Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΕλλήνων ΓεύσειςHμέρες Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη: Ένα τριήμερο με γεύσεις / Αφιέρωμα στην...

Hμέρες Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη: Ένα τριήμερο με γεύσεις / Αφιέρωμα στην Πελοπόννησο

- Advertisement -

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Ημέρες Γαστρονομίας έρχονται στις 22, 23 και 24 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη με εφετινό τιμώμενο γαστρονομικό προορισμό την Πελοπόννησο, μετά τη Λήμνο και τις Κυκλάδες τις δύο προηγούμενες χρονιές. Η πρότυπη διοργάνωση-σημείο αναφοράς του γαστρονομικού πολιτισμού φιλοδοξεί και εφέτος να συγκεντρώσει εκπροσώπους της γαστρονομικής, επιχειρηματικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής εγχώριας σκηνής, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να βιώσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
«Οι Ημέρες Γαστρονομίας παρέχουν τη δυνατότητα δικτύωσης, σύναψης συνεργασιών και ανταλλαγής απόψεων. Κατά τη διάρκειά τους αναπτύσσεται ένας γόνιμος διάλογος για την ελληνική γεύση, αναδεικνύονται και προβάλλονται καινοτόμες δράσεις και ενδιαφέρουσες συνεργατικές ενέργειες. Οπως σε κάθε διοργάνωση, η υποστήριξη είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας και είναι πολύ σημαντικό για εμάς που φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μάς εμπιστεύονται για τρίτη συνεχή χρονιά, υποστηρίζοντας τη φιλοσοφία και τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης» λέει ο κ. Γιάννης Γουρτζελάς (φωτο), διευθύνων σύμβουλος της Reason to, που διοργανώνει την εκδήλωση.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Η γαστρονομική παράδοση του Μοριά»

Με στόχο την ολοκληρωμένη ανάδειξη του γαστρονομικού χάρτη μιας περιοχής, οι διοργανωτές ανακηρύσσουν κάθε χρόνο τον τιμώμενο γαστρονομικό προορισμό. Με τον τρόπο αυτόν δίνεται στην εκάστοτε τιμώμενη περιοχή η δυνατότητα εκπροσώπησης, προβολής και συμμετοχής στις εκδηλώσεις, καθώς και δικτύωσης και συνεργασιών με τρίτους φορείς. Ετσι, για πρώτη φορά εφέτος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστεί ένα αντιπροσωπευτικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής του συναρπαστικού οικοσυστήματος της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων και φορέων της περιοχής. 
 

 
«Στην εφετινή μας διοργάνωση επιλέξαμε την Πελοπόννησο ως Τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό 2015. Κεντρικό στόχο των εκδηλώσεων αποτελεί η ολοκληρωμένη ανάδειξη της γαστρονομικής φυσιογνωμίας και του συναρπαστικού πολιτισμού γεύσεων της Πελοποννήσου με άξονα τη μακραίωνη γαστρονομική παράδοση της περιοχής και τη δυναμική της σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας. Η Πελοπόννησος αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της γαστρονομικής μας παράδοσης αλλά και ένα ενδιαφέρον πεδίο διερεύνησης των σύγχρονων τάσεων και ενεργειών δικτύωσης» σημειώνει ο κ. Γουρτζελάς, «καθώς εστιάζουμε στην καινοτομία και στην ποιότητα των συμμετεχόντων, στοχεύουμε στην παροχή υψηλής ποιότητας ενεργειών ανάδειξης και προβολής επιλέγοντας με ιδιαίτερη προσοχή τους συνεργάτες μας. Οπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, έτσι και εφέτος οι τοπικοί παραγωγοί που συμμετέχουν στην πρότυπη έκθεση με ονομασία προέλευσης θα είναι τριάντα και οι θεματικοί χορηγοί δέκα».

Δεκάδες θεματικές εκδηλώσεις

Η οικογένεια των Ημερών Γαστρονομίας διευρύνεται και ανανεώνεται κάθε χρόνο. «Σε επίπεδο αριθμών στις περυσινές Ημέρες Γαστρονομίας υποδεχθήκαμε περίπου 7.000 επισκέπτες και στις τρεις ημέρες, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα από 70 θεματικές εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, την καινοτομία και τις κοινότητες της γεύσης. Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις, συζητήσεις και state of the art εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια. Εκθέσεις παραγωγών και arte de la table. Προβολές μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών γαστρονομίας» εξηγεί ο κ. Γουρτζελάς.
 
Μπορεί το πρόγραμμα να είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, οι διοργανωτές πάντως προσπαθούν κάθε χρόνο να διευρύνουν τα αφηγηματικά μέσα με τα οποία προσεγγίζουν τον πολιτισμό της γεύσης αλλά και την προσδοκώμενη εμπειρία των επισκεπτών. «Στη φετινή μας διοργάνωση έχουμε τη χαρά να εντάξουμε για πρώτη φορά τη γειτονιά της γεύσης και της διατροφής της “Μικρόπολις”, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη διοργάνωση κοινωνικής ευαισθητοποίησης για παιδιά και γονείς στην Ελλάδα. Σχεδιάσαμε λοιπόν για τα πρωινά των Ημερών ένα ευρηματικό και πρότυπο πρόγραμμα edutainment για όλη την οικογένεια με το οποίο στοχεύουμε μέσα από βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, συναρπαστικές αφηγήσεις και εκδηλώσεις δημιουργικής απασχόλησης, σε συνεργασία με διατροφολόγους, παιδαγωγούς, σεφ, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, ΜΚΟ και καλλιτεχνικές ομάδες, να μυήσουμε τους μικρούς μας επισκέπτες σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής» εξηγεί ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, διευθυντής των Ημερών και του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου.
Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου

- Advertisement -

Μετά τη μεγάλη απήχηση που είχε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (Athens International Culinary Film Festival – AICFF), η συνέχειά του κατέστη επιβεβλημένη. Το 2ο AICFF επανέρχεται με ακόμη περισσότερες προβολές φιλμ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation μικρού και μεγάλου μήκους, με θέμα πάντα τη γεύση, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό της.
 
«Με κεντρικό σύνθημα “A spoonful of inspiration” πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά πέρσι στην Ελλάδα, και απ’ όσο γνωρίζουμε και στη Νότια Ευρώπη, έναν διεθνή κινηματογραφικό θεσμό αφιερωμένο στο σινεμά της τέχνης της αφήγησης, της γεύσης, της γαστρονομίας και του πολιτισμού. Στόχος μας να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον τόσο της υψηλής ποιότητας γαστρονομικής δημιουργίας όσο και της σύγχρονης κινηματογραφίας ώστε σε συνεργασία να συμβάλουν στην αφήγηση» εξηγεί ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Μετά την περσινή ανταπόκριση κοινού και δημιουργών, η συνέχεια του Φεστιβάλ αποτέλεσε για εμάς τη φυσική συνέχεια μιας διοργάνωσης που φιλοδοξούμε να αποτελέσει έναν χρήσιμο θεσμό για τη διεθνοποίηση της ελληνικής γαστρονομίας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας».
Το 1ο AICFF εγκαινιάστηκε με ένα μη διαγωνιστικό πρόγραμμα προβολών από 30 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και experimental από διάφορες χώρες, όπως Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Χονγκ Κονγκ – Κίνα. Οπως εξηγεί ο κ. Παναγιωτόπουλος, «πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό μενού γευστικών ιστοριών, ορισμένων εξ αυτών σε παγκόσμια πρώτη από όλον τον κόσμο, το οποίο πλαισιώθηκε από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τη σχέση γαστρονομίας και σινεμά με τη συμμετοχή γνωστών σεφ, δημιουργών και καλλιτεχνών. Στο φετινό πρόγραμμα, καθώς η διαδικασία είναι ακόμη ανοικτή, από τις μέχρι στιγμής υποβολές που έχουμε από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, θα μπορούσαμε να πούμε πως στην πλειοψηφία τους αποτελούν εμπνευσμένες αφηγήσεις πάνω σε έναν κοινό προβληματισμό για sustainable food practices με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και σε έναν πιο αυθεντικό τρόπο ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης προτείνοντας ένα εναλλακτικό μοντέλο διατροφής».
Αιτήσεις συμμετοχής ως τις 30 Απριλίου

Στο πλαίσιο των Ημερών Γαστρονομίας λοιπόν οι διοργανωτές προσκαλούν φορείς, επιχειρήσεις, ομάδες, δίκτυα και παραγωγούς από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν με τις δικές τους ιδέες και προτάσεις, ενώ απευθύνονται και σε όσους επιθυμούν να υποβάλουν ταινία μικρού μήκους γαστρονομικού ενδιαφέροντος διάρκειας ως 40 λεπτών σε ψηφιακή μορφή (π.χ. avi, mpeg4, mov) ως τις 30 Απριλίου στην ηλεκτρονική σελίδα υποβολής του Φεστιβάλ: http://www.imeres-gastronomias.gr/aicff/submission.html Περισσότερες πληροφορίες για τις Ημέρες Γαστρονομίας και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.imeres-gastronomias.gr
 
Πηγή: Το Βήμα – Ε. Κωνσταντάτου 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ