Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΚόσμοςΝεκρή ύστερα από επίθεση η βουλευτής του Εργατικού κόμματος στη Βρετανία

Νεκρή ύστερα από επίθεση η βουλευτής του Εργατικού κόμματος στη Βρετανία

- Advertisement -

Η 41χρονη Τζο Κοξ δέχθηκε πυρά και μαχαιριές από άνδρα, ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους στην περιφέρειά της


Aπό τη Huffington Post

Μια βουλευτής του Εργατικού Κόμματος νεκρή. Ένας δράστης που, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, φώναζε πριν την επίθεση «πρώτα η Βρετανία». Μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ.

Η 41χρονη Τζο Κοξ, βουλευτής των Εργατικών (υπέρ της παραμονής στην ΕΕ), πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε ενώ βρισκόταν στην περιφέρειά της, στη βόρεια Αγγλία και ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στο Μπίρσταλ, κοντά στο Λιντς. Μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

- Advertisement -

Πως συνέβη

Σύμφωνα με την HuffPost UK, η βουλευτής των Εργατικών Maria Eagle έγραψε στο twitter ότι σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο δράστης φώναξε πριν την επίθεση«Πρώτα η Βρετανία». Δεν είναι ωστόσο σαφές ακόμη αν η πράξη του σχετίζεται με το δημοψήφισμα. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι δεν ακούστηκε η συγκεκριμένη φράση.

Ο αυτόπτης μάρτυρας Χίσεμ Μπεν-Αμπντάλα, που γνώριζε την Κοξ, είπε στο Sky News ότι την είδε αιμόφυρτη στο έδαφος, με το πρόσωπό της γεμάτο αίματα. Είπε επίσης ότι ο δράστης, που φορούσε λευκό καπέλο του μπέιζμπολ, τράβηξε την Κοξ από τα μαλλιά και την πυροβόλησε δύο φορές.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News ότι η βουλευτής επενέβη στον καυγά δύο ανδρών και ότι ο ένας από αυτούς τράβηξε όπλο και πυροβόλησε δύο φορές.

«Είδα ανθρώπους να τρέχουν προς τη (δημοτική) βιβλιοθήκη. Βγήκα από το εστιατόριο μαζί με άλλους δύο… είδαμε έναν άνδρα που φορούσε ένα βρόμικο, λευκό καπέλο του μπέιζμπολ και γκρίζο τζάκετ να παλεύει με έναν άλλο», είπε. «Ξαφνικά, αυτός ο τύπος τράβηξε όπλο… Έμοιαζε με όπλο του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ή με κάτι αυτοσχέδιο, δεν ήταν το είδος του όπλου που βλέπουμε συνήθως. Πυροβόλησε μια φορά, εγώ απομακρύνθηκα τρέχοντας και μετά άκουσα τον δεύτερο πυροβολισμό», υποστήριξε ο μάρτυρας.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στη δημοτική βιβλιοθήκη του Μπίρστολ, όπου η Κοξ οργανώνει τακτικά συναντήσεις με τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς της.

- Advertisement -

Το ραδιόφωνο του BBC μετέδωσε ότι η Κοξ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε κοντινό νοσοκομείο. Από την αρχή ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Ποια ήταν η Κοξ

Η 41χρονη Τζο Κοξ ήταν μητέρα δύο παιδιών και είναι μέλος του Κοινοβουλίου μόλις τον τελευταίο χρόνο. Πριν ήταν συνεργάτης της συζύγου του Γκόρντον Μπράουν, Σάρα. Ο σύζυγός της, μετά την επίθεση και πριν γίνει γνωστή η είδηση του θανάτου της, ανέβασε στο twitter την παρακάτω φωτογραφία.

Σύλληψη υπόπτου

Νωρίτερα ανακοίνωσαν οι βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις ότι συνελήφθη ένας 52χρονος ως ύποπτος για την επίθεση στην Κοξ.

«Στις 12.53 (14.53 ώρα Ελλάδας) σήμερα, η αστυνομία ενημερώθηκε για ένα επεισόδιο στη Μάρκετ Στριτ του Μπίρστολ όπου μια γυναίκα ηλικίας περίπου 40 ετών υπέστη σοβαρά τραύματα και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση» σημειώνεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας του Δυτικού Γιορκσάιρ.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 52χρονο, συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς να επιβεβαιώνει τα στοιχεία του θύματος. Αδιευκρίνιστα παραμένουν και τα αίτια της επίθεσης.

Αναβάλλονται οι εκδηλώσεις για το δημοψήφισμα

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση, η εκστρατεία Stronger In, υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι αναβάλει όλες τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για σήμερα. «Αναβάλλουμε όλες τις εκδηλώσεις για σήμερα. Οι σκέψεις μας είναι με την Τζο Κοξ και την οικογένειά της» ανέφερε στο Twitter. Η “Vote Leave”, η επίσημη εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ανακοίνωσε επίσης ότι αναβάλλει για σήμερα τις εκδηλώσεις της, με αφορμή την επίθεση σε βάρος της Κοξ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η Τζο Κοξ πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε από έναν ένοπλο. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την Τζο και την οικογένειά της», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι είναι «σε κατάσταση σοκ» από την είδηση της επίθεσης σε βάρος της Κοξ.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ