Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΕΤΕ: Στο τραπέζι η πώληση του 100% της Finansbank

ΕΤΕ: Στο τραπέζι η πώληση του 100% της Finansbank

- Advertisement -

Goldman Sachs και Morgan Stanley καλούνται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να παρουσιάσουν ενδιαφερόμενους επενδυτές. Πού μπαίνει ο πήχης και γιατί επιβάλλεται η αποεπένδυση από την Τουρκία. Δεν έχει υποβληθεί ακόμη αίτημα στην DG Comp. Αναμένονται ανακοινώσεις.

 

Την πώληση του συνόλου του ποσοστού που διαθέτει στη Finansbank (σ.σ. περίπου 99%) εξετάζει η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης που πρόκειται να υποβάλει στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

- Advertisement -

Η επιβολή των capital controls και η άρδην αλλαγή του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα προβληματίζουν την Εθνική καθώς τα στελέχη της γνωρίζουν ότι δύσκολα θα πετύχει κάτι ανάλογο με το 2014: να δεχθεί δηλαδή η DG Comp την πώληση του 40% της Finansbank και τη διατήρηση από την Εθνική του ελέγχου της τουρκικής θυγατρικής της.

Το ύψος άλλωστε των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από το Asset Quality Review και το Stress Test για το σύνολο των συστημικών τραπεζών δείχνει αρκετά υψηλό, ώστε να αποφευχθεί η αποεπένδυση από την Τουρκία.

Υπό το πρίσμα αυτό η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, οι οποίες είχαν αναλάβει από πέρυσι το φθινόπωρο τη διερεύνηση ενδιαφερόμενων επενδυτών για τη Finansbank, καλούνται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να ολοκληρώσουν νέο γύρο επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Εφόσον η διερεύνηση αποδώσει δύο τουλάχιστον αξιόπιστες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος εντός του αποδεκτού εύρους αποτίμησης, η διαδικασία θα συνεχιστεί άμεσα, με στόχο να ολοκληρωθεί η πώληση πριν από το τέλος του έτους.

Με αυτόν τον τρόπο η Εθνική θα μειώσει άμεσα τις κεφαλαιακές ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν από τη συνολική αξιολόγηση, δημιουργώντας συνθήκες ευκολότερης πρόσβασης στις αγορές.

Σημειώνεται ότι η πώληση της Finansbank, όπως και non core business assets του ομίλου (NBGI, Αστέρας, Εθνική Ασφαλιστική), προσμετράται στο δυναμικό σενάριο του stress test, μειώνοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν με το βασικό σενάριο.

- Advertisement -

Ως γνωστόν, οι ιδιώτες επενδυτές πιέζουν την ΕΚΤ να αποδεχθεί την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου και του AQR από τις αγορές, με κάλυψη του υπόλοιπου ποσού από το ΤΧΣ.

Στελέχη του ομίλου της Εθνικής, μιλώντας στο Euro2day.gr, αρνούνται να σχολιάσουν τις σχετικές πληροφορίες περί έναρξης της διαδικασίας πώλησης της Finansbank, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα θα τοποθετηθεί επισήμως εφόσον υπάρξει ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Διευκρινίζουν πάντως ότι δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα αίτημα στην DG Comp για την πώληση του συνόλου του ποσοστού που διατηρεί στη Finansbank.

Να σημειωθεί ότι πηγές της τράπεζας μιλώντας στο ΑΠΕ υποστήριξαν ότι εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις για την έγκαιρη κάλυψη τυχόν αναγκών ανακεφαλαιοποίησης. Όπως σημείωναν, κατά την παρούσα διερευνητική φάση και μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών ασκήσεων από την ΕΚΤ, θεωρείται πρώιμη οποιαδήποτε πρόβλεψη αναφορικά με την Finansbank.

Πηγή: Euro2day 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ