Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΡεπορτάζΜια ενοποιημένη δόση, στο τέλος του μήνα, προς το ΔΝΤ

Μια ενοποιημένη δόση, στο τέλος του μήνα, προς το ΔΝΤ

- Advertisement -

Ύστερα από αίτημα της ελληνικής πλευράς

“Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι επιθυμεί να συγκεντρωθούν οι τέσσερις δόσεις αυτού του μήνα προς το Ταμείο σε μία, την οποία θα έχει περιθώριο να πληρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου” ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, συμπληρώνοντας ότι «Σύμφωνα με απόφαση της δεκαετίας του 1970 από το Εκτελεστικό Συμβούλιο, οι χώρες – μέλη μπορούν να ζητήσουν την ενοποίηση περισσότερων πληρωμών ενός μήνα σε μία (δεν υπολογίζονται οι πληρωμές τόκων). Η απόφαση είχε σκοπό να διευκολύνει τις πολλαπλές πληρωμές σε μικρό χρονικό διάστημα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, “το Ταμείο αναμένεται να αποδεχθεί τη συνένωση των δόσεων καθώς το θέμα είναι τυπικό. Αν και έχει χρησιμοποιηθεί μόνο άλλη μία φορά στην ιστορία του, αυτή η δυνατότητα προβλέπεται από τους κανονισμούς του οργανισμού και ελπίζεται ότι θα δώσει χρόνο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων”.

Το σχετικό αίτημα μεταβιβάσθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω των υπάρχοντων καναλιών επικοινωνίας με το Ταμείο, ενώ η έγκριση της διοίκησης είναι τυπική και δεν χρειάζεται η σύγκλιση του εκτελεστικού συμβουλίου για το θέμα. Νωρίτερα, σε σχετική ερώτηση που έγινε κατά τη συνέντευξη τύπου για την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε υποθέσει ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν βρίσκεται στο τραπέζι, αφού η ελληνική κυβέρνηση χθες έλεγε ότι θα πληρωθεί η σημερινή δόση και «να μην ανησυχεί» το ΔΝΤ.

- Advertisement -

Σε δηλώσεις της η εκτελεστική διευθύντρια του ταμείου, Κ. Λαγκάρντ -με αφορμή την συνέντευξη τύπου στην έδρα του Διεθνούς οργανισμού για την αμερικανική οικονομία- χαιρέτησε τις δημιουργικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δίνουν χρονικό παράθυρο για να ακούσουμε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης στην κοινή πρόταση των θεσμών. Δείχνουμε ευελιξία σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, τη δημοσιονομική προσαρμογή και το χρονοδιάγραμμά της. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το ΔΝΤ είναι ευέλικτο να εξετάσει εναλλακτικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων, εφόσον αυτά συνοδεύονται από σταθερή εφαρμογή”.

Σε ερώτησεις για τη στάση του ΔΝΤ στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι δεν θέλει να το απομονώσει καθώς το πρόγραμμα «πρέπει συνολικά να βγάζει νόημα». Για το λόγο αυτό, είπε, το ΔΝΤ δείχνει ευελιξία στην αξιολόγηση των μέτρων προς τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους. Οπως τόνισε, όμως, «αν υπάρχει απομάκρυνση από αυτούς τους στόχους θα πρέπει να εξετασθεί χρηματοδότηση, που είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το χρέος, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζεται από τα επιτόκια και τις λήξεις».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι μία χρεοκοπία ή και πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, αν και τόνισε ότι υπάρχουν τόσες αβεβαιότητες που το λέει με κάθε επιφύλαξη. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ευρωζώνη έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να προστατευθεί.

Η κυρία Λαγκάρντ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι είχε χθες μία μακρά συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου για την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας, στην οποία συζήτησαν και για την Ελλάδα, με την κυρία Λαγκάρντ να τον ενημερώνει για τις προτάσεις των θεσμών προς την Αθήνα και τις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρει δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι «οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε συγκέντρωση πληρωμών σε έναν συγκεκριμένο μήνα καταβάλλοντας μια πληρωμή εφάπαξ στο τέλος του μήνα». Επεσήμανε δε η τελευταία χώρα που είχε ακολουθήσει την ίδια διαδικασία ήταν η Ζάμπια πριν από τρεις δεκαετίες.

με πληροφορίες από την Καθημερινή

- Advertisement -

Ενοποιούνται οι δόσεις προς ΔΝΤ-Στις 30 Ιουνίου η πληρωμή

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ