Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςBBC:Πώς γίνεται το ανθρωποκυνηγητό για τους τρομοκράτες

BBC:Πώς γίνεται το ανθρωποκυνηγητό για τους τρομοκράτες

- Advertisement -
BBC:Πώς γίνεται το ανθρωποκυνηγητό για τους τρομοκράτεςH γαλλική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον Βελγικής καταγωγήςΣαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικό ύποπτο των τρομοκρατικών επιθέσεων με τους 129 νεκρούς στο Παρίσι. Αλλά πώς διεξάγονται τέτοιες επιχειρήσεις και ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρχές;

«Οπως με οποιοδήποτε άλλο έγκλημα, το κλειδί είναι να συγκεντρωθούν και να αποκρυπτογραφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Καταθέσεις μαρτύρων, και ιατροδικαστικά ευρήματα πρέπει να ληφθούν και να υποβληθούν σε επεξεργασία. Μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, η ταχεία συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων επέτρεψε στις  αστυνομικές αρχές να εντοπίσουν τον Μπραχίμ Αμπντεσλάμ ως τον καμικάζι που ανατινάχτηκε έξω από ένα μπαρ», γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ το BBC. 

Eνα VW Polo με ξένες πινακίδες βρέθηκε κοντά στην αίθουσα συναυλιών Bataclan, όπου 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Eνα εισιτήριο στάθμευσης μέσα στο αμάξι οδήγησε στο Μόλενμπεκ, ένα προάστιο των Βρυξελλών. Είναι μια περιοχή που συνδέεται με προηγούμενες επιθέσεις, και θεωρείται άνδρο τζιχαντιστών στο Βέλγιο. Η αστυνομία ανακάλυψε ότι το αυτοκίνητο είχε ενοικιαστεί από τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αδελφό του Μπραχίμ.

«Τα κύρια πράγματα που αναζητούν οι αρχές είναι ίχνη από DNΑ, δακτυλικά αποτυπώματα, καταθέσεις μαρτύρων και πλάνα από κάμερες και βίντεο – στοιχεία «ψηφιακής εγκληματολογίας», η οποία, δεδομένης της καταστροφής στις σκηνές του Παρισιού, μπορεί να αποδειχθεί πιο χρήσιμη για τον γρήγορο εντοπισμό υπόπτων από ό,τι το DNA και τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Μόλις η αστυνομία αποκτήσει μια ιδέα για το ποιος είναι ο ύποπτος, επιχειρεί να τον συλλάβει το συντομότερο δυνατόν. Ενας τρόπος για να το επιτύχει είναι να αποκλείσει μια περιοχή ή ακόμη και την χώρα, με οδοφράγματα, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ακόμη και με κλείσιμο των συνόρων – ή τουλάχιστον με εντατικούς στοχευμένους ελέγχους», τονίζει το BBC.

Οι αρχές δημιουργούν επίσης το προφίλ του υπόπτου, με πληροφορίες από παντού – και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – με στόχο να οδηγηθούν στα μέλη της οικογένειας, τους φίλους, ακόμη και τους συνεργούς του καταζητούμενου. Εάν οι ερευνητές εντοπίσουν υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα του υπόπτου έχουν στα χέρια τους έναν θησαυρό από πληροφορίες.

 
Πολύτιμη μπορεί να αποδειχθεί και η βοήθεια του κοινού. Η δημοσίευση φωτογραφιών και περιγραφών των υπόπτων είναι ένας καλός τρόπος για να συγκεντρώσουν πληροφορίες οι αρχές.
 
Μόλις καταστούν διαθέσιμες σημαντικές πληροφορίες για τους υπόπτους, οι αρχές αρχίζουν να ανακρίνουν μέλη της οικογένειας, φίλους και συνεργάτες. Μερικές φορές, ακολουθούν επιδρομές, όπως συνέβη σε 150 διευθύνσεις στη Γαλλία, την Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις εφόδους συνελήφθησαν πολλά άτομα και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων.
Πηγή: Το Βήμα 
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ