Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαEconomist: Υπάρχει χρόνος ώστε Ελλάδα και δανειστές να καταλήξουν σε συμφωνία;

Economist: Υπάρχει χρόνος ώστε Ελλάδα και δανειστές να καταλήξουν σε συμφωνία;

- Advertisement -

Υπάρχει χρόνος ώστε Ελλάδα και δανειστές να καταλήξουν σε συμφωνία, διερωτάται το βρετανικό περιοδικό Economist, σε άρθρο που θα δημοσιευθεί το Σάββατο, 13 Ιουνίου.

Αποτιμώντας τα τελευταία «επεισόδια» του ελληνικού διαπραγματευτικού θρίλερ, ο Economist διατείνεται πως η αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα δεν βρίσκεται σύμφωνους ούτε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αντιδρούν στην παραβίαση των κόκκινων γραμμών. Όμως, συνεχίζει χαρακτηριστικά, στην Αθήνα γνωρίζουν καλά πως για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, όπως επιθυμεί το 79% των Ελλήνων, οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης πρέπει να παραβιαστούν.

Στον αντίποδα, τονίζει το περιοδικό, οι δανειστές δυσανασχετούν με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επανειλημμένως αποτυγχάνουν να παράξουν ένα αξιόπιστο πλάνο μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτική είναι η απόρριψη των νέων ελληνικών προτάσεων, οι οποίες περιελάμβαναν αύξηση των εσόδων από τοΦΠΑ, ως αντάλλαγμα στη διατήρηση των συντάξεων.

- Advertisement -

Παράλληλα, ο Economist σημειώνει πως στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η απόφαση της Ελλάδας να ενοποιήσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ. Η δυσαρέσκεια των δανειστών αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του J.C. Juncker, ο οποίος εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τις απαιτήσεις των δανειστών» διαμηνύει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για στην «ανταρσία» 22 κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι ζητούν άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Τις τελευταίες ώρες πάντως, διακινείται η είδηση, πως Αθήνα και Βρυξέλλες εξετάζουν τη λύση της παράτασης του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016. «Όμως για να επιτευχθεί μία τέτοια συμφωνία απαιτείται η καλή θέληση της Γερμανίας και των υπόλοιπων χωρών» εξηγεί ο Economist.

Άλλωστε, συνεχίζει, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει 6,5 δισ. στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ την ίδια ώρα οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται από τις ελληνικές τράπεζες. «Δίχως βοήθεια, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει» καταλήγει το βρετανικό περιοδικό, καθιστώντας αναγκαία την πάλη του Αλέξη Τσίπρα με το εσωτερικό του κόμματός του. 

Πηγή: Εconomist

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ