Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΓιούνκερ: Σεβασμός στην Αξιοπρέπεια των Ελλήνων

Γιούνκερ: Σεβασμός στην Αξιοπρέπεια των Ελλήνων

- Advertisement -

Συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με Παυλόπουλο & Τσίπρα


Καλωσορίζω τον φίλο της Ελλάδας και ένα υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή όχι για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιφυλάσσοντας στον πρόεδρο της Κομισιόν μια εξαιρετικά ζεστή υποδοχή.

“Με τη σοφία που κινηθήκαμε πέρυσι με την ίδια σοφία θα κινηθούμε και φέτος για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη” συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του πριν από την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δύο αξιωματούχων.

“Τη πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ότι σήμερα καθώς η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και η Ευρώπη είχε κάνει λάθη όπως και η Ελλάδα” είπε από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ.

- Advertisement -

“Σήμερα”, συμπλήρωσε, “η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση αν και όχι ακόμη ενθαρρυντική”.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση κονδυλίων για την Ελλάδα καθώς και τον θαυμασμό του για το μεγάλο βάρος που σήκωσαν οι Έλληνες.  “Ζητώ σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων” είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας για ένα μεγάλο Έθνος.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Γιούνκερ, ανέφερε ότι ένα από τα δύσκολα στοιχήματα εφεξής της Κυβέρνησης είναι η συγκρότηση ενός σοβαρού και αποτελεσματικού κράτους.

“Εγώ θα ήθελα η κυβέρνηση και ο λαός να έχουν την ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται. Κι εσείς κι εγώ εργαζόμαστε για τους νέους. Διότι η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει ένα σπουδαίο και μεγάλο έθνος. Και θα πρέπει να θέσει στη διάθεση του ελληνικού λαού ένα δυνατό και καλά οργανωμένο κράτος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναλυτικά η προσφώνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αντιφώνηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Γιούνκερ στην Ελλάδα. Θέλω να καλωσορίσω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας. Επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, αυτή τη φορά όχι τόσο για την Ελλάδα, αλλά  και για την Ευρώπη. Αλλά κάθε φορά που είναι κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είναι κρίσιμη στιγμή  για την Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για το πώς θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε αυτή την ειλικρινή σχέση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας  και να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη και σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον ελληνικό λαό. Ελπίζω, αλλά είμαι και βέβαιος, ταυτόχρονα, ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές μας επιλογές, σε παρόμοια δύσκολες στιγμές πέρυσι, με την ίδια σοφία θα κινηθούμε και από εδώ και στο εξής, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών μας.

ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Φυσικά, κύριε Πρωθυπουργέ, την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ότι σήμερα, διότι η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο και γιατί η Ευρώπη είχε κάνει λάθη, όπως και η Ελλάδα. Και στη συνέχεια συναντηθήκαμε πολύ συχνά, και μέρα και νύχτα, για να αμβλύνουμε τις γωνίες και να ρυθμίσουμε τα πράγματα.

Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, όχι βεβαίως ικανοποιητική. Και θα ήθελα να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, διότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις, απελευθερώνονται τα κονδύλια με προορισμό την Ελλάδα και γι΄ αυτό εκφράζω την ικανοποίησή μου.

Όπως έλεγα και προ ολίγου στον Πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας, όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, δεν είναι τίμημα το οποίο καλείται να καταβάλει στις Βρυξέλλες. Αλλά ακόμη και με τον όρο «Βρυξέλλες», μέσα σε αυτό τον όρο, εμπερικλείονται διάφορες έννοιες. Εγώ μπορώ να σας πω ότι οργίζομαι όταν βάζουμε στο ίδιο καλάθι τον όρο «Βρυξέλλες» με τον όρο «Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Εγώ θα ήθελα, η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται. Και φυσικά εργαζόμαστε για τους Έλληνες που είναι εδώ παρόντες.

Όμως, εσείς, κύριε Πρωθυπουργέ, και εγώ προσωπικά, εργαζόμαστε για τους νέους, γι αυτούς που αποτελούν την ελπίδα, τη μελλοντική γενιά για τον μεγάλο και σπουδαίο ελληνικό λαό, διότι, εξ ορισμού, και λόγω της ιστορίας της και στη σημερινή πραγματικότητα, η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένα σπουδαίο, μεγάλο έθνος.

Και θα πρέπει, επομένως, η Ελλάδα να θέσει στη διάθεση του ελληνικού λαού ένα ελληνικό κράτος πιο ισχυρό, πιο καλά οργανωμένο. Και αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Ξέρω, όμως, ότι ο κ. Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Και στη συνέχεια, θα πρέπει να συζητήσουμε και το θέμα της μετανάστευσης. Είναι η πρώτη φορά, που δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων, γιατί όλα έχουν ρυθμιστεί. Όλα έχουν διευθετηθεί, αλλά δεν έχουν όλα γίνει ακόμα. Και συνεπώς, το μεγάλο αυτό θέμα που θα απασχολήσει τις συζητήσεις μου σήμερα με τον Αλέξη είναι όλο αυτό το πλαίσιο που έχει να κάνει με την προσφυγική κρίση.

Και δράττομαι της ευκαιρίας, ενώπιον του Αλέξη, να εκφράσω τον βαθύτατο θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό, διότι αντιλαμβάνομαι πλήρως το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων. Και κυρίως, σε ό,τι έχει να κάνει με το πιο ευαίσθητο τμήμα, το πιο ευπαθές στρώμα της ελληνικής κοινωνίας.

Ένας εξωτερικός παρατηρητής δεν μπορεί να φανταστεί ή μάλλον δύσκολα φαντάζεται και αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλο βάρος κλήθηκε να σηκώσει ο Έλληνας. Και δεν θα πρέπει κανείς να προσβάλει τους Έλληνες, ούτε να αμφισβητεί την πρόθεσή τους και τη βούλησή τους να κάνουν τα σωστά πράγματα.

Για μιαν ακόμη φορά ζητώ σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Άλλωστε, αλλάξαμε τα πράγματα, διότι συζητήσαμε για το ελληνικό πρόγραμμα μεταξύ πολιτικών ιθυνόντων και υπευθύνων. Και έχω πάρα πολλές αναμνήσεις.  Κακές και  πάρα πολύ καλές επίσης!

Σας ευχαριστώ.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως «η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι δύο πράγματα που πάνε μαζί και ταιριάζουν», γι’ αυτό, όπως επισήμανε, και ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να αποφευχθεί το Grexit και η «παράλογη λογική όσων ήθελαν τότε να απομακρυνθεί η Ελλάδα από το ευρώ».

- Advertisement -

«Τελικά εμείς ήμασταν αυτοί που νικήσαμε έναντι αυτών που δογματικά θεωρούσαν εαυτούς ως κατόχους της μοναδικής ευρωπαϊκής λογικής και του μοναδικού ευρωπαϊκού πνεύματος. Γιατί θα ήταν απολύτως παράδοξο να αποχωρήσει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα εφεξής διανύει την απόσταση για να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο, και υπογράμμισε πως το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και «για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν χρειάζεται να μιλάμε για προγράμματα προσαρμογής». «Για πρώτη φορά βρίσκομαι εδώ όντας απολύτως ικανοποιημένος με αυτό που πράττει η Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το κουράγιο του ελληνικού λαού και κυρίως των πιο αδύναμων, και κάνοντας ειδική μνεία στις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ελλάδα, η κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός, και οι οποίες αποτελούν επένδυση για τις μελλοντικές γενιές. «Υπό αυτή την έννοια, ζήτω οι Έλληνες», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα επίδειξης αμφίδρομης αλληλεγγύης, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει ένα «εξαιρετικά βαρύ καθήκον» και επισήμανε ότι θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ως προς την υποδοχή των προσφύγων.

Στην καθοριστική συμβολή του κ. Γιούνκερ, το περσινό καλοκαίρι, για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τη διαφύλαξη της ενότητας της ευρωζώνης και της ΕΕ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε τη συμβολή των θεσμών για την τόνωση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή του “σχεδίου Γιούνκερ” για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλα όσα πρέπει στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, ενώ αναφερόμενος στο χρέος σημείωσε:

«Πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστικά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, όχι με τη μορφή κουρέματος, αλλά με βάση του κανόνες του ESM».

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί και υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Aναλυτικά οι δηλώσεις:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ένα χρόνο μετά το περυσινό, κρίσιμο, καλοκαίρι όλοι θυμόμαστε – και θα θυμόμαστε πάντοτε – την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Και χαίρομαι γιατί η πρωτοβουλία σας αυτή είχε ως συνέπεια να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι, όπως σωστά είχατε πει, ούτε η Ελλάδα μπορεί να κάνει χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

Η Ελλάδα, όπως φάνηκε άλλωστε και από την αξιολόγηση, έχει πράξει αυτό που της αναλογεί και θα το πράξει και στο μέλλον ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. Δηλαδή, θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπούμε πλέον οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης. Αλλά εδώ, κύριε Πρόεδρε, χρειάζεται η συμβολή των Θεσμών και σε ό,τι αφορά την τόνωση της ρευστότητας στην Ελλάδα – δηλαδή την τόνωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία – και σε ό,τι αφορά ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, το οποίο εσείς έχετε θέσει. Και είναι το ζήτημα το οποίο σχετίζεται με το Πλάνο Juncker, δηλαδή το να τεθεί σε εφαρμογή το Πλάνο Juncker για να μπορέσουν να ενισχυθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Όπως επίσης, πρέπει να αρχίσει ουσιαστικά η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που και αυτήν εσείς πρώτη φορά την είχατε θέσει επί τάπητος. Kαι να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όχι με την μορφή κουρέματος – το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά – αλλά με βάση τους κανόνες του ESM.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, πρέπει να στηριχθεί η Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Και στο πλαίσιο αυτό καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί. Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί και το κάνει συνεχώς. Η Κομισιόν, υπό την Προεδρία σας, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, και εσείς προσωπικώς και ο αρμόδιος Επίτροπος κ.Αβραμόπουλος. Καιρός είναι όμως να κάνουν και οι άλλοι τη δουλειά τους. Εννοώ την Τουρκία στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ορισμένοι Εταίροι μας επίσης πρέπει να καταλάβουν ότι είναι Ευρωπαίοι και ότι δεν μπορούν να λειτουργούν σε τόσο κορυφαία θέματα για την Ευρώπη με σύνδρομα φοβικά, που δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης. Και εδώ, κύριε Πρόεδρε, θέλω να τονίσω ότι πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση και της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες. Πρέπει και τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν την δικιά τους δουλειά, γιατί είναι πολύ σημαντική η συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας και την λειτουργία των Hot Spots στην Ελλάδα.

Τέλος, εύχομαι και ευχόμαστε οι Έλληνες η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την ίδια τη Μεγάλη Βρετανία. Και νομίζω πως η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να το κάνει αυτό γιατί εμείς οι Έλληνες, κύριε Πρόεδρε, με πολύ μεγάλες θυσίες ακολουθούμε πιστά, και με την ετυμηγορία μάλιστα του Ελληνικού Λαού, τον ευρωπαϊκό μας δρόμο. Πολλώ μάλλον πρέπει να το κάνει η Μεγάλη Βρετανία η οποία έχει ένα πολύ πιο ευνοϊκό καθεστώς από πολλά άλλα Κράτη. Και πρέπει να αντιληφθεί και η Μ.Βρετανία ότι το να είσαι Ευρωπαίος σήμερα, το να ανήκεις στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι μια μεγάλη τιμή. Αλλά η τιμή αυτή έχει και τις υποχρεώσεις. Δηλαδή, κάθε Κράτος-Μέλος πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του. Και αυτό είναι για το καλό όχι μόνο της Μ.Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί ο ρόλος της Ευρώπης παγκόσμια σήμερα είναι κορυφαίος. Εξαρτάται και η οικονομική ισορροπία και η παγκόσμια ειρήνη από μια ισχυρή Ευρώπη.

Εύχομαι στις μέρες σας να συνεχισθεί αυτή η προσπάθεια. Και πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους του Ελληνικού Λαού για την συμπαράσταση μέχρι τώρα, που ξέρω ότι θα συνεχισθεί.

JEAN-CLAUDE JUNCKER (από μετάφραση): Χαίρομαι ιδιαιτέρως που επιστρέφω στην Ελλάδα. Και συχνά μου έρχονται στο μυαλό οι δηλώσεις του Γάλου φιλόσοφου, του Βlaise Pascal, o oποίος έλεγε, αν δεν απατώμαι και αν δεν κάνω λάθος, ότι «μου αρέσουν τα πράγματα που πάνε μαζί, που ταιριάζουν». Και η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι δύο πραγματικότητες, δύο πράγματα, που πάνε μαζί, που ταιριάζουν. Και γι΄ αυτό μετήλθα όλων των μέσων που είχα στη διάθεσή μου και που μπόρεσα να αξιοποίησω, για να αποφευχθεί αυτό το οποίο με πολύ ακαλαίσθητους όρους ονομαζόταν Grexit, τότε. Και ποτέ δεν παρακολούθησα την παράλογη λογική όσων θέλησαν ή ήθελαν τότε η Ελλάδα να απομακρυνθεί από τη ζώνη του Ευρώ. Και τελικά εμείς ήμασταν αυτοί που νικήσαμε έναντι αυτών που δογματικά θεωρούσαν εαυτούς ως κατόχους της μοναδικής ευρωπαϊκής λογικής και του νομαδικού ευρωπαϊκού πνεύματος. Διότι θα ήταν απολύτως παράδοξο να εξαλειφθεί η Ελλάδα από τη ζώνη του Ευρώ. Εμείς, όμως, νικήσαμε τελικά, κύριε Πρόεδρε. Και η Ελλάδα εφεξής διανύει την απόσταση για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Και μένα αυτή η Ελλάδα μου αρέσει, αυτή την Ελλάδα αγαπώ, την Ελλάδα που είναι πλήρως προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή πορεία. Και κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά, γιατί σε αυτή μου την προσπάθεια, με στηρίξατε πάρα πολύ, με τις κλήσεις σας, με τα μηνύματά σας. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα, να γνωρίζω ότι ο πρώτος των Ελλήνων ήταν στο πλάι μου σε όλη αυτή τη διαδικασία και σε όλη αυτή την προσπάθεια. Και βεβαίως είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που είμαι στην Ελλάδα σήμερα. Διότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται, και επομένως για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, δε χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής. Και το βασικό θέμα της συνάντησής μας θα είναι η μεταναστευτική κρίση.

Και σ’αυτό το θέμα, όπως και στα περί του Eυρώ και του ενιαίου νομίσματος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη και πρέπει να είναι αμφίδρομη. Η Ευρώπη οφείλει να είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα. Μια χώρα η οποία είναι εκτεθειμένη πολύ περισσότερο από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Mεταναστευτική κρίση. Άλλωστε η Ελλάδα, έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες στο θέμα της Μεταναστευτικής κρίσης. Πρέπει να δίδονται περισσότερες πληροφορίες.

Βεβαίως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες ως προς την υποδοχή των προσφύγων. Είναι ένα καθήκον εξαιρετικά απεχθές και βαρύ, και δεν μπορώ εγώ να διδάξω κανένα μάθημα, δεν είμαι σε αυτή τη θέση. Άλλωστε, στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά μαθήματα τα τελευταία χρόνια, και δεν χρειάζεται καθόλου να προστεθούν και άλλα. Θα δω όμως με την Κυβέρνησή σας τον τρόπο με τον οποίο οι προσπάθειες της Ελλάδας μπορούν να γίνουν πιο οικοδομητικές. Επομένως, οφείλω να πω ότι για πρώτη φορά βρίσκομαι εδώ, όντας απολύτως ικανοποιημένος με αυτό το οποίο πράττει η Ελλάδα. Και ένα μόνο θα ήθελα να προσθέσω: Θαυμάζω όπως το έχω τονίσει επανειλημμένως το κουράγιο του Ελληνικού Λαού.

Και κυρίως, αυτών οι οποίοι στην Ελλάδα είναι πιο φτωχοί από τους υπόλοιπους. Τους υπόλοιπους Έλληνες και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Οι οποίοι αγνοούν πλήρως, βρίσκονται σε πλήρη άγνοια, για την καθημερινή πραγματικότητα όσων χειμάζονται στην Ελλάδα σήμερα. Αυτό το οποίο κάνει η Ελλάδα, η Κυβέρνησή της, το Κοινοβούλιό της, ο Ελληνικός Λαός σήμερα δεν είναι ένα τίμημα το οποίο οφείλει να καταβάλλει στις Βρυξέλλες. Είναι μια επένδυση για το μέλλον, των νέων μας, των παιδιών μας, που μεθαύριο θα είναι ενήλικοι και θα εμψυχώσουν τις κοινωνίες μας και τις χώρες μας. Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν ‘Zήτω οι Έλληνες’.

Και στη συνέχεια, υπάρχει και ένα μήνυμα ελπίδας. Εάν σήμερα κάνουμε σωστά αυτό το οποίο μας επιτάσσει η πραγματικότητα να πράξουμε, θα προσφέρουμε χρήσιμη υπηρεσία στις μελλοντικές γενιές. Πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και θα ήθελα να υπάρξει πραγματική εθνική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εκτελούνται και εφαρμόζονται σήμερα. Μου αρέσει να λέω, διστάζω βέβαια κάπως να το πω και να το παραδεχθώ. ότι δεν είμαι απολύτως αντικειμενικός, όσον αφορά στην Ελλάδα. Διότι πάντοτε οι φράσεις μου εφαρμόζονται μεμονωμένα, ενώ εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Αύριο λοιπόν, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, οι εφημερίδες το Βορρά, θα γράφουν ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ είπε ότι δεν είναι αντικειμενικός έναντι της Ελλάδας, δηλαδή κάνει ότι το ζητούν οι Έλληνες. Και πρόσφατα άλλωστε το είδα αυτό να γίνεται και να συμβαίνει. Σε σχέση με τη Γαλλία, διότι δήλωσα όπως γνωρίζετε ότι κάνουμε αυτό που κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ακριβώς πρόκειται για τη Γαλλία. Και είδα τους απέναντι να εξανίστανται και να γίνονται έξαλλοι, γιατί ερμήνευσαν τη φράση μου εκτός πλαισίου. Δε θα ήθελα λοιπόν να συμβεί το ίδιο και ξανά εκτός πλαισίου να ερμηνευτεί η φράση μου ότι δε μπορώ να είμαι απολύτως αντικειμενικός όσον αφορά στην Ελλάδα. Αυτό το οποίο ήθελα να πω κύριε Πρόεδρε, και σεις προσωπικά το γνωρίζετε καλά, είναι ότι αγαπώ πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και μου αρέσει να ισχυρίζομαι και να υποστηρίζω ότι απ΄ όλους τους πολιτικούς άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη σήμερα, εγώ είμαι αυτός που γνωρίζει καλύτερα και περισσότερο την ελληνική πραγματικότητα και τους Έλληνες. Και γι αυτό νιώθω απολύτως νομιμοποιημένος όταν ισχυρίζομαι αυτό το επιχείρημα.

Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: «Ζητώ τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων»

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ