Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαEurobank: Κρίσιμο το διάστημα Μαΐου - Σεπτεμβρίου για την επίτευξη ετήσιου πλεονάσματος...

Eurobank: Κρίσιμο το διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου για την επίτευξη ετήσιου πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

- Advertisement -

Κρίσιμο εκτιμά πως είναι το διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου, για την επίτευξη ετήσιου πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο η Eurobank, τονίζοντας ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος της τουριστικής κίνησης.

Όπως σημειώνει η Eurobank, για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2015 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) ήταν ελλειμματικό και διαμορφώθηκε στα -3,13 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 παρατηρείται διεύρυνση του ελλείμματος της τάξης των 828,1 εκ ευρώ. «Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη χειροτέρευση των ισοζυγίων εισοδημάτων (-485,3 εκ ευρώ) και τρεχουσών μεταβιβάσεων (-603,2 εκ ευρώ)», συμπληρώνει.

Η τράπεζα επισημαίνει για το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται αύξηση στο σωρευτικό άθροισμα (μηνών) του ΙΤΣ, με την προβλεπόμενη ενίσχυση της τουριστικής κίνησης λόγω της θερινής περιόδου να οδηγεί σε βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και ως εκ τούτου και του αντίστοιχου των υπηρεσιών.

- Advertisement -

Παράλληλα, τονίζει ότι η δυναμική της εν λόγω βελτίωσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τρέχουσες εγχώριες οικονομικές – πολιτικές εξελίξεις.

Η Eurobank σημειώνει ότι το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 40,5% τον Απρίλιο 2015, με τις καθαρές ταξιδιωτικές εισπράξεις να αντισταθμίζουν κατά 19% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό κατά 32,7% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Συνεχίζοντας, παρατηρεί ότι ετήσια μείωση -2,3% παρουσίασε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο αγοράς, εγχώρια και εξωτερική) για το μήνα Απρίλιο 2015. Η αντίστοιχη μεταβολή τον προηγούμενο χρόνο ήταν -10,9%.

Η Eurobank διαπιστώνει ότι ο ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 312 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο 2015 (+40,5%), με τις καθαρές ταξιδιωτικές εισπράξεις να αντισταθμίζουν κατά 19% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό κατά 32,7% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015 το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 381 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 279 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Επιπλέον επισημαίνει ότι ετήσια μείωση -2,3% παρουσίασε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο αγοράς, εγχώρια και εξωτερική) για το μήνα Απρίλιο 2015. Η αντίστοιχη μεταβολή τον προηγούμενο χρόνο ήταν -10,9%.

Πηγή: Ναυτεμπορική 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ