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει να βλέπει απίθανο ένα Grexit.

«Εάν συνέβαινε ένα Grexit… θα είχε πιθανότατα σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα», αναφέρει, ενώ για την Ευρωζώνη βλέπει «μέτριες και προσωρινές αρνητικές επιπτώσεις» λαμβάνοντας υπόψη και τα μέτρα πολιτικής που θα δρομολογήσει σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλα ευρωπαϊκά όργανα.

Η τράπεζα σημειώνει ταυτόχρονα ότι η διαδικασία του Grexit είναι απίθανο να ξεκινήσει από ένα μοναδικό γεγονός, αλλά εφόσον συμβεί, είναι πιθανότερο να έρθει ως αποτέλεσμα από μια σειρά αποτυχιών για την επίτευξη συμφωνίας σε αυτό που πρέπει να γίνει. Σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα θα μπορούσαν να βρεθούν στο περιθώριο για ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο, κάτι που θα οδηγήσει σταδιακά στο Grexit, εκτιμά.

Σημειώνει ακόμη ότι ένα σενάριο εξόδου θα ήταν πιο πιθανό να συμβεί ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης συστημικής τραπεζικής κρίσης, μετά την απώλεια πρόσβασης στη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος ή στην επίσημη χρηματοδότηση για το ελληνικό κράτος, απ΄ό,τι μετά από ένα αρνητικό δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.

Ένα εναλλακτικό σενάριο προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με κεφαλαιακούς ελέγχους, έκδοση [παράλληλου] νομίσματος καθώς και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω νέου κρατικού χρέους σε εγχώριο δίκαιο. Ωστόσο, η τράπεζα θεωρεί ότι όλα αυτά τα μέτρα θα είναι μόνο μεταβατικά μέχρι πιθανότατα να οδηγήσουν στην πλήρη έξοδο από το ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ