Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςMarketwatch: Η μεγάλης κλίμακας ελάφρυνσης του χρέους

Marketwatch: Η μεγάλης κλίμακας ελάφρυνσης του χρέους

- Advertisement -

το βραβείο του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι πιθανό να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας και μετά από τις εκλογές του επομένου μήνα, φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη επιτυχία από την Angela Merkel, αναφέρει σε άρθρο του στο marketwatch.com ο David Marsh.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο επιχειρώντας να επιλύσει μια “αδύνατη τριάδα”: την χαλάρωση της οικονομικής σύσφιξης, την αναδιάρθρωση του ανεξόφλητου ελληνικού χρέους και την διατήρηση της χώρας στο ευρώ.

- Advertisement -

“Το να επιτευχθούν με επιτυχία και οι τρεις στόχοι, φαινόταν ακατόρθωτο –και ήταν. Ωστόσο, ο Τσίπρας φαίνεται να έχει πετύχει μεγαλύτερη επιτυχία από την Angela Merkel. Η Γερμανίδα Καγκελάριος επίσης, υποσχέθηκε στο εκλογικό της σώμα τρεις απραγματοποίητους στόχους. Ωστόσο, από φόβο να μείνει στη συνείδηση του κόσμου ότι έδιωξε την Ελλάδα από το ευρώ, φαίνεται να έχει υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις, ακόμη περισσότερο από τον Τσίπρα”, αναφέρει ο Marsh στο άρθρο του.

Η αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, προκλήθηκε εν μέρει από τον χαρακτηρισμό από το ΔΝΤ του ελληνικού χρέους ως μη βιώσιμου, θυμίζει την ελάφρυνση του χρέους που κέρδισε η Γερμανία από μια “τρόικα” διεθνών πιστωτών (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) στη διάσκεψη του Λονδίνου για το χρέος το 1953.

Σε μια περίοδο που βαθαίνει η κρίση στις αγορές παγκοσμίως, οι Έλληνες ψηφοφόροι μπορούν κάλλιστα να ευχαριστήσουν τον Τσίπρα για το ότι μετατόπισε μεγάλο μέρος του δανεισμού της χώρας σε ευνοϊκότερους όρους. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν, μόλις γίνει γνωστή ευρέως η πλήρης γενναιοδωρία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα απαιτήσουν παρόμοιες παραχωρήσεις από τους πιστωτές και άλλοι μεγάλοι οφειλέτες παγκοσμίως (από τις κινεζικές τοπικές αρχές μέχρι και τις Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία).

Το νέο ελληνικό πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, πιθανώς δεν θα αποπληρωθεί πλήρως μέχρι το 2075 –μια ανάλογη επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής δανείων που είχε χορηγηθεί στη Δυτική Γερμανία το 1953, αναφέρει το άρθρο.

Το φθινόπωρο θα λάβουν χώρα περαιτέρω αποτελεσματική μείωση του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας να παραμείνει και το ΔΝΤ στη συμφωνία. Η επιμονή της Γερμανίας να φέρει και το ΔΝΤ είναι πολιτικά σκόπιμη ωστόσο οικονομικά αντιφατική, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να καταστεί αυτός ο δανεισμός “εύπεπτος” εσωτερικά, είναι να συνεχίσει να συμμετέχει στη διάσωση άλλος ένας πιστωτής (το ΔΝΤ), το οποίο θα γίνει εάν η Γερμανία ζητήσει από τους φορολογούμενους να επωμιστούν περαιτέρω χρέη μέσω της μείωσης του κόστους των επιτοκίων και της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

- Advertisement -

Οι υποσχέσεις της Merkel στους Γερμανούς ψηφοφόρους είχαν μια Τσίπρας-like ποιότητα: να διατηρήσουν την ενότητα των μελών του ευρώ, να αποφευχθεί η πλήρους κλίμακας αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και να παραμείνουν οι οικονομικές πολιτικές του ευρώ σύμφωνες με την γερμανική αντίληψη.

Τόσο η Merkel όσο και ο Τσίπρας έχουν επιλύσει τα δικά τους “τριλήμματα”, επιχειρώντας να διατηρήσουν τα δικά τους εκλογικά σώματα στο σκοτάδι σχετικά με το σε ποιο βαθμό έχουν “καταπατήσει” τις αρχές τους.

Και οι δύο ηγέτες έχουν αντιμετωπίσει εξεγέρσεις στα κόμματά τους: ο Τσίπρας με την διαίρεση από το κόμμα του της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, και η Merkel την προηγούμενη εβδομάδα όπου ένας αυξημένος αριθμός των μελών του κόμματός της ψήφισε κατά της ελληνικής διάσωσης.

Ωστόσο, επισημαίνει ο Marsh, ο Τσίπρας υποστηρίζεται από το 61% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, παρά το ότι έχει υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών για την οικονομική αναδιάρθρωση. Στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, “θα πετύχει την στρατηγική του της ενοποίησης βάσης πολιτικής ισχύος έναντι των αποδυναμωμένων και διαιρεμένων παραδοσιακών κομμάτων που τους λείπει τόσο η επιθυμία όσο και η ικανότητα να επιστρέψουν στην κυβέρνηση στο προσεχές μέλλον”.

Ακόμη κι αν χάσει κάποιους αντάρτες από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο κόμμα της άκρας αριστεράς, ο Τσίπρας μπορεί να επωφεληθεί από έναν πιθανό συνασπισμό με τα δύο “μικρά, φιλοευρωπαϊκά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι. Το τρίτο φιλοευρωπαϊκό κόμμα, η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, θα ηγείται της αντιπολίτευσης”.

Σύμφωνα με τον David Marsh, ο Τσίπρας αξιοποιεί τις εκλογές για να επωφεληθεί από την ευρεία εσωτερική αναγνώριση του γεγονότος ότι “έχει αντισταθεί στις πιο κτηνώδεις απαιτήσεις των πιστωτών του, ωστόσο προτού τεθούν σε ισχύ οι νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα διάσωσης, τον Οκτώβριο.

“Όπως έχω γράψει επανειλημμένως τους τελευταίους έξι μήνες, η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευτεί τα διαπραγματευτικά της χαρτιά με αυτοκυριαρχία. Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης, εγκατέλειψαν διαβολικά την διπλωματική λεπτότητα και κέρδισαν μέγιστη ανταμοιβή από την ευρωπαϊκή Realpolitik. Η άποψή μου ήταν πως το πιο προβληματικό κράτος-μέλος της ευρωζώνης θα παραμείνει εντός του ευρώ όσο η αξία της ελληνικής ενόχλησης (GNV), τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, κρίθηκε ότι είναι χαμηλότερη εντός του συστήματος (Ι) από ό,τι θα ήταν εκτός(Ο)”.

Μέχρι στιγμής, τονίζει ο Marsh, η GNV-O είναι ακόμη υψηλότερη από την GNV-I. Όλοι οι ελληνικοί ελιγμοί –συζητήσεις με την Ρωσία, ανησυχίες για την ανθρωπιστική καταστροφή στην Μεσόγειο, σπέκουλα ότι μια ελληνική έξοδος θα οδηγήσει στην κατάρρευση το ευρώ- ήταν χρήσιμα τεχνάσματα για να διατηρηθεί ανέπαφη η εξίσωση. Το “βραβείο του Τσίπρα ήταν μια μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση χρέους. Εάν ακολουθήσουν και άλλοι διεθνείς οφειλέτες το παράδειγμά του, οι πιστωτές θα αντιμετωπίσουν έναν εφιάλτη”.

capital.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ