Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΡωσία :Φωνές υπέρ της εξαίρεσης της Ελλάδας από το εμπάργκο

Ρωσία :Φωνές υπέρ της εξαίρεσης της Ελλάδας από το εμπάργκο

- Advertisement -

Τη διαφορετική αντιμετώπιση -κατά την επεξεργασία των απαντητικών μέτρων της Ρωσίας στις κυρώσεις της Ε.Ε.- χωρών με τις οποίες έχουν διαμορφωθεί καλές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις πρότεινε σήμερα η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο. 

Αναφέρθηκε, ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ, σε Ουγγαρία, Ελλάδα και Κύπρο, με τις οποίες, όπως είπε, όχι μόνο υπάρχουν καλές σχέσεις, αλλά και δραστήρια τάσσονται κατά της πολιτικής των κυρώσεων. «Τέτοια κράτη πρέπει να τα στηρίξουμε», επισήμανε.

Είχε προηγηθεί η εντολή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την παράταση έως τον Ιούνιο του 2016 του εμπάργκο που έχει επιβάλει η Μόσχα στα περισσότερα από τα προϊόντα τροφίμων που προέρχονται από τις δυτικές χώρες, ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις που οι τελευταίες έχουν επιβάλει σε βάρος της.

- Advertisement -

Οι παραγωγοί, ωστόσο, κυρίως ροδακίνων και οι κονσερβοποιοί σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι βεβαίως εξαιρετικά ανήσυχοι και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές τη λήψη μέτρων για να προστατευθεί ο κλάδος από νέες απώλειες.

H EUCOFEL, η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση Εμπορίου Φρούτων και Λαχανικών της οποίας μέλος είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής,Διαχείρισης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, απηύθυνε χθες έγγραφο στον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ κ. Hogan  όπου αναφέρει τα εξής: «Η ένωση που εκπροσωπεί το εμπόριο, το χονδρεμπόριο  της ΕΕ και των οργανώσεων παραγωγών, καθώς και τους παραγωγούς και εξαγωγείς (εντός και εκτός της Κοινότητας), EUCOFEL εκφράζει τη λύπη της και καταδικάζει την ανακοίνωση της επέκτασης της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση . Η ρωσική απαγόρευση εισαγωγών έχει στερήσει από τα μέλη μας από μια σημαντική εξαγωγική αγορά και η επέκτασή της θα συνεχίσει να έχει, αναμφίβολα, σοβαρές συνέπειες για τον ευρωπαϊκό τομέα των φρούτων και λαχανικών. Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας, η  EUCOFEL καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρήσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης για τον τομέα των οπωροκηπευτικών που έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση της ρωσικής απαγόρευσης, έως ότου αρθεί αυτή. Τα μέτρα στήριξης έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την εξασφάλιση επαρκών επιπέδων τιμών στην αγορά και είναι ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί η ισορροπία της αγοράς και να διορθώσουν τις σοβαρές διαταραχές που ήδη λαμβάνουν χώρα».

Ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης , ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε : «Μετά από την υπογραφή του ρωσικού διατάγματος σήμερα, 24 του Ιουνίου  2015 για την επέκταση του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά φρούτα και τα λαχανικά , για ένα ακόμη έτος, δεν επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι προσδοκίες παραγωγών και εξαγωγέων οπωροκηπευτικών για χαλάρωση του ρωσικού εμπάργκο.

Μετά τις εξελίξεις αυτές καθίσταται σαφές ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον ένας στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ, και οδηγούν την χώρα μας οριστικά εκτός της ρωσικής αγοράς και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και χωρίς τη Ρωσία. Γι ‘αυτό ψάχνουμε για αγορές σε όλο τον κόσμο για τα ελληνικά προϊόντα. Ενισχύουμε το παραπάνω αίτημα  της EUCOFEL για λήψη μέτρων από την Ε.Ε σε πολιτικό επίπεδο. Η πορεία που ακολούθησαν μέχρι σήμερα οι εξαγωγές μας επιβεβαίωσαν την τοποθέτησή μας ότι η κατάσταση αυτή – του ρωσικού εμπάργκο- μπορεί να έχει και μια θετική πλευρά δηλαδή να ενεργοποιήσει την Χώρα μας και την  ΕΕ προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης- διόρθωσης των πολιτικών και προσανατολισμού των εξαγωγών μας. Ήδη έδωσε την ευκαιρία στην χώρα μας να στραφεί τόσο στις παραδοσιακές αγορές αλλά και σε νέες προκειμένου να υπάρξουν θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Χρειάζεται επί πλέον η Ε.Ε ότι θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της στον αγροτικό τομέα με σκοπό να την στρέψει στις αρχικές της αρχές της προτίμησης των κοινοτικών προϊόντων-οπωροκηπευτικών, για να καταστεί δυνατόν να αντιμετωπισθούν σωστά καταστάσεις σαν τη σημερινή». 

Πηγή: Business news 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ