Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΑλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πολύ μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών της

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πολύ μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών της

- Advertisement -

Κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker


Η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, αναφορικά με τις απαιτήσεις τους για αλλαγές στα εργασιακά.

Όπως σημείωσε, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ανάκαμψη της χώρας θα πρέπει να βασίζεται σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε τις από κοινού δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ, γι’ αυτό το θέμα, πέρυσι. Επίσης, αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

- Advertisement -

«Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

Εξάλλου, εξέφρασε την κοινή τους πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η β’ αξιολόγηση, ενώ πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

«Το β’ εξάμηνο σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης. Η ανεργία που βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα για μια ευρωπαϊκή χώρα έχει αρχίσει αργά και σταθερά να αποκλιμακώνεται, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε πορεία υπεραπόδοσης. Αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει πολύ μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών της και για αυτό ζήτησε από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο, κυρίως υλοποιώντας τη συμφωνία για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, αλλά και ορίζοντας λεπτομέρειες για τη μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη. Βρετανία. «Σαφώς και οι δύο ψηφίζουμε την παραμονή της Μ. Βρετανία αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία πραγματική κρίση, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της, διότι στόχος πρέπει να είναι να πείθουμε τους λαούς μας ότι η κοινή προοπτική μας είναι αναγκαία και ελπιδοφόρα. Σττο δίλημμα «λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη» η απάντηση είναι ότι «χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη», επεσήμανε.

«Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα, το θάρρος και το κουράγιο του ελληνικού λαού, χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες, διότι αυτό καταδεικνύει την πρόσδεσή τους στο ευρωπαϊκό όραμα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

- Advertisement -

«Έρχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας», είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί, πλέον, να μπει στον σωστό δρόμο. Επίσης, τόνισε ότι στη διάρκεια αυτής της επιστροφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φίλη της Ελλάδας, εγώ είμαι φίλος της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι φίλοι έχουν το προνόμιο να λένε συχνά πράγματα που κάποιοι άλλοι δεν μπορούν.

Όταν ρωτήθηκε αν θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά στη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης και απάντησε ότι δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων, καθώς και ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση θα διαμορφώσει μια πρόταση στην οποία θα μπορεί να είναι σύμφωνος.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους την ελληνική πραγματικότητα», αλλά και πως η εργατική νομοθεσία πρέπει να προχωρήσει προς την κατεύθυνση των καλών πρακτικών που υπάρχουν αλλού.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ανόητη την επιθυμία που είχαν ορισμένοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί, όπως σημείωσε, «η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το ευρώ και την ΕΕ». «Σήμερα έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης σηματοδοτεί την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Ειδικά για το πρόγραμμα, υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και του ευκταίου εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα ήθελε οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος και επεσήμανε ότι οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι προσπάθειες προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Σταχυολογώντας τις δηλώσεις των A. Τσίπρα- J. C. Juncker, είπαν μεταξύ άλλων:

Α. Τσίπρας:

* Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Πρέπει  να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας και σε ό,τι αφορά το κομμάτι για το χρέος.

* Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση.

* Να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, απόψεις που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο

* Η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζεται στη συντριβή της εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούμε και το πακέτο Γιούνκερ έχοντας υποβάλει τα πρώτα 42 έργα για δανειοδότηση ύψους 5.4 δισ.

* Προχωράμε στον περιορισμό γραφειοκρατίας, πάταξη διαφθοράς, ενθάρρυνση επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατάρτιση εργαζομένων, δημιουργία απλού, ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος.

* Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ελπίζουμε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να είναι θετική και για Βρετανία και για Ευρώπη. Να θυμίσω ότι κάποιοι πέρυσι τέτοιον καιρό κάποιοι έκαναν σχέδια για Grexit. Σήμερα που είναι κοντά μια χώρα σε αποχώρηση φαίνεται πόσο κοντόφθαλμα και ανόητα ήταν αυτά τα σχέδια.

* Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Γιούνκερ και την επιτροπή για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα στην προσφυγική κρίση.

* Η σχέση του προέδρου με την Ελλάδα είναι μια σχέση που δοκιμάστηκε, άντεξε και θα είναι ακόμη πιο εποικοδομητική στο μέλλον.

J. C. Juncker:

* Πάντοτε είναι εξαιρετική χαρά για μένα να βρίσκομαι στην Ελλάδα γιατί είναι μια χώρα που αγαπώ πολύ.

* Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και το θάρρος του ελληνικού λαού και κυρίως των ασθενέστερων

* Η Ελλάδα έχει περάσει έναν δύσκολο κάβο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φίλη της Ελλάδας, εγώ είμαι φίλος της Ελλάδας.

* Πριν από έναν χρόνο επιλύσαμε μια πολύ σημαντική διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και κρατών- μελών της Ε.Ε. θεωρώ ανόητη την επιθυμία κάποιων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ. Δεν είναι μόνο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας.

* Θέλω οι πολιτικοί φορείς της Ελλάδας και ο λαός να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει προσπάθειες όχι για να καταβάλλει τίμημα στις Βρυξέλλες αλλά για την ίδια.

* Το σχέδιο Γιούνκερ προβλέπει 35 δισ. που μπορούν να προωθηθούν στην ελληνική οικονομία. Ο κ. Πρωθυπουργός τηρεί τις δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σχέδιο επενδύσεων που φέρει το όνομά μου.

* Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα για την προσφυγική κρίση καθώς είναι πιο εκτεθειμένη από άλλες χώρες μέλη. Όλοι καταβάλλουμε προσπάθειες για να δοθεί ένα τέλος στην ανθρώπινη τραγωδία. 1700 πρόσφυγες έχουν μπει στο πρόγραμμα relocation θα ήθελα γρήγορα να μπουν 6000.

* Είναι ευρεία η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαϊκής επιτροπής στα εργασιακά. Οι διαπραγματεύσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις θέσεις της Ελλάδας. Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων.

* Η Ε.Ε έχει δώσει νέα πνοή στο επενδυτικό σχέδιο. Η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να επαναφέρουμε  την πλήρη απασχόληση. Το σχέδιο Γιούνκερ έχει ήδη δώσει συμφωνίες ύψους 100 δισ. ευρώ και στο τέλος της πορείας θα δώσει 315 δισ.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ