Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΣε τεντωμένο σκοινί οι τράπεζες μετά τη μείωση του ELA

Σε τεντωμένο σκοινί οι τράπεζες μετά τη μείωση του ELA

- Advertisement -

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι ελληνικές τράπεζες. Ως πρώτη προειδοποίηση χαρακτηρίζουν αρκετοί αναλυτές τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο της έκτακτης βοήθειας για τις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA μόνο κατά 200 εκατ. ευρώ.

Η «επίσημη», πάντως, αιτιολογία που πρόβαλαν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης για την απόφαση αυτή είναι η μείωση στις εκροές καταθέσεων και άρα οι πιο περιορισμένες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Ετσι το συνολικό όριο αυξάνεται από τα 80 δισ. ευρώ στα 80,2 δισ. ευρώ, ενώ το περιθώριο ρευστότητας παραμένει 3 δισ. ευρώ.

 

- Advertisement -

Αυτό όμως που υπήρξε ενδεικτικό για το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της ΕΚΤ ήταν η εξαντλητική συζήτηση για το «κούρεμα» των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών, ώστε αυτές να λαμβάνουν την έκτακτη βοήθεια. Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναβλήθηκε εκ νέου, μολονότι είναι γνωστή η εμμονή στο θέμα αυτό από μία σκληροπυρηνική ομάδα κεντρικών τραπεζών που μετέχουν στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, με προεξέχουσα την Bundesbank.

 

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως ο Μάριο Ντράγκι δεν επιθυμεί να λάβει μία παρόμοια απόφαση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, στην οποία μπορεί να μην προσδοκάται συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και των εταίρων ωστόσο θα διαμορφώσει πιο συγκεκριμένο κλίμα.

 

Είναι φανερό, όμως, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με δεδομένο ότι θέλει να μείνει εκτός πολιτικής σκηνής, κάποια στιγμή και εφόσον κρίνει τον κίνδυνο επαρκώς αυξημένο δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει το γράμμα του αυστηρού κανονισμού της, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες. Πάντως, ένα κούρεμα των collaterals των ελληνικών τραπεζών, έστω και κατά 10%, θα πρέπει να μεταφραστεί σε μειωμένη ρευστότητα της τάξης των 12 δισ. ευρώ.

 

- Advertisement -

Τους κινδύνους από την τεταμένη αυτή κατάσταση επισημαίνει η Moody’s, που χθες υποβάθμισε σε αρνητικό από σταθερό το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η κίνηση αυτή, όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, αντανακλά τη σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και στη ρευστότητα των τραπεζών από τον Δεκέμβριο του 2014.

 

Η Moody’s εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ (ή το 18% των συνολικών καταθέσεων), ενώ υπογραμμίζει ότι οι πιέσεις αυτές δεν φαίνεται πως θα περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και τονίζει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και παγώματος των καταθέσεων. Στο αρνητικό outlook για τις τράπεζες, ο διεθνής οίκος λαμβάνει υπόψη επίσης και την πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 (στο 0,5% φέτος και στο 1,5% το 2016), λόγω των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές που έχουν οδηγήσει σε πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Επίσης, προβλέπει καθυστέρηση στην επίτευξη κερδοφορίας από τα τραπεζικά ιδρύματα λόγω περιορισμένης παραγωγής εσόδων, ενώ συγχρόνως οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αύξηση των «κόκκινων» δανείων και επιδείνωση των κεφαλαιακών «μαξιλαριών» που διαθέτουν.

Οι πιέσεις στη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τη Moody’s, θα συνεχιστούν, ενώ αναμένεται η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ να παραμείνει υψηλή, αφού η εμπιστοσύνη των καταναλωτών δεν αναμένεται να αυξηθεί στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και τους φόβους για πιθανή επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και έξοδο από την Ευρωζώνη.

 

Ο οίκος υπενθυμίζει πως η πρόσβαση στις αγορές είναι κλειστή και γι’ αυτό εκτιμά την αύξηση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ακριβό ELA. Υπολογίζεται πως η χρηματοδότηση αυτή έχει αυξηθεί στο 32% των συνολικών ενεργητικών τραπεζών στο τέλος Απριλίου, από 12% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2014. Τέλος, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

 

Συνάντηση ΟΤΟΕ με Γ. Σταθάκη

Συναντήθηκε χθες το απόγευμα το προεδρείο της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη με αντικείμενο της συνάντησης τα προβλήματα των τραπεζών (κόκκινα δάνεια, προβλήματα ρευστότητας, ανακεφαλαιοποίηση των μη συστημικών τραπεζών) και την ανάγκη στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας.

 

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει και να βελτιώσει νομοθετικά και θεσμικά τα εργαλεία για την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, τη συντόμευση του χρόνου εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων, την προστασία του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως προς την αποπληρωμή των δανείων, τη δημιουργία μηχανισμού διαμεσολάβησης μεταξύ τραπεζών-δανειοληπτών στο Πτωχευτικό Δίκαιο. Τέλος αναφέρθηκε στη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας με μικρά κεφάλαια στην αρχή από το ΕΤΕΑΝ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τις συνεταιριστικές τράπεζες.

 

 

Κέρδος online 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ