Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΑμπάς: Μεγαλειώδες το βήμα της ελληνικής βουλής

Αμπάς: Μεγαλειώδες το βήμα της ελληνικής βουλής

- Advertisement -

Η Βουλή ζήτησε από την κυβέρνηση την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Η Βουλή των Ελλήνων ζήτησε ομόφωνα από την ελληνική κυβέρνηση την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, σε ειδική συνεδρίαση παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς. Ο κύριος Αμπάς έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Σας υποδεχόμαστε με την παρουσία του πρωθυπουργού και μελών του προεδρείου της Βουλής, του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας και της Επιτροπής Ελληνο-παλαιστινιακής φιλίας της Βουλής. Σε ειδική συνεδρίαση στην αίθουσα του κοινοβουλίου θα ληφθεί η απόφαση δια ψηφοφορίας που με βάση με συγκεκριμέμνες διαπιστώσεις θα ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Βούτσης, υποδεχόμενος, νωρίτερα, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

- Advertisement -

«Το μεγαλειώδες βήμα της εισήγησης προς την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης θα καταγραφεί στην ιστορία και την πορεία του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε από την πλευρά του ο Μαχμούτ Αμπάς.
«Αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια που παρευρισκόμαστε σήμερα στο προπύργιο της ελληνικής δημοκρατίας», συνέχισε ο παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος εξέφρασε εξ ονόματος του παλαιστινιακού λαού, ευγνωμοσύνη και ευαρέσκεια για το «μεγαλειώδες» -όπως το χαρακτήρισε- «βήμα της ελληνικής βουλής, που συμβάλλει περαιτέρω στην ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης».

«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο δικό μας σπίτι. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα για την σύσφιξη των στενών ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών», είπε ο κ. Αμπάς και κατέληξε:
«Πρόσφατα υποδεχθήκαμε τον πρωθυπουργό ελπίζουμε να υποσχεθούμε σύντομα τον Πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Η τελετή υποδοχής του Παλαιστίνιου προέδρου στο ελληνικό κοινοβούλιο ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έδωσε στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο συλλογή έργων ζωγραφικής γνωστού Έλληνα ζωγράφου. Από την πλευρά του ο κ. Αμπάς έδωσε πίκανα που απεικονίζει τον Ιερό ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, «Ναός, που» -όπως είπε- «βρίσκεται στις καρδιές όλων μας».

Έκκληση, προκειμένου να μη μετατραπεί η πολιτική διένεξη για το παλαιστινιακό ζήτημα σε θρησκευτική, γιατί αυτό, όπως είπε, θα δώσει έδαφος σε εξτρεμιστές, απηύθυνε κατά την ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο κ. Αμπάς χαρακτήρισε την κατοχή εδαφών από το 1967 ως το «μακριοβιότερο καταπιεστικό φαινόμενο που γνώρισε η ανθρωπότητα» και την επέκταση των κατοχικών διαδικασιών και την ανέγερση του τείχους, ως «επικύνδυνα φαινόμενα», ενώ τόνισε, ότι είναι υπέρ του ειρηνικού αγώνα και καταδικάζει κάθε μορφής βία. «Θέλουμε ειρηνική διαπραγμάτευση και πιστεύουμε στο όραμα δύο κρατών που θα είναι αναγνωρισμένα από όλες στις χώρες του κόσμου, ώστε να ζήσουμε με ασφάλεια και σταθερότητα» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ψήφισμα που υιοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, ο κ. Αμπάς έκανε λόγο για «μεγαλειώδες βήμα του ελληνικού λαού» και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ χαρακτήρισε ως «τελευταία ευκαιρία» την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Παλαιστινιακό.

Νωρίτερα, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, η ελληνική Βουλή υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, καλεί όλες τις πλευρές να συμβάλουν στην ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

- Advertisement -

Στο ψήφισμα γίνεται επίκληση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Παλαιστινιακό και εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας και την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ενώ δηλώνεται η «σταθερή προσήλωση του ελληνικού λαού για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ