Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΚατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

- Advertisement -

To Σάββατο ψηφίζεται από την ολομέλεια

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή και αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου και το μεσημέρι συζητείται στην  Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ενώ αύριο Σάββατο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ενημερώνοντας την Πέμπτη τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για της εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και τις ενέργειες της κυβέρνησης στην οικονομία, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εξελιχθεί θετικά

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «μέχρι τώρα το ελληνικό Δημόσιο έχει συνεισφέρει πάρα πολλούς πόρους για τη διάσωση των τραπεζών και επομένως αυτή η ανακεφαλαιοποίηση θέλουμε να είναι η τελευταία… Οι προϋποθέσεις για να υπάρξει θετική έκβαση υπάρχουν».

- Advertisement -

Κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «το πιο κρίσιμο είναι να έχουμε θετική συνέχεια μετά», καθώς υποστήριξε ότι «ο λόγος που απέτυχαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν διότι δεν συνοδεύτηκαν από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, το οποίο αποτελεί το μεγάλο βαρίδι, τη μαύρη τρύπα».

Λειτουργία τραπεζών χωρίς  κρατική παρέμβαση 

Το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών θα αποτυπώνει την πρόθεση όλων των πλευρών για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών και για το μέρος του δυσμενούς σεναρίου που δεν θα καλυφθεί από ιδιώτες θα παρέμβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα λάβει έναν συνδυασμό κοινών μετοχών με πλήρες δικαίωμα ψήφου και coco’ s μετατρέψιμα σε μετοχές.

Η ποσόστωση μεταξύ κοινών μετοχών και coco’s θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση στη συνέχεια, αφού θα υπάρχει η εικόνα για το ύψος των κεφαλαίων και τις τιμές που θα διαμορφωθούν από το book building», ενώ με  υπουργικές αποφάσεις θα καθοριστούν και άλλα τεχνικά θέματα, καθώς ο συνδυασμός των τελικών μεγεθών που προκύπτουν από τη διαγνωστική άσκηση της ΕΚΤ και τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών θα κρίνουν αρκετά ζητήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ταμείο θα έχει πλέον αυξημένο ρόλο και παρέμβαση στη λειτουργία των τραπεζών, ενώ θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των διοικήσεων. Το ΤΧΣ, όπως και η ΤτΕ θα έχουν επίσης κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Tο νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνει υπερεξουσίες για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διασφάλιση ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν χωρίς κρατική παρέμβαση.

Διαβάστε:

- Advertisement -

 εδώ εδώεδώεδώεδώ και εδώ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ