Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΘρησκείεςΣε τεντωμένο σκοινί (πάλι) οι σχέσεις Κύριλλου-Βαρθολομαίου

Σε τεντωμένο σκοινί (πάλι) οι σχέσεις Κύριλλου-Βαρθολομαίου

- Advertisement -

Στο παρά πέντε της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου το Πατριαρχείο Μόσχας «απειλεί» (;) να μην μετάσχει των εργασιών αν δεν τηρηθούν τα συμπεφωνημένα  προσκαλώντας και τις άλλες Εκκλησίες ..να ακολουθήσουν…

Σε κρίσιμο σημείο –πάλι – οι σχέσεις Μόσχας και Φαναρίου. Ο Πατριάρχης Κύριλλος απέστειλε την  εβδομάδα που πέρασε επιστολή προς την Α.Θ.Π τον Αρχ. Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη στον οποίο με αιχμηρό τρόπο θέτει μια σειρά ζητήματα διαδικαστικά αλλά και ουσιαστικά που αφορούν στην λειτουργία της Μεγάλης Πανορθοδόξης  Συνόδου όπου συγκαλείται στην Κρήτη από 19 μέχρι και 26 Ιουνίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι χανίων. Στην επίμαχη επιστολή που κοινοποιήθηκε  και στους υπόλοιπους  13 Προκαθημένους  μεταξύ άλλων του τονίζει:

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ & ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ  ΠΡΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ   ΣΗΜΕΙΟ Α «Οι Προκαθήμενοι δεν παρακάθηνται ημικυκλικώς, αλλά εις δύο παραλλήλους γραμμάς, παρακαθήμενοι ο εις έναντι του άλλου και οι πάντες με το πλευρόν αυτών προς τον Πρόεδρον (…). Επιπλέον εις το παρουσιασθέν σχεδιάγραμμα οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών ούτε εις ίδιον τραπέζιον παρακάθηνται, αλλά εις θέσιν  ιδιαιτέραν  έκαστος και εξ αποστάσεως ο εις εκ των αδελφών αυτού, κεχωρισμένοι όντες, ούτε λέξιν ανταλλάξαι δυνάμενοι με τον πλησίον αυτών. Η κατάταξις των τραπεζιών τούτων είναι τοιαύτη, ώστε ούτε καν προσφέρει τη δυνατότητα εις τα διεθνή ΜΜΕ, όπως προβάλουν εις το διεθνές ακροατήριον πάντας τους συνελθόντας Προκαθημένους των Αγίων του Θεού Εκκλησιών ταυτοχρόνως. Ούτως διαλύεται η συνολική εικών της Συνόδου». «Εκείνο το οποίον βλέπομεν», δηλώνει ο Πατριάρχης Μόσχας «εις το σχεδιάγραμμα τούτο είναι ότι  διαφέρει ριζικώς των υφ’ ημών συζητηθέντων εις τας Συνάξεις των Προκαθημένων και όσων βλέπομεν εις τας εικόνας των Οικουμενικών Συνόδων». Και απευθύνοντας μήνυμα προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο σημειώνει «η προτεινόμενη κατάταξις, ως μη ανταποκρινομένη εις την καθ΄ ημάς Ορθόδοξον εκκλησιολογίαν, προσεγγίζει επικινδύνως τα Ρωμαιοκαθολικά πρότυπα».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Μόσχας ζητάει επίσης  «όλοι οι Πατριάρχες και οι Αρχιεπίσκοποι να πάρουν θέση στο ζήτημα και, αφού προτείνει να κάθονται όλοι στο ίδιο ημικυκλικό τραπέζι στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι την κεντρική θέση, «ως Προεδρεύων, φυσικώς, να καταλαμβάνει η Υμετέρα Παναγιότης» και με νόημα συμπληρώνει ο κ. Κύριλλος  «στόχος είναι να προβληθεί εις ολόκληρον τον κόσμον η πιστή εικόνα της ενότητος και της συνοδικότητος». Για να καταλήξει εμφατικά  «Οποιαδήποτε άλλη πρότασις, -όπως χαρακτηριστικά  δηλώνει, – δεν ημπορεί να γίνει αποδεκτή υπό της καθ΄ημάς Εκκλησίας, δεν θα γίνει κατανοητή υπό του λαού του Θεού και θα αποτελεί εν ανυπέρβλητο κώλυμα δια την συμμετοχήν ημών εις τας συνοδικάς συνεδριάσεις».

- Advertisement -

ΣΗΜΕΙΟ Β   Το δεύτερο ζήτημα που  θέτει  ο Πατριάρχης Μόσχας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο  είναι το σημείο που αφορά τις θέσεις που  θα καταλάβουν οι ετερόδοξοι εντός της αιθούσης ,και τονίζει επ αυτού . «Στους ετερόδοξους παρατηρητάς προβλέπονται επίσημοι θέσεις όπισθεν των  Προκαθημένων. Κατ’ αυτόν τον ακριβώς τρόπον, προσθέτει, θα εκληφθή η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος υπό εκείνης της μερίδος των ημετέρων πιστών, οι οποίοι από τώρα διαμαρτύρονται εναντίον της  ως «οικουμενιστική» και ουχί Ορθόδοξος. Διό φρονώ ότι οι παρατηρηταί εκ των ετεροδόξων εκκλησιών (sic) δέον να παρακάθηνται εν αποστάσει εκ των μελών της Συνόδου, ώστε να μην περιληφτούν εις τον φακόν και να μην να αποτελούν μέρος της κοινής εικόνος της Συνόδου».

Η επιστολή αυτή εστάλη  μετά την συνεδρίαση στην Κρήτη της προπαρασκευαστικής  Διορθόδοξης Γραμματείας για την διοργάνωση της Πανορθόδοξης την  Κρήτη στην Ο.Α.Κ το διήμερο 18 με 20 Μαϊου.  Η εν λόγω γραμματεία   αφού συζήτησε μια σειρά ζητήματα  διαδικαστικής φύσεως, θέματα πρωτοκόλλου, και ασφαλείας  και το θέμα της άρτιος οργάνωσης του γραφείου τύπου καθώς και των επί μέρους γραφείων τύπου κάθε μιας από τις 14 αντιπροσωπείες  επιθεώρησε τους  χώρους που θα λάβει χώρα η Μεγάλη Ιστορική Πανορθόδοξη Σύνοδος και εξέτασε τον χωροταξικό  σχεδιασμό που έχει γίνει (σ.σ. από το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξ ολοκλήρου). Σύμφωνα με πληροφορίες του ρεπορτάζ  υπήρξε σφοδρότατη αντίδραση εκ μέρους του εκπροσώπου της Ρωσικής Εκκλησίας από τον  Πρωθιερέα Νικόλαο Μπαλασώφ, Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και δεξί χέρι του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, επίσης από τον  Ιερέα Αλέξανδρο Βόλκωφ, Σύμβουλο της Γραμματείας και Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών καθώς και από τον   Ιερέα Ανατόλιο Τσουριακώφ, ανώτατο  στέλεχος του ΤΕΕΣ. Υπήρξαν αρκετές συνεδριάσεις στο διήμερο αυτό που δεν ευδοκίμησαν με αποτέλεσμα να σταλεί  αυτή η επιστολή του Πατριάρχη Κύριλλου στον Οικουμενικό Πατριάρχη.  Το όργανο αυτό τις τελευταίες ημέρες και όσο πλησιάζει η 16 Ιουνίου, ημέρα άφιξης του Οικουμενικού Πατριάρχη και των 13 Προκαθημένων     συνεδριάζει καθημερινά προκειμένου να επιλύσει διοργανωτικά και πρακτικά ζητήματα εν όψει του μεγάλου ιστορικού γεγονότος υπό την Προεδρεία του Μητρ. Γαλλίας κ. Ιερεμία.  Βασικό ζήτημα πάντα στην ατζέντα αυτών των συναντήσεων τα θέμα της ασφάλειας όλων των αντιπροσωπειών. Ζήτημα για το  οποίο την βασική και  κεντρική ευθύνη  φέρουν οι Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας για αυτό και επίσης καθημερινά στην αστυνομική διεύθυνση Χανίων αλλά και στην περιφέρεια Κρήτης γίνονται εξίσου αντίστοιχες συνεδριάσεις των ιθυνόντων .

–          Η Εκκλησία της Βουλγαρίας

–          Το ζήτημα του Πατριαρχείου Αντιοχείας και η έριδα με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την δικαιοδοσία του Κατάρ

–          Το Πατριαρχείο Ρουμανίας και οι ενστάσεις – παρατηρήσεις που θέτει

–          Η Εκκλησία της Ελλάδος

- Advertisement -

Πρόβλημα όμως ως φαίνεται σύμφωνα και με αποκλειστικές πληροφορίες αναμένεται να υπάρξει και από άλλες Εκκλησίες, μεταξύ αυτών και η Ελλαδική η οποίες με αντίστοιχες επιστολές τους θέτουν παρόμοια ζητήματα και κυρίως το ζήτημα της εγκυρότητας του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Πανορθόδοξης Συνόδου όπου ως γνωστόν αποτελεί σημείο τριβής  σχεδόν για όλες τις Εκκλησίες πλην του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  Τέλος στο παρασκήνιο φουντώνει ο νέος «ιερός» πόλεμος μεταξύ Φαναρίου και Αθήνας και ίσως μετά ή και προ της Μεγάλης  Συνόδου να δούμε ραγδαίες εξελίξεις…

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ