Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΝέα Συνεδρίαση του Eurogroup στις 12

Νέα Συνεδρίαση του Eurogroup στις 12

- Advertisement -

Οι εργασίες διεκόπησαν ύστερα από αντιπαράθεση Σόιμπλε-Ντράγκι-Μοιρασμένες οι χώρες-Θέλουν και άλλα μέτρα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι εργασίες του Συμβουλίου της Ευρωζώνης διεκόπησαν με επεισοδιακό τρόπο λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της διακοπής ήταν η ένταση που επικράτησε κάποια στιγμή ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός διέκοψε τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας του “Μην με περνάς για ανόητο”. Θέλοντας εμφανώς να αποκλιμακώσει την ένταση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί σήμερα στις 12 μμ ώρα Ελλάδας.

- Advertisement -

Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι η συζήτηση γενικώς ήταν έντονη και ότι υπήρξαν μερικές χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες δεν έδειξαν καμία διάθεση διαβούλευσης με την ελληνική πλευρά.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Ως τότε θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων νομοθετικές πράξεις σχετικές με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον ΦΠΑ στην Ελλάδα. 

Σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι η συνάντηση θα συνεχιστεί την Κυριακή και τόνισε πως το βασικό θέμα είναι η εμπιστοσύνη καθώς και ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει απόφαση.

«Συζητήσαμε και χρηματοπιστωτικά θέματα, αλλά θα συνεχίσουμε την Κυριακή. Είναι πολύ δύσκολο αλλά υπάρχει ακόμα εργασία σε πρόοδο και συνεχίζεται η δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.

«Ποιος ξέρει;» απάντησε από την πλευρά του ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ όταν ρωτήθηκε αν περιμένει συμφωνία για την χρηματοδότηση της Ελλάδας στο Eurogroup της Κυριακής, ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί προσπάθησε να φανεί αισιόδοξος.

- Advertisement -

«Πάντα υπάρχει αύριο. Δεν υπήρξε συμβιβασμός. Κρατώ πάντα την ελπίδα…», είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, Λουίς Ντε Γκίντος, τόνισε ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, θα μπορούσαν να είναι χειρότερα» και σημείωσε ότι  «πρέπει να προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος», ενώ ο Φιλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Eurogroup φέρεται να τάχθηκε κατά ενός νέου τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, εξερχόμενος από Lex Building, είπε ότι υπάρχει πρόοδος.

«Πηγαίνω για ύπνο, θα συνεχίσουμε αύριο, υπήρξε πρόοδος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες στο Eurogroup συμφωνούν με τις θέσεις του Ελσίνκι. «Κατά τη γνώμη, η επίτευξη μιας συμφωνίας για ένα καινούριο δάνειο προς την Ελλάδα δεν φαίνεται πιθανή αυτή την στιγμή» φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλεξάντερ Στουμπ.

Οι θέσεις μας δεν μεταβλήθηκαν. Τα βήματα της Ελλάδας δεν είναι επαρκή, ωστόσο είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε διαφορετικές εναλλακτικές, τόνισε ο κ. Στουμπ και διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Οι διεργασίες του Eurogroup ξεκίνησαν στις 4.30 το απόγευμα, ενώ διεκόπησαν για ένα γεύμα εργασίας. Πληροφορίες ανέφεραν ότι αν και υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες από αρκετές χώρες, η διαδικασία προχωρούσε με αργούς ρυθμούς και πηγές από τις Βρυξέλλες, που πρόσκεινται στη διαπραγμάτευση, τόνιζαν ότι το κοινό ανακοινωθέν ίσως να περιείχε και αναφορά στο χρέος.

Ωστόσο, το κοινό ανακοινωθέν φαίνεται ότι «σκόνταψε» στις διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών για την Ελλάδα και την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως το Eurogroup έχει χωριστεί πλέον σε δύο «στρατόπεδα». Από τη μία πλευρά βρίσκεται το «σκληρό» μπλοκ του Σόιμπλε, στο οποίο έχουν συμπαραταχθεί Φινλανδία και Σλοβακία, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει το μέτωπο του Σαπέν με τη Γαλλία, την Ελλάδα και ακόμη έξι χώρες. Ωστόσο, με βάση την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι υπόλοιπες έξι χώρες φαίνεται να μην παίρνουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης επιλέγοντας την ουδετερότητα.

Εκτός από από την σκληρή στάση του Σόιμπλε, εν μέσω πληροφοριών περί σχεδίου για πενταετές Grexit από τη Γερμανία, το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ δυσχεραίνει και η στάση της Φινλανδίας η οποία ζητά στο Eurogroup την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και να δηλώνει έτοιμη να θέσει βέτο σε ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα!

Πάντως, αν δεν υπάρξει λύση και στο νέο Eurogroup, το θέμα της Ελλάδας θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής το απόγευμα και θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Πιέσεις για επιπλέον μέτρα

Πληροφορίες τόνιζαν ακόμη ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε στο Eurogroup του Σαββάτου ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να λάβει επιπλέον μέτρα.

Κοινοτικές πηγές τόνιζαν ότι υπουργοί και εκπρόσωποι των θεσμών, στη διάρκεια του διαλείμματος του Eurogroup, επεξεργάζονταν λίστα με επιπλέον μέτρα καθώς θεώρησαν «λίγα» αυτά που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση -τόσο στον δημοσιονομικό τομέα όσο και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων- και σημείωναν ότι δεν ανταποκρίνονται στα περίπου 80 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα, εφόσον εγκριθεί τριετές πρόγραμμα.

Εν μέσω των εξελίξεων αυτών και του κλίματος που είχε διαμορφωθεί έγινε γνωστό ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μόλις υπήρξε διακοπή στο Eurogroup. 

Ευρωπαϊκή πηγή: Βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit

Και ενώ οι διεργασίες του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα δεν είχαν ολοκληρωθεί, πηγή από την ΕΕ έλεγε στο AFP πως η Γερμανία σχεδιάζει προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να βελτιώσει τις προτάσεις της.

«Είναι ένα εσωτερικό έγγραφο, δεν διανεμήθηκε σήμερα στο Eurogroup. Υπάρχουν δύο επιλογές: βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit», δήλωσε η πηγή που είδε το χαρτί, ενώ ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε στο Associated Press πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει «πολύ λίγα, πολύ αργά».

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επισήμανε ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί η γενική αίσθηση ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι πολύ λίγες και έχουν τεθεί πολύ αργά, επομένως είναι απαραίτητες οι αποδείξεις σχετικά με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Reuters: Περαιτέρω μέτρα ζητούν οι «18» από την Αθήνα 

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είπαν στους Έλληνες ομολόγους τους το Σάββατο ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει πέραν της αρχικής δέσμης προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης.

Δύο πηγές είπαν ότι υπήρξε ομοφωνία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τους υπόλοιπους 18 υπουργούς, ότι η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα προκειμένου να τους πείσει για ένα τρίτο πακέτο στήριξης.

Συναντήσεις Τσακαλώτου με Σαπέν, Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ πριν τη συνεδρίαση

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι της κανονικής συνεδρίασης του Eurogroup προηγήθηκε μία σύντομη μεταξύ 3-4 μ.μ, ενώ λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, καθώς και με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Η συζήτηση και οι συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου επικεντρώθηκαν όχι στη μορφή των μέτρων και για το αν θα γίνουν δεκτά ή όχι, αλλά στην εφαρμογή τους που αποτελεί και τροχοπέδη στην γρήγορη επίτευξη συμφωνίας. Οι πιο σκεπτικοί εταίροι, εκφράζουν τη δυσπιστία τους ως προς το πώς θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτυχώς τα μέτρα που προτείνει στην Ευρώπη, ιδιαίτερα έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στην «αρένα» της ελληνικής Βουλής και την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ.   

ΑΠΕ-Πρώτο Θέμα

Νέα συνεδρίαση του Eurogroup το πρωί της Κυριακής

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ