Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΕνεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο

- Advertisement -

Γραπτή ερώτηση προς την Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, σχετικά με ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου με αποθέματα γύρω στα 30tcf (Τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια). Το συγκεκριμένο κοίτασμα (Shorouk) συνορεύει με το Οικόπεδο 11που βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Advertisement -

Η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τότε που έχουν ανακαλυφθεί τα αποθέματα έχει παραβιαστεί συλλήβδην από εναέρια και πλωτά μέσα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν, εκβιαστικά, την ΚΔ να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο και στην περίπτωση που το πράξει, να παραδώσει στο παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων ποσοστό από τα έσοδα.

Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου κοιτάσματος αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει κοίτασμα – μαμούθ και στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά παράλληλα αυξάνει και τις πιθανότητες να εκδηλωθεί νέο μπαράζ τουρκικής επιθετικότητας εις βάρος ενός κράτους – μέλους, της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία αδιαφόρησε επιδεικτικά στις ανεμικές προσπάθειες της ΕΕ να ασκήσει πιέσεις για να αποχωρήσει το “Μπαρμπαρός” από την Κυπριακή ΑΟΖ το προηγούμενο έτος.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι προτίθεται να πράξει για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο;

Τι συνέπειες είχε η υιοθέτηση της πρόταση ψηφίσματος, (2014/2921(RSP)), σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα;

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ