Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαReuters: Η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος χρεοκοπίας τρομάζουν τους Ευρωπαίους

Reuters: Η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος χρεοκοπίας τρομάζουν τους Ευρωπαίους

- Advertisement -

Η αβεβαιότητα γύρω από την επίτευξη μιας συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και την εκταμίευση νέας δόσης, αυξάνει σημαντικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, επισημαίνει το Reuters.

Αξιωματούχοι στην Αθήνα είναι αισιόδοξοι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει στην Ελλάδα περιθώριο να αναπνεύσει, με μια αύξηση του ορίου για τα έντοκα, αλλά σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Reuters μια τέτοια κίνηση δεν φαίνεται πιθανή εφόσον δεν υπάρξει μια ρητή συμφωνία του Eurogroup για την χορήγηση περαιτέρω βοήθειας.

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει κάποια αποπληρωμή, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφεί η εμπιστοσύνη στην δυνατότητα της να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά και να επιταχυνθεί η φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες.

- Advertisement -

«Υπάρχει ένα αίσθημα ότι θα χρεοκοπήσουν» ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιγράφοντας τον αυξανόμενο φόβο των συναδέλφων του στις Βρυξέλλες. «Δεν θα ξέρεις αν είσαι στο ευρώ ή όχι» πρόσθεσε, περιγράφοντας την κατάσταση που θα επικρατούσε μετά από ένα τέτοιο συμβάν.

Όπως επισημαίνει το Reuters, πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει με δηλώσεις τους το ενδεχόμενο να επαληθευθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο.«Θα βρούμε μια λύση γιατί η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ, ανήκει στην Ευρώπη» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φοβούνται ότι η Ελλάδα μπορεί να στερέψει από ευρώ και να αρχίζει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικούς τίτλους (IOUs), δημιουργώντας ένα παράλληλο νόμισμα. Εκτιμούν πως περίπου το 30% των Ελλήνων θα πληρωνόταν με τους τίτλους αυτούς,κάτι που θα αύξανε τις πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες βασίζονται εν τω μεταξύ στα 80 δισ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης από την ΤτΕ ΕΛΛ +1,77%, με τον κίνδυνο να μην καταφέρουν να αποπληρώσουν την κεντρική τράπεζα και να στραφούν και πάλι στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το Reuters, η βούληση να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα έχει αρχίσει να υποχωρεί και μπορεί να εξανεμιστεί πλήρως αν η χώρα προχωρήσει στην έκδοση υποσχετικών τίτλων.

«Αυτό κάνει πιο δύσκολο για την Αθήνα να επιτύχει το βραχυπρόθεσμο στόχο να κερδίσει την άνοδο του ορίου των 3,5 δισ. ευρώ για τα έντοκα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρα για χρηματοδότηση. Η άρση του ορίου θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δανειστεί περισσότερο από τις τράπεζες, με την σιωπηρή στήριξη της ευρωζώνης. Χωρίς μια ρητή συμφωνία με τους υπουργούς Οικονομικών αυτό είναι δύσκολο, καθιστώντας πιθανό το ενδεχόμενο μη πληρωμής του ΔΝΤ» γράφει το Reuters.

- Advertisement -

Πηγή: Ημερησία 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ