Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΥπερψηφίστηκε η Τροπολογία για τις offshore-Όλοι εναντίον όλων στη Βουλή

Υπερψηφίστηκε η Τροπολογία για τις offshore-Όλοι εναντίον όλων στη Βουλή

- Advertisement -

Άγρια αντιπαράθεση και αλληλοκατηγορίες


Με 190 “ναι” υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος.

Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής , ενώ “παρών” δήλωσαν επτά βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Σφορδή επίεθση εξαπέλησε νωρίτερα ο Πρωθυποργός στη Νέα Δημοκρατία. Στην ομιλία του χαρακτηριστικά είπε οτι η αξιωματική αντιπολίτευση “το έβαλε στα πόδια”, καθώς και ότι “το ψέμα έχει κοντά ποδάρια”.

- Advertisement -

Σε υψηλούς τόνους και η απάντηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας κατατηγόρησε την κυβέρνηση, «ότι κατά τρόπο πονηρό δήθεν κατ’ απαίτηση εναρμόνιση με την Ε.Επεριορίζει τη δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει πως «Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που απεβίωσε», χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «διάταξη-πλυντήριο στην υπόθεση “offshoreΣΥΡΙΖΑ”»

Επίθεση του Πρωθυπουργού για τις offshore: Η ΝΔ το έβαλε στα πόδια

«Να τελειώνει αυτό το παραμύθι. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, γιατί δεν μας κρατάει κανένας στο τσεπάκι του. Γιατί δεν είναι τα δικά μας στελέχη στις λίστες, δεν είναι τα δικά μας στελέχη στα Panama Papers, ούτε στα ημερολόγια του κ. Χριστοφοράκου, ούτε τα pay rolls της Siemens και των πολυεθνικών που κατέστρεψαν τη χώρα και υποθήκευσαν το μέλλον του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια φορτισμένη παρέμβαση, λίγο νωρίτερα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας.

«Είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό, δίνουμε έναν έντιμο αγώνα προκειμένου μέρα με την ημέρα να επανακτήσουμε το “ύψος” για τον ελληνικό λαό, έναν έντιμο αγώνα για την έξοδο από τις συνθήκες χρεοκοπίας που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Και αυτόν τον έντιμο αγώνα θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση της τροπολογίας και ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία που προκαλεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αποφάσισε να πάρει τον λόγο ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας διότι είδε να εκτυλίσσονται στην Ολομέλεια της Βουλής για μια ακόμη φορά «κωμικοτραγικές σκηνές, όπως αυτή της αποχώρησης της ΝΔ».

- Advertisement -

«Θα περίμενε κανείς ότι σήμερα η ΝΔ θα ερχόταν σε αυτή την αίθουσα για να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση, όπως έκανε τις τρεις τελευταίες ημέρες, αφότου ένα πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας, ανακάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο όμως που δεν είχε τη δυνατότητα η ΝΔ και κανένας άλλος να ανακαλύψει, διότι είπαν ότι ήταν στις 7.500 σελίδες του νομοσχεδίου», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «πράγματι ήταν πολλές οι σελίδες του νομοσχεδίου, αλλά δεν ήταν 7.500 σελίδες. Ήταν 280 οι σελίδες του νομοσχεδίου».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η αρχική διάταξη που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο ήταν γνωστή από τον Οκτώβριο στα κόμματα. Επισήμανε, επίσης, ότι η ΝΔ καλούσε την κυβέρνηση επί δύο 24ωρα να έρθει στη Βουλή και όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να έρθει στη Βουλή, «για να δούνε όλοι πόσα απίδια πιάνει ο σάκος και για να καταλάβει ο ελληνικός λαός αυτή την επικοινωνιακή αθλιότητα που παίζεται όλες αυτές τις ημέρες, η ΝΔ το έβαλε στα πόδια».

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως όλα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύουν μια στρατηγική αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παράξει πολιτικό αντίλογο σοβαρό- να ασκήσει κριτική, αλλά ο πολιτικός της λόγος να έχει ειρμό, με αρχή, μέση και τέλος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η ΝΔ πάσχει από ογκώδες στρατηγικό αδιέξοδο, «μιλάνε για μεταρρυθμίσεις, καμώνονται τους μεταρρυθμιστές, όμως δεν έχουν να προτείνουν καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση, εκτός αν οι μεταρρυθμίσεις είναι οι περικοπές μισθών, συντάξεων και οι απολύσεις».

Παριστάνουν τους εχθρούς του λαϊκισμού, αλλά βασίζουν την αντιπολιτευτική τους ρητορική και στρατηγική στον πιο ακραίο λαϊκισμό, είπε ο πρωθυπουργός και κατήγγειλε ότι ο πολιτικός λόγος του κ. Μητσοτάκη είναι βασισμένος σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, «στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της διαπλοκής και του κίτρινου Τύπου».

«Πάει πολύ να κατηγορεί το κόμμα εκείνο, που ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει λίστα που να μην είναι το όνομα του κ. Παπασταύρου μέσα, να κατηγορεί για τις off shore την Αριστερά και για παραθυράκια για τις off shore την Αριστερά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να αφήσει μια τέτοια πρόκληση αναπάντητη.

Αναφερόμενος στην αρχική διάταξη που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν διάταξη που προέβλεπε με σαφήνεια, ακολουθώντας τις διεθνείς καλές πρακτικές, σε ποιες χώρες απαγορευόταν να έχει οποιαδήποτε επαγγελματική συναλλαγή κάθε πολιτικό πρόσωπο. «Ρυθμίζαμε με βάση της συστάσεις της GRECO», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η διάταξη του 2010 ήταν παντελώς έωλη, στον βαθμό που δεν διευκρινίζονταν ποιες ήταν αυτές οι χώρες και κατέληγε, με μαθηματική ακρίβεια, σε συνεχείς αθωώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τα προηγούμενα 24ωρα σηκώθηκε από την αντιπολίτευση κουρνιαχτός και με τη συνεπικουρία γνωστών μέσων ενημέρωσης έγινε διαστρέβλωση και προπαγάνδα για την ηθική υπόσταση της κυβέρνησης. «Αυτή είναι μια απαράδεκτη τακτική», είπε και τόνισε ότι αν ο στόχος είναι η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι με τον τρόπο αυτό έχουν επιλέξει να βρίσκονται στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος και να κατηγορούν συλλήβδην το πολιτικό σύστημα. «Ποιος κερδίζει από την προπαγάνδα “όλοι οι ίδιοι είναι”; Η λογική ότι όλοι είναι μέσα σε αυτό το βούρκο. Δεν μπορούσε λοιπόν αυτό να μείνει αναπάντητο», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «σήμερα η κυβέρνηση, ακριβώς για να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά, που δημιούργησαν όλες αυτές τις ημέρες οι θιασώτες του λαϊκισμού, καμία σκιά πάνω από το πολιτικό σύστημα και καμία σκιά πάνω από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που δίνει μάχη για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κάθαρση και την πάταξη της διαπλοκής, φέρνει μια διάταξη η οποία είναι βελτιστοποίηση της προηγούμενης ρύθμισης».

«Το κάνουμε πράγματι με απόλυτο τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός για την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα και συνέχισε: «κάποιοι θα πουν ότι το κάνουμε με τρόπο υπερβολικό. Αλλά μόνο με τρόπο υπερβολικό μπορεί κανείς να απαντήσει στη λάσπη και στη χυδαιότητα».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της διάταξης, είπε ότι κανένας πολιτικός δεν θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής σε εταιρεία, όχι μόνο σε χώρες μη συνεργαζόμενες, εξωχώριες, αλλά σε καμία εταιρεία στο εξωτερικό, οπουδήποτε στον κόσμο, είτε έχει προνομιακό φορολογικό συντελεστή είτε όχι, είτε είναι στη μαύρη λίστα είτε δεν είναι, «γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε ως πολιτικό σύστημα, όχι μόνο ως κυβέρνηση, άλλη μια πληγή».

«Όποιος εκτίθεται στην πολιτική , ασκών εξουσία, είτε είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ας έχει τις δραστηριότητες του για όσο εκτίθεται στα κοινά, μόνο εντός της επικράτειας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτά είναι καθαρά λόγια και ο καθένας ας έρθει αντιμέτωπος με τα ευθύνες του. «Το ερώτημα είναι γιατί αποχώρησε η ΝΔ; Δύο είναι πιθανές αιτίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «είτε γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες κατά την ονομαστική ψηφοφορία, οι οποίες θα τους εξέθεταν, είτε επειδή τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού».

Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία- Σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από την Ολομέλεια, ένταση και διαξιφισμούς, ξεκίνησε η συζήτηση για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα.

Προηγήθηκε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού την κριτική που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες από πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης, «περί δήθεν συγκάλυψης διακίνησης μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής» όπως είπε.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος πρόσθεσε ότι η συζητούμενη διάταξη αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας, είναι στοχευμένη στη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και καλύπτει όλα τα κενά που είχαν διαπιστωθεί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δε μπορούσαν να καλύψουν.

«Η αποσαφήνιση του όρου “εξωχώρια εταιρεία”, η επέκταση της απαγόρευσης σε παρένθετα πρόσωπα, διαλύει την ασάφεια που υπήρχε στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι να αθωώνονται στα δικαστήρια» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής γιατί όσοι διατηρούν σήμερα εξωχωρια εταιρεία, δε μπορούν να τύχουν οποιουδήποτε ευργετήματος. Η απαγόρευση είναι γενική και καθολική και στοχεύει στην προστασία της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, έναντι της Κοινής Γνώμης».

«Η προτεινόμενη διάταξη είναι προτιμότερη από το προηγούμενο καθεστώς που ήταν δυσερφάμοστο έως ανεφάρμοστο και αποτελεί κοινωνικό αίτημα σε περίοδο κρίσης» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που διαδέχθηκε στο βήμα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και σημείωσε ότι, είναι «δύσκολο ο πολιτικός που συμβάλλει στη λειτουργία μιας δυσβάσταχτης φορολογίας να προσφεύγει σε καθεστώτα πιο ευνοϊκά».

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, κατά την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας κατατηγόρησε την κυβέρνηση, «ότι κατά τρόπο πονηρό δήθεν κατ’ απαίτηση της εναρμόνισης με τους κανόνες της Επιτροπής GRECOκαι σε μνημονιακές ρυθμίσεις φέρνει διάταξη η οποία στην πραγματικότητα, περιορίζει τη δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «κατά το διάστημα που ίσχυσε η διάταξη, οι οποιαδήποτε παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους».

«Ενώπιον της κατακραυγής, η κυβέρνηση εισάγει μια διάταξη αυστηρή, αντισυνταγματική εναντίον του ευρωπαϊκού δικαίου και ανεφάρμοστη. Εμπαίζετε την αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κ. Δένδιας, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση.

Κυβέρνηση: Η Νέα Δημοκρατία το έβαλε στα πόδια

«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού για τη στάση που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση, αποχωρώντας από τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες του εξωτερικού.

«Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου. Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά» αναφέρει η κυβέρνηση.

 «Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν…», είναι το σχόλιο που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitterη κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση της τροπολογίας με την οποία εισάγεται καθολική και γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας.

ΝΔ: “Ο Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του”

«Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που απεβίωσε με τη διάταξη-πλυντήριο στην υπόθεση “offshoreΣΥΡΙΖΑ”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει, για την κυβέρνηση, πως «δόλια έφεραν και συνειδητά ψήφισαν» διάταξη που επέτρεπε σε υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να συμμετέχουν σε offshoreεταιρείες, είτε να αθωωθούν οριστικά για τυχόν παράνομη συμμετοχή τους.

«Τώρα, κάτω από τη γενική κατακραυγή, προσπαθούν να δραπετεύσουν, ψηφίζοντας σήμερα το ακραία αντίθετο από εκείνο που είχαν ψηφίσει πριν από λίγες μόνο ημέρες» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου γίνεται λόγος για τροπολογία καταφανώς αντισυνταγματική και πρακτικώς ανεφάρμοστη.

«Το ερώτημα είναι ένα: Πότε είχαν δίκιο; Τότε ή τώρα; Μία είναι η αλήθεια: Πιάστηκαν με την offshore… στην πλάτη. Είναι έκθετοι. Τους έχουν, πια, καταλάβει όλοι. Η φάρσα της εξαπάτησης τελείωσε», υπογραμμίζει η ΝΔ.

Γεννηματά: Η κυβέρνηση πιάστηκε «στα πράσα» με τις εξωχώριες εταιρείες
Η κυβέρνηση «υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση» για το νόμο σχετικά με της εξωχώριες εταιρείες και ουσιαστικά αποδέχτηκε τον «σκανδαλώδη χαρακτήρα» της αρχικής της διάταξης, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας στην Ολομέλεια.

«Τους πιάσαμε στα πράσα», τονίζει η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακόμα και σήμερα είχε το «θράσος» να φέρει διάταξη για να «καλύψει» όσους παρανομούσαν.

«Και βέβαια δεν απήντησαν στο ερώτημα ποιους προστατεύουν με την αποποινικοποίηση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες», σημειώνει.

Η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε μεν την τελική μορφή που έλαβε η τροπολογία, όμως έχει πολιτικές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της, την οποία και χαρακτηρίζει «αμφίβολη».

Για το λόγο αυτό, επισημαίνει, ακόμα παραμένει ακόμα η ευθύνη της κυβέρνησης και των υπουργών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την αρχική «διάταξη-σκάνδαλο».
Θεοδωράκης: «Δεν υπάρχουν ηθικά DNA στην πολιτική, όλα αποδεικνύονται στην πράξη»

«Δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να έχει τις ιδέες του στην Ελλάδα και τις καταθέσεις του στο εξωτερικό» είπε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνοντας στον πρωθυπουργό ότι «δεν υπάρχουν ηθικά DNAστην πολιτική, όλα αποδεικνύονται στην πράξη». «Το νέο καθεστώς έχει θράσος. Ή η διάταξη ήταν σωστή οπότε έπρεπε να επιμείνετε ή ήταν λάθος οπότε πρέπει να ζητήσετε συγνώμη» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Η τοποθέτησή του προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Πρωθυπουργού με τον Σταύρο Θεοδωράκη να ανταπαντά ότι οι βασικότεροι συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου που είναι στη φυλακή, είναι στελέχη αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε υπουργικές θέσεις κάποιοι είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο γραφείο του πρωθυπουργού».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Κύριοι συνάδελφοι νομίζω ότι αυτό που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ -και το λέω με λύπη μου- είναι το περισσό θράσος και να σας πω γιατί. Υπάρχει μια διάταξη, που αν ήταν σωστή η κυβέρνηση θα έπρεπε να την υπερασπιστεί και δεν έχει λόγο να υποχωρήσει επειδή κάποιες εφημερίδες την κατακρίνουν- μεταξύ των εφημερίδων που την κατακρίνουν είναι και η εφημερίδα Αυγή. Και αυτή όργανο της αντιπολίτευσης είναι; Το ένα λοιπόν είναι, ότι η κυβέρνηση ή θα πρέπει να επιμείνει σε αυτή τη διάταξη ή θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Εθνική Αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό.

Τώρα για τα άλλα που ακούσαμε, ευτυχώς ο Πρωθυπουργός δεν τα είπε ο ίδιος, περί ηθικού πλεονεκτήματος που είναι καταγεγραμμένο στο DNA, να πούμε ότι αρκετοί από αυτούς που διώκονται και κάποιοι από αυτούς είναι στη φυλακή και είναι υπουργοί, έχουν ξαναπεί τη θεωρία περί ηθικού DNA. Στην πολιτική δεν υπάρχει ηθικό DNA, όλα αποδεικνύονται στην πράξη, στις κυβερνητικές αποφάσεις στην καθημερινή πολιτική.

Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να έχουν offshoreεταιρείες. Δεν μπορούν να έχουν κρυφή επιχειρηματική δραστηριότητα. Και εδώ συμφωνούμε όλοι. Εάν πάμε σε μια υπερβολή -όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι πάμε σε ακραία, υπερβολική διάταξη- πού είναι η παγίδα; Η παγίδα είναι -και την ξέρετε- ότι θα καταπέσει και θα πάει πάλι από το μηδέν, θα καταπέσει από τα συνταγματικά δικαστήρια, θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα ξαναπάμε από το μηδέν. Δεν είναι πρέπον ο πρωθυπουργός ενός κοινοβουλευτικού καθεστώτος να μιλάει και να λέει ότι εις γνώση μας πάμε σε μια υπερβολική, ακραία διάταξη. Για να καλύψουμε τι; Και υπάρχει ένα ερώτημα: η κυβέρνηση ήθελε να ρυθμίσει το θέμα των offshore. Δεν είμαι νομικός, και δε θα γίνουμε σήμερα.
Ρωτώ: αυτή η πολύ σημαντική υπόθεση που έχει απασχολήσει τόσο τον ελληνικό λαό γιατί δεν τέθηκε ελάχιστα σε διαβούλευση, γιατί δεν πήγε ελάχιστα στις επιτροπές της Βουλής – στην επιτροπή Πόθεν Έσχες; Να γνωματεύσουν οι επαΐοντες γι΄ αυτή τη διάταξη; Υπήρξε λοιπόν μια διάταξη που θα πρέπει να αποδεχτείτε ότι ή είναι προϊόν πονηρής επεξεργασίας ή είναι προϊόν ασχετοσύνης.

Επιλέξτε ένα από τα δύο: ή υπερασπιστείτε τη ή ζητήστε συγνώμη και πάρτε την πίσω. Εμείς στο Ποτάμι λέμε και κάτι άλλο: ότι δε θα πρέπει το πολιτικό προσωπικό της χώρας -και εδώ δεν αναφέρομαι μόνο στους βουλευτές, αναφέρομαι και στους υπουργούς, στους δημάρχους, στους γενικούς γραμματείς, σε όλους αυτούς που έχουν τοποθετηθεί και διοικούν τα πολιτικά πράγματα της χώρας- δε θα πρέπει οι κύριες καταθέσεις τους να είναι στο εξωτερικό. Θα πρέπει λοιπόν, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, να υπάρξει μια αυτοδέσμευση των κοινοβουλευτικών ομάδων ότι δεν μπορούν οι κύριες καταθέσεις να είναι στο εξωτερικό.

Και το λέω αυτό, γιατί αν κάποιος έχει 20.000 σε λογαριασμό εξωτερικού για να σπουδάσει το παιδί του, μπορεί να τα έχει. Αλλά, οι κύριες καταθέσεις του θα πρέπει να είναι στη χώρα. Δεν μπορούν οι ιδέες μας, να είναι στη χώρα και οι καταθέσεις μας να είναι στο εξωτερικό.

Τελειώνοντας, καλούμε από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση να συγκρουστεί με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ήταν το πνεύμα της πρώτης μας ομιλίας τον Φλεβάρη του 2015 εδώ στη Βουλή. Όμως, οι αποφάσεις που παίρνετε, κύριε Τσίπρα, είναι αποσπασματικές. Πριν από δύο μήνες, 29 Μαρτίου, στη Βουλή αναφερθήκατε σε 13 υποθέσεις που μαρτυρούν διαπλοκή και διαφθορά. Τι κάνατε; Πέρα από το να το καταγγείλετε για να πάρετε το χειροκρότημα; Ζητάμε συγκεκριμένες ενέργειες, και είμαστε ανοικτοί στον οποιοδήποτε διάλογο που θα αντιμετωπίσει ένα καρκίνωμα της πολιτικής, που ακολουθεί την πολιτική ζωή από την αντιπολίτευση μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, φαίνεται πως αυτό ακολουθεί και τη δική σας καταστροφική πορεία».

Κατά τη δευτερολογία του είπε:

«Την υπόθεση περί της μύγας, αυτές ειδικά τις μέρες, να μην τη λέτε κύριε πρωθυπουργέ. Τα ίδια λέγατε για τα μνημόνια ότι θα τα σκίσετε με ένα νόμο και ότι δεν θα δεχθείτε μύγα στο σπαθί σας και το τι κάνετε τώρα το ξέρουμε. Προσέξτε 2 συγκεκριμένες απαντήσεις: Θα ήθελα παρά την κούρασή σας να είστε πιο προσεκτικός όταν μιλάνε οι αντίπαλοί σας και να μην ακούτε μόνο τους φίλους σας και τα χαρτιά που σας δίνουν. Δεν είπαμε να υπάρξει νομοθέτηση, είπαμε να υπάρξει δέσμευση των κοινοβουλευτικών ομάδων αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι κύριες καταθέσεις των βουλευτών δεν μπορούν να είναι στο εξωτερικό. Κάντε το. Εμείς το κάνουμε και το έχουμε δηλώσει εδώ και 3 μέρες. Δεν ξέρω αν θα συμφωνήσουν κάποιοι βουλευτές και κάποιοι υπουργοί σας εκ των οποίων κάποιοι υπουργοί σας είχαν προβλήματα πόθεν έσχες και χρειάστηκε ειδική απόφαση της επιτροπής για να τα ξεπεράσουν.

Και τέλος γι’ αυτό που με προκαλείτε: Το Ποτάμι δε χρειάζεται κακά δάνεια, δεν χρειάζεται δάνεια κακής παλιάς πολιτικής. Τα δάνεια της παλιάς κακής πολιτικής τα έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λέτε για μας εάν συμβουλευόμαστε ή αν αναπληρώνουμε τους παλιούς και σας λέω ότι εσείς έχετε στο επιτελείο σας ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ξαφνιάζομαι, κύριοι συνάδελφοι, που κάποιοι εκπλήσσονται με μία αλήθεια η οποία αποτυπώνεται και σε συγκεκριμένα ονόματα. Και η αλήθεια αυτή είναι ότι οι βασικότεροι συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου που είναι στη φυλακή, είναι στελέχη αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε υπουργικές θέσεις κάποιοι είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο γραφείο του πρωθυπουργού. Είναι ζητήματα που δεν λέγονται πρώτη φορά. Τα έχουμε πει τα έχουμε ξαναπεί και τα ξέρει η πλειονότητα των βουλευτών.

Σύγκρουση Καμμένου με Λεβέντη και Θεοδωράκη 

Την αντίδραση του Πάνου Καμμένου προκάλεσε η ομιλία του Βασίλη Λεβέντη για τους πολιτικούς και τις offshore. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μόλις άκουσε τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων να επιτίθεται στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα, μπήκε μπροστά, πήρε το λόγο και… άφησε αιχμές για μεταβιβάσεις τηλεοπτικών σταθμών, “φωτογραφίζοντας” με αυτό τον τρόπο τον Βασίλη Λεβέντη.

«Κύριε Λεβέντη, θα πρέπει να δούμε και αυτούς που πούλησαν κανάλια, ποιοι τα αγόρασα, πως πληρώσανε και που είναι τα λεφτά και πως πήραν τις άδειες ορισμένοι» είπε χαμογελώντας και πρόσθεσε «Αυτή εδώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση», προκαλώντας λίγο αργότερα νέα… παρέμβαση από τον κύριο Λεβέντη.

«Δεν ξέρω κύριε Καμμέ, γενικά μιλήσατε; ή υπονοούμενα … κάτι για κανάλια που κλείσανε;» ρώτησε ο κ.Λεβέντης, με τον κύριο Καμμένο να παίρνει ξανά τον λόγο και να του λέει «δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά το κανάλι βρίσκεται σε ιδιοκτησία offshore εταιρειών! Πήρε διαφημίσεις από mediashop, πήρε ενισχύσεις, αφού το πουλήσατε! Αυτά νομίζω θα πρέπει να σας ενδιαφέρουν, θα πρέπει να ανοίξουν και να δούμε ποιοι το αγόρασαν, πόσο το αγόρασαν, από πού ήρθαν τα χρήματα και που βρίσκεται σήμερα».

Ο κύριος Λεβέντης απέφυγε να απαντήσει στον κύριο Καμμένο και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε «φέρατε εσείς ένα νόμο που θέλατε offshore προχθές και σήμερα το παίρνετε πίσω».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, έσπευσε να απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα ο Σταύρος Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. «Ποιοι υποστήριζαν τότε όλη την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όταν δίναμε μάχη για τους Τσοχατζόπουλους; ο κ.Θεοδωράκης ήταν ορντινάντσα του κ.Παπαντωνίου. 18 υποθέσεις εξοπλιστικών από αυτήν εδώ την κυβέρνηση πήγαν στον εισαγγελέα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «αν έχουν ονόματα να μας τα δώσουν», υποστηρίζοντας ότι για πρώτη φορά καταλογίζονται χρήματα σε εταιρείες για τα εξοπλιστικά.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν μπορεί η ΝΔ να ζητά να έχει ηθικό πλεονέκτημα, όταν συνεχίζει να υπερασπίζεται τον κ.Παπασταύρου. Αν ήθελε ο κύριος Μητσοτάκης να ξεχωρίσει από το καθεστώς Σαμαρά-Βενιζέλου θα έπρεπε πρώτος να σταματήσει την υπεράσπιση προς τον Παπασταύρου», τόνισε.

«Ο λαός ξέρει τι γίνεται, αλλά υποχρέωση μας είναι να ξανά ανοίξουμε όλες τις υποθέσεις και να αποδοθούν αστικές και πολιτικές ευθύνες… Και αυτοί που επιμένουν να υποστηρίζουν τις εταιρείες offshore, ας μην αποχωρούν από την αίθουσα, ας παραμείνουν εδώ και ας κριθούν από τον λαό στις εκλογές του 2019», σημείωσε ο κ.Καμμένος, ενώ πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις από τον Ν. Παρασκευόπουλο στην τροπολογία για τις εξωχώριες εταιρίες

Νομοτεχνική βελτίωση με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρχει αμνήστευση ή παραγραφή αδικήματος πολιτικών προσώπων εξαιτίας της συμμετοχής τους σε offsoreεταιρίες που έχουν την έδρα τους σε χώρες που θεωρούνται φορολογικά συνεργάσιμες, εφόσον επικαλεστούν την επιεικέστερη διάταξη που ίσχυσε για τρεις μέρες από τη δημοσίευση του προηγούμενου νόμου, κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της επίμαχης τροπολογίας, ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε σοβαρές τις νομικές ενστάσεις και παρατηρήσεις που εκφράστηκαν από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ενώ αντέκρουσε τις αιτιάσεις τους περί προσπάθειας αμνήστευσης και απαλλαγής ορισμένων πολιτικών προσώπων, τονίζοντας ότι καμία τέτοια πρόθεση και από κανένα δεν υπήρξε στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, κατέθεσε ρύθμιση που ξεκαθαρίζει ότι η προθεσμία των εξήντα ημερών για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων δεν αίρει το αξιόποινο παλαιότερων παραβάσεων και διευκολύνει μόνο να προσαρμοστούν όσοι εμπίπτουν για πρώτη φορά στο αξιόποινο μετά την ψήφιση του νόμου.

Συγκεκριμένα, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης ορίζεται ότι:

-Η μεταβίβαση των μετοχών σε εξωχώριες εταιρείες εντός 60 ημερών (που επιβάλλεται από την τροπολογία) δεν αίρει το αξιόποινο για συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες.

-Δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει ότι αν υπάρχει ευνοϊκότερη ρύθμιση ανάμεσα στην τέλεση μίας πράξης και τη διεξαγωγή της δίκης, εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη.

Πηγές:

Με 190 ΝΑΙ υπερψηφίστηκε η τροπολογία

Αλέξης Τσίπρας: Η ΝΔ το έβαλε στα πόδια

Υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός ΝΔ η τροπολογία για τις off shore

Hellenic Parliament TV

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ