Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΚόσμοςΣυντριβή ρωσικού Airbus: Τεχνικό πρόβλημα ή τρομοκρατική ενέργεια

Συντριβή ρωσικού Airbus: Τεχνικό πρόβλημα ή τρομοκρατική ενέργεια

- Advertisement -

Το Ισλαμικό Κράτος στην στην Αίγυπτο με ανάρτηση στο twitter ισχυρίζεται ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος – Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις τρομοκρατικού χτυπήματος

Με ανάρτησή του στο Twitter το Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος που κατέπεσε σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ.

«Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι» ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.

Ρωσία: Διαψεύδει τα περί τρομοκρατικής επίθεσης

- Advertisement -

Mιλώντας στο πρακτορείο Interfax, ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκόλοφ αναφερόμενος στους ισχυρισμού ότι το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος που συνετρίβη στην Αίγυπτο καταρρίφθηκε από τρομοκράτες, είπε «Τώρα, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι το ρωσικό επιβατικό (…) υποτίθεται ότι καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες. Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής». Συνεχίζοντας, ανέφερε «Είμαστε σε στενή επαφή με τους Αιγύπτιους συναδέλφους μας και τις αεροπορικές αρχές της χώρας αυτής. Προς το παρόν, δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτούς τους υπαινιγμούς», συνέχισε.

Το ιστορικό

Το ρωσικό αεροσκάφος με 224 επιβαίνοντες συνετρίβη το πρωί του Σαββάτου στην Χερσόνησο του Σινά ενώ εκτελούσε την πτήση από το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου στην Αγία Πετρούπολη. Το αιγυπτιακό υπουργείο πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι στο ρωσικό αεροπλάνο επέβαιναν 63 άντρες, 138 γυναίκες και 17 παιδιά αλλά διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί τα μαύρα κουτιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Ρωσίας στο Κάιρο, δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή του αεροσκάφους.  “Δυστυχως, όλοι οι επιβάτες της πτήσης 9268 της Kogalymavia από το Σαρμ ελ Σέιχ για την Αγία Πετρούπολη είναι νεκροί” ανέφερε, στα ρωσικά, η πρεσβεία με μηνύματά της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Στην ίδια τραγική επιβεβαίωση προέβησαν και νοσοκομειακές πηγές και πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Μάλιστα σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, η πρεσβεία ανέφερε ότι οι επιβάτες ήταν λιγότεροι από τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα επισήμως από τις αιγυπτιακές αρχές και το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας.

“Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, υπήρχαν 212 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος στο αεροπλάνο” σημείωσε ενώ αρχικά όλες οι άλλες πηγές έκαναν λόγο για 217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα.

- Advertisement -

Νωρίτερα, στον τόπο συντριβής του Airbus A321 της εταιρίας Kogalymavia, παρά το δύσβατο του σημείου, έσπευσαν σωστικά συνεργεία που μάλιστα μετέφεραν ότι μέσα από την άτρακτο ακούγονται «φωνές». Όπως ανέφερε Αιγύπτιος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, «Υπάρχει ένα άλλο τμήμα του αεροσκάφους, με επιβάτες μέσα, και οι διασώστες προσπαθούν ακόμη να μπουν σε αυτό. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε επιζώντες, ιδίως επειδή ακούστηκαν βογκητά από μέσα». 


 
Περίπου 150 πτώματα, πολλά από τα οποία απανθρακωμένα, βρέθηκαν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες στο Airbus ήταν Ρώσοι τουρίστες που επέστρεφαν στη χώρα τους από το δημοφιλές θέρετρο. 

Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τελικά το αεροσκάφος στην περιοχή Χασάνα, νότια του Αρίς, στο Σινά, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο πολιτικής αεροπορίας.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και το γραφείο του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Σερίφ Ισμαήλ. «Τα αεροσκάφη του στρατού βρήκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους (…) σε μια ορεινή περιοχή, 45 ασθενοφόρα εστάλησαν στη ζώνη για να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Αξιωματούχος της αιγυπτιακής ασφάλειας τόνισε ότι οι επιζώντες και οι σοροί των νεκρών θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο Κάιρο.

Χάθηκε από τα ραντάρ 25 λεπτά μετά την απογείωσή του 

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής αρχής πολιτικής αεροπορίας Rosaviatia, Σεργκέι Ισβόλσκι, διευκρίνισε επίσης ότι το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Σαρμ Ελ Σέιχ στις 05:51 ώρα Ελλάδος και ότι χάθηκε η επαφή μαζί του περίπου 25 λεπτά αργότερα.

Πηγές της αιγυπτιακής ασφάλειας σημείωσαν παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη. Ισλαμιστές μαχητές δραστηριοποιούνται σε κάποιες περιοχές του Σινά.

Στο σημείο σπεύδει ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου 

Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε και επίσημα την συντριβή του αεροσκάφους και  ο πρωθυπουργός της χώρας Σερίφ Ισμαήλ κατευθύνεται ήδη προς το σημείο της συντριβής. Σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού πρωθυπουργικού γραφείου διευκρινίζεται ότι ο Ισμαήλ σχημάτισε μια υπουργική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων για να διαχειριστεί την τραγωδία. 

Την ίδια ώρα, οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους. Ο γενικός εισαγγελέας Ναμπίλ Σάντεκ ζήτησε από μια ομάδα εισαγγελέων να μεταβούν επιτόπου και να ερευνήσουν τα συντρίμμια.

Συλλυπητήρια από Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, διατάζοντας παράλληλα την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στην περιοχή. Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ως ημέρα εθνικού πένθους για την αεροπορική τραγωδία.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Ο πρόεδρος «έδωσε εντολή στον υπουργό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (…) Βλαντίμιρ Πουτσόφ να στείλει αμέσως, κατόπιν συμφωνίας με τις αιγυπτιακές αρχές, το αεροσκάφος του υπουργείου στην Αίγυπτο» για να συμμετάσχει στις έρευνες στο σημείο της συντριβής, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.

Εξάλλου, η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την “παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων”. Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή, ωστόσο ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, τόνισε ότι ακόμη είναι “πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια” της τραγωδίας.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργς Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, τα αίτια της συντριβής του Airbus A321 της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia στη χερσόνησο του Σινά θα διευκρινιστούν μόνο μετά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας με τη συμμετοχή της Ρωσίας. “Σε κάθε περίπτωση, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις αιτίες μόνο αφού αναλυθούν επιμελώς όλες οι πληροφορίες και διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα. Η ρωσική πλευρά ασφαλώς θα συμμετάσχει ερευνά στην έρευνα”, τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το αεροσκάφος είχε πιστοποιητικό πτητικής ικανότητας.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Kogalymavia τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία βάση για να αποδοθεί η συντριβή σε ανθρώπινο λάθος. Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία RIA και Interfax, που επικαλούνται εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας, ο κυβερνήτης ήταν πολύ έμπειρος αφού είχε 12.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του ενώ και στο αεροσκάφος είχε γίνει πλήρης συντήρηση.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Πούλκοβο συγκεντρώνονται οι οικογένειες των θυμάτων 

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Πούλκοβο στην Αγία Πετρούπολη έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται οι οικογένειες των θυμάτων.  Εκεί, οι αρχές έχουν στήσει ένα κέντρο βοήθειας για να ενημερώνουν τους οικείους των επιβαινόντων στο αεροσκάφος. 

 

 

“Θα ελπίζω μέχρι τέλους ότι είναι ζωντανοί…”

“Περιμένω τους γονείς μου. Τους μίλησα στο τηλέφωνο αφού είχαν ήδη επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και μετά άκουσα τις ειδήσεις…” λέει με λυγμούς η Έλα Σμίρνοβα, μια 25χρονη γυναίκα. “Θα συνεχίσω να ελπίζω ότι είναι ζωντανοί όμως μάλλον δεν θα τους ξαναδώ ποτέ” ξεσπάει, περιτριγυρισμένη από άλλους συγγενείς επιβατών που αδυνατούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Οι ρωσικές αρχές ναύλωσαν λεωφορεία για να μεταφέρουν τις οικογένειες των επιβατών σε ένα κοντινό ξενοδοχείο ενώ, για προληπτικούς λόγους, έστειλαν στο αεροδρόμιο και ασθενοφόρα.

“Δεν καταλαβαίνω τι έγινε” λέει η 20χρονη Άννα ενώ την οδηγούν σε μια άκρη δύο υπάλληλοι των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

Η Ιρίνα Σεμιόνοβα, 35 ετών, πήγε στο Πούλκοβο για να μάθει περισσότερα για τη φίλη της, Νατάσα. “Κι εγώ, μόλις γύρισα από το Σαρμ ελ Σέιχ. Γνωριστήκαμε στο ξενοδοχείο όπου έκανε διακοπές με μια φίλη της. Επικοινωνήσαμε για τελευταία φορά όταν βρισκόταν στο κατάστημα αφορολογήτων ειδών του αεροδρομίου του Σαρμ ελ Σέιχ. Μου είπε ότι θα μου αγοράσει ένα άρωμα” αφηγείται, δείχνοντας στο κινητό τηλέφωνό της μια φωτογραφία της ξένοιαστης φίλης της, με μαγιό και γυαλιά ηλίου.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το αεροσκάφος είχε ναυλωθεί από το τουριστικό πρακτορείο Brisco που δραστηριοποιείται κυρίως στην Τουρκία και την Αίγυπτο, δυο χώρες που προτιμούν οι Ρώσοι τουρίστες για τις διακοπές τους.

Η εταιρεία Kogalymavia, που λειτουργεί από το 2012 με την ονομασία Metrojet, ιδρύθηκε το 1993 με το όνομα Kolavia. Διαθέτει δύο αεροσκάφη Α320 και επτά Α321 και κατατάσσεται 19 στη Ρωσία όσον αφορά τον αριθμό των επιβατών που μεταφέρει, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ρωσικών αρχών πολιτικής αεροπορίας. Το 2010 ένα από τα αεροσκάφη της, ένα Tupolev 154 που είχε ναυλωθεί από την εταιρεία Taban πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μασχάντ του Ιράν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί από τους επιβάτες του.
Το Α321 που συνετρίβη σήμερα πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1997 για τη λιβανέζικη εταιρεία MEA. Κατόπιν πουλήθηκε στην Onur Air, στη Saudi Arabian Airlines, επανήλθε στην κατοχή της Onur Air και πετούσε για την Kogalymavia από το 2012.

Στο Πουλκοβο σήμερα, πολλοί επιβάτες κατηγορούσαν την εταιρεία, όπως μια γυναίκα που επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αίγυπτο. “Δεν ξέρουμε ποιο αεροπλάνο θα έχουμε… Αν είναι της Kogalymavia, δεν θέλουμε να πάμε”, είπε στη δημόσια τηλεόραση.

Πιθανότατα τεχνικό πρόβλημα οδήγησε στη συντριβή του αεροσκάφους

Από την πρώτη επισκόπηση στο σημείο της συντριβής του ρωσικού Airbus στο Σινά, φαίνεται ότι το αεροσκάφος της εταιρίας Kogalymavia κατέπεσε πιθανότατα λόγω τεχνικού προβλήματος, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Βόρειο Σινά.

Το αεροπλάνο έπεσε κάθετα, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά του να τυλιχθούν στις φλόγες.

Νωρίτερα, μια άλλη πηγή ανέφερε ότι το Airbus είχε κοπεί στα δύο, σε ένα μικρότερο κομμάτι της ουράς και σε ένα μεγαλύτερο το οποίο προσέκρουσε σε έναν βράχο.

Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών Rostransnadzor ξεκίνησε ήδη ελέγχους για να διαπιστώσει αν η αεροπορική εταιρεία τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας. Η δημόσια τηλεόραση Rossiya 24 μετέδωσε μάλιστα ότι αξιωματούχοι ερευνούν τα γραφεία της εταιρείας στη Μόσχα και έχουν κατασχέσει ορισμένα έγγραφα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, σε προηγούμενο έλεγχο ρουτίνας, τον Μάρτιο του 2014, η Rostransnadzor είχε εντοπίσει παραβιάσεις όμως η εταιρεία φρόντισε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς μέσα στο χρονικό περιθώριο που της είχαν δώσει οι αρχές.

Από το Παρίσι, η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus δήλωσε έτοιμη να παράσχει τη βοήθειά της στις έρευνες για το δυστύχημα. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το συγκεκριμένο Airbus A321-200 ήταν ηλικίας 18 ετών και ανήκε στην Metrojet (άλλη ονομασία της Kogalymavia) από το 2012. Είχε πραγματοποιήσει σχεδόν 21.000 πτήσεις συνολικής διάρκειας 56.000 ωρών και διέθετε κινητήρες IAE-V2500. Η Airbus τόνισε ότι είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη τεχνική υποστήριξη στις γαλλικές ερευνητικές αρχές και στις αρχές που θα αναλάβουν να ερευνήσουν την υπόθεση.

Τρομοκρατική ομάδα προσκείμενη στο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους

Παρότι οι Αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως το αεροσκάφος κατέπεσε μετά από τεχνικά προβλήματα, μια τρομοκρατική ομάδα προσκείμενη στο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους. 

«Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατάφεραν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροπλάνο πάνω από την επαρχεία του Σινάι, το οποίο μετέφερε περισσότερους από 200 σταυροφόρους. Σκοτώθηκαν όλοι, δόξα τον Θεό» γράφει η ανακοίνωση της οργάνωσης, που διακινήθηκε μέσω Twitter από τους υποστηρικτές της. 

 
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ