Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΓιούνκερ: Παράλογη και μη δημοκρατική η απαίτηση για προληπτικά μέτρα

Γιούνκερ: Παράλογη και μη δημοκρατική η απαίτηση για προληπτικά μέτρα

- Advertisement -
«Παράλογη» και μη δημοκρατική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μσκοβισί ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους έφθασαν σε αδιέξοδο.
«Σε μια -όπως περιεγράφη- σε έντονους τόνους παρέμβαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ήταν “παράλογες” και ότι “σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση”», αναφέρει το ΜΝΙ και προσθέτει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στην συνεδρίαση, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. «Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη. «Είμαστε κατά 95% κοντά σε συμφωνία. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να φτάσουμε γρήγορα στο 100%», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η εκ των προτέρων απαίτηση για λήψη μέτρων δεν είναι δημοκρατική. Όπως αναφέρεται ακόμη στο τηλεγράφημα, ο κ. Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας, στην διάρκεια της οποίας «αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην ιδέα ότι το προληπτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νωρίτερα: Ενόχληση Γιούνκερ για “προληπτικά” μέτρα ΔΝΤ: Πιθανό νέο Eurogroup την επόμενη Τρίτη
Την σφοδρή αντίδραση κύκλων της Κομισιόν φαίνεται να προκαλούν οι πιέσεις του ΔΝΤ για λήψη επιπλέον μέτρων, πέραν της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, με την πιο ηχηρή παρέμβαση να έρχεται δια στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος διαμηνύει ότι δεν μπορούν να επιβληθούν άλλα μέτρα στην Ελλάδα. Με σειρά δηλώσεων, τις τελευταίες ώρες, αξιωματούχοι της ΕΕ απαντούν στους «σκληρούς» των επικεφαλής των θεσμών που ζητούν τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, πέραν των 5,4 δισ. που έχουν ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, αναφέρει η Ημερησία.
Η πλέον ηχηρή παρέμβαση ήταν αυτή του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό και μη λογικό το σχέδιο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα». Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, υπογράμμισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Eurogroup. «Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και να βοηθήσουμε», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος -σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους- ζήτησε την άμεση σύγκληση έκτακτου Eurogroup, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα επίσης με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ ο επικεφαλής της Κομισιόν μετά την ενημέρωση που είχε από τους κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί είπε ότι είναι παράλογο (unreasonable) και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα. Χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι, ο πρόεδρος της Κομισιόν άσκησε κριτική και στην στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη. Ο κος Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι έχουμε φτάσει στο 95% της συμφωνίας και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100% της συμφωνίας.

Αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα του κ. Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα. Μπαράζ δηλώσεων για την Ελλάδα Σε ανάλογο μήκος κύματος, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για Eurogroup πολύ σύντομα», ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε στο δίκτυο Bloomberg πως «το Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος». Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας ανέφερε πως είναι σε στενή επαφή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, και τόνισε ότι «πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών». Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε πως δεν χρειάζεται έκτακτη σύνοδος κορυφής, αλλά ένα Eurogroup. Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων».

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ